Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 1. 2016,
6.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lancia

Petek, 22. 1. 2016, 6.28

8 let

Avtomobilski dragulj na dražbi: 24 let stara lancia delta s 50 prevoženimi kilometri

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na dražbi v Angliji bodo prodajali 24 let staro lancio delto HF integrale, ki je del omejene serije posvečene zadnjemu naslovu svetovnega prvaka v reliju. Avtomobil ima le 50 prevoženih kilometrov.

Od nišnega avtomobila do avtomobilske ikone

Redke so avtomobilske znamke kot Lancia, ki se ponašajo z več kot stoletno zgodovino in zaradi nekdanjih avtomobilov še vedno uživajo kultni status ter svoje privržence navdajajo s strastjo in ponosom. Lancia je bila že pred več kot pol stoletja zapisana avtomobilskemu športu, a je prav z modelom delta dosegla svoje največje uspehe in ustoličila svojo slavo. Lancia, ki je bila že od leta 1969 del Fiatovega koncerna, je leta 1982 na avtomobilskem salonu v Torinu predstavila delto s štirikolesnim pogonom integrale.

Italijani so jo predstavili le kot nišni model za približno tisoč kupcev na leto. Toda ko so se v svetovnem prvenstvu v reliju leta 1986 spremenila pravila in so namesto brutalnih dirkalnikov skupine B glavno besedo dobili precej manj skrajni dirkalniki na osnovi avtomobilov s serijskim štirikolesnim pogonom, se je deltina prihodnost spremenila. V Torinu so njeno proizvodnjo hipoma povečali za 500 odstotkov, saj so potrebovali pet tisoč izdelanih štirikolesno gnanih delt za pridobitev homologacije FIA.

Med letoma 1986 in 1994 je Lancia naposled izdelala 44 tisoč serijskih štirikolesno gnanih delt različnih evolucij in različic.

400 primerkov ekskluzivne delte za proslavitev petega zaporednega naslova svetovnega prvaka

Kar je sledilo, je zgodovina. Lancia je z delto od leta 1987 do 1992 dobila 46 relijev za svetovno prvenstvo in v razvrstitvi proizvajalcev kar šest zaporednih naslovov svetovnega prvaka. Leta 1992 so po novem uspehu izdelali omejeno serijo 400 delt HF integrale, ki je bila namenjena prav proslavi novega uspeha. To so bile prepoznavne bele lancie z napisi Martinija, dolgoletnega pokrovitelja tovarniškega moštva.

Prodajali bodo 24 let staro lancio delto HF integrale evo z le 50 prevoženimi kilometri

Konec februarja bodo v Silverstonu na dražbi iskali kupca ene izmed teh delt, ki ima zaporedno številko 124. Gre za vrhunsko ohranjen avtomobil, za katerega bi dobesedno težko rekli, da je star že 24 let. Ta lancia ima namreč prevoženih le 50 kilometrov in do zdaj je imela le enega lastnika. Ta avtomobila ni nikoli vozil.

V preteklosti je lancio že poskušal prodati, a do zdaj mu zanjo še nihče ni ponudil dovolj visokega zneska. V Silverstonu bodo zanjo poskušali iztržiti od 90 do 110 tisoč britanskih funtov, torej vsaj 117 tisoč evrov.

Ne spreglejte