Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Četrtek, 25. 2. 2016, 7.39

8 let

Audi S4 – še ostrejše nadaljevanje tradicije in večne vojne z M in AMG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z novo generacijo Audijevega A4 (lani) zdaj prihaja tudi nova njegova športna različica S4. Ta je v primerjavi s prejšnjo pridobila 15 kilovatov in izgubila 75 kilogramov.

Motor je zmogljivejši, menjalnik pa znova klasični samodejni

Pri športnih različicah se vse začne pri motorju. Ta je pri novem S4 šestvaljni trilitrski bencinski TFSI (neposreden vbrizg goriva) s turbopuhalom, zmore pa 260 kilovatov (354 "konjev") med 1.370 in 4.500 vrtljaji v minuti. To je za 15 kilovatov več kot do zdaj, več pa je tudi navora, in sicer za 60 njutonmetrov, tako da jih je zdaj skupaj 500.

Na račun povečanih zmogljivosti se najbrž nihče ne bo pritoževal, utegne pa se zgoditi, da bo kdo razočaran nad menjalnikom – ta bo zdaj (spet, kot že v generaciji B7 iz leta 2005) običajen samodejni s hidravlično sklopko.

Je pa tokrat ta menjalnik osemstopenjski, pri čemer so "nižje prestave" športno krajše, "višje" pa daljše za manjšo porabo in manj trušča. Menjalnik ima tudi funkcijo jadranja, to je odklop pogona pri spuščenem plinu pri hitrostih med 55 in 160 kilometri na uro. Ja, vsaj iz teorije bo marsikdo pogrešal dvosklopčni S tronic, kakršnega je imela prejšnja generacija (B8, 2008).

S4 je za 23 milimetrov bliže tlom kot A4

Tako kot čisto prvi S4 in vsi za njim ima tudi novi S4 pogon quattro, ki ima v osnovi več navora speljanega na zadnji par koles, sicer pa ga prilagaja (tudi z rahlimi posegi na zavore) tako, da ga gre več na kolesni par z boljšim oprijemom. Doplačilni športni diferencial prav tako ostaja v ponudbi.

Za 23 milimetrov nižje podvozje, preme s petimi vodili za vsako kolo, elektromehanski volanski servo, 18-palčna kolesa z gumami 245/40 in spredaj 350-milimetrske hlajene in naluknjane kolutne zavore s črnimi šestbatnimi čeljustmi so serijski, za doplačilo pa ponujajo dinamično krmiljenje (spremenljivo prestavno razmerje), 19-palčna kolesa, rdeče zavorne čeljusti in prilagodljivo blaženje CDC.

Zunanjost je opazno bolj športna kot pri A4, a manj agresivna kot pri prejšnjem S4

S4 se od A4, kot vedno, razlikuje tudi po videzu. Zunaj je, kot pravijo, športno nevsiljiv: dodali so nekaj mat sive različnih odtenkov, nekaj aluminijastih vstavkov, zadnjemu odbijaču pa še satasto mrežo, aluminijast difuzor in štiri zaključke izpuha.

V pretežno črni notranjosti so športna sedeža v kombinaciji usnja in alkantare (a za doplačilo tudi športna sedeža S v usnju z integriranima vzglavnikoma ter s pnevmatsko masažno funkcijo), aluminijasti vstavki, športen volanski obroč, za doplačilo pa tudi virtualni merilniki na 12,3-palčnem zaslonu, ki v športni nastavitvi v sredino postavi merilnik vrtljajev.

Med serijsko opremo so tudi žarometi LED in v različici avant električni pomik prtljažnih vrat.

Informacijsko-zabavni ter asistenčni sistemi zadnje generacije

Ne glede na njegovo športnost pa je tudi S4 največji napredek dosegel na področju elektronike. Ponuja povezavo v splet prek omrežja LTE ter dostopno točko WLAN, možnost upravljanja nekaterih funkcij s pametnim telefonom, indukcijsko polnjenje telefonov ter povezavo z zunanjo anteno, povezljivost s sistemoma iOS in Android s prikazom nekaterih aplikacij telefona na zaslonu MMI ter z dostopom do ponudnikov iTunes in Google Play Music (Spotify, WhatsApp in Pandora sledijo pozneje) in prenosno tablico za zabavo potnikov na zadnjih sedežih, več pa je tudi asistenčnih sistemov.

Novi S4 bo na evropskih trgih letos poleti, zanj pa bo treba odšteti najmanj 59.300 (S4) oziroma 61.150 (S4 avant) evrov.

Ne spreglejte