Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
22.40

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

12

Natisni članek

električni avtomobili Robert Golob avtomobilska industrija

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 22.40

11 mesecev, 4 tedne

Avtomobilska industrija v Sloveniji

Podpis za 200 milijonov: kaj bo država dobila od avtomobilistov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

12

Golob avtomobilski grozd GREMO | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Slovenska država bo avtomobilski industriji v naslednjih petih letih namenila do 200 milijonov evrov strateške pomoči. Industrija obljublja za polovico večje prihodke, predvsem pa 50-odstotno rast dodane vrednosti na zaposlenega. Za rast globalne konkurenčnosti bo industrija sicer do konca desetletja namenila okrog pet milijard evrov.

Že v času epidemije med letoma 2019 in 2022 je avtomobilska industrija v Sloveniji zrasla za polovico. Iz letnega prometa 3,5 milijarde so ključni dobavitelji zrasli na današnjih okrog pet milijard evrov letnega prometa.

Do konca desetletja se bo promet po njihovih projekcijah povečal na osem milijard evrov. Pri slovenskem avtomobilskem grozdu ACS poudarjajo, da so v grozd zbrana podjetja enotna in da je začela celotna industrija zelo učinkovito izkoriščati medsebojne sinergije. To pa je pomembno tako za konkurenčnost kot tudi razvoj ustreznih produktov. Danes slovenska podjetja že soustvarjajo nove avtomobile za obdobje po letu 2035.

Slovenska podjetja ne želijo le slediti drugim

Taka preobrazba se dogaja sredi pomembnih geostrateških premikov na globalnem trgu avtomobilske industrije. Povečuje se moč tako ZDA kot Kitajske, Evropa pa svojo priložnost vidi v elektrifikaciji prometa. Na tem področju so zelo konkurenčna slovenska razvojna podjetja.

"Nalezli smo se zmagovalne miselnosti. Nočemo le slediti preostalim in tako ostati konkurenčni, temveč tudi sami narekovati prihodnji razvoj," je dejal Iztok Seljak, generalni direktor koncerna Hidria.

Eden od sestavnih delov BMW i7 iz Slovenije.  | Foto: Gregor Pavšič Eden od sestavnih delov BMW i7 iz Slovenije. Foto: Gregor Pavšič

Po oceni ACS bo do leta 2027 potrebnih 300 milijonov evrov za razvoj novih izdelkov in tehnologij ter raziskovalno-razvojno opremo podjetij, 50 milijonov evrov za razvoj kadrov, 400 milijonov evrov za naložbe v proizvodne zmogljivosti in milijon evrov za koordinacijske podporne aktivnosti državnih institucij.

Pod okriljem slovenskega avtomobilskega grozda ACS bo imela pomembno vlogo delovna skupina za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije. Letos bodo do konca leta vzpostavili novo shemo državnih pomoči za preobrazbo slovenske avtomobilske industrije, začeli bodo izvajanje sofinanciranja projekta za proizvodnjo baterij, prav tako se bo začelo izvajanje projekta z delovnim imenom "GREMO lightweight", ob tem pa še najmanj dva projekta, skladno z veljavnim akcijskim načrtom za sofinanciranje.

Kaj bo država dobila od vloženih 200 milijonov evrov?

S strateškimi partnerji so očitno prepričali slovensko vlado, s katero so že lani sklenili strateško partnerstvo. Zdaj ta od lani sprejeta strategija prehaja v konkretne projekte. Kot je danes v Ljubljani povedal premier Robert Golob, bo avtomobilska industrija v petih letih od države dobila do 200 milijonov evrov pomoči.

Do konca desetletja se bo predvidoma promet industrije povečal za polovico, v državni proračun bo steklo dodatnih 2,2 milijarde evrov. Povečalo se bo tudi število zaposlenih, predvsem pa se bo povečala dodana vrednost na zaposlenega – konkretno z današnjih 60 na kar 90 tisoč evrov.

"Kaj to pomeni za ljudi, je jasno. Večja dodana vrednost pomeni višje plače oziroma večjo blaginjo," je ob tem poudaril Golob.

Kaj pa državnih 200 milijonov evrov pomeni v luči celotnih potrebnih investicij? Po oceni ACS bo morala industrija v svoje delovanje nemudoma vložiti tri milijarde evrov, temu pa dodajajo še potrebnih 1,5 milijarde evrov za razvoj. Skupno bo slovenska industrija za razvoj do konca desetletja namenila okrog pet milijard evrov.

Ciljni poslovni rezultati do leta 2030 jasno kažejo na nadaljnjo stabilno rast slovenske avtomobilske industrije. Prodaja bo tako s 3,6 milijarde evrov v letu 2019 oziroma 5,1 milijarde v letu 2022 zrasla na 7,8 milijarde do leta 2030. Dodana vrednost na zaposlenega se bo povečala s 45.300 evrov v letu 2019 oziroma s 60 tisoč evrov v letu 2022 na 90 tisoč evrov v letu 2030. Do leta 2030 se bo število zaposlenih povečalo z današnjih 20 tisoč na 24 tisoč. Ob doseganju odličnih poslovnih rezultatov se bodo povečala tudi vplačila v državno blagajno z zdajšnjih 220 milijonov evrov na 350 milijonov evrov v letu 2030.

 

Ne spreglejte