Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
10.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

9

Natisni članek

SUV Audi

Petek, 25. 1. 2019, 10.04

5 let, 2 meseca

Slovenska predstavitev: Audi Q3

Novo v Sloveniji: audi Q3 #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

9

Q3 ima pomembno vlogo za Audi in je eden pomembnejših igralcev v premijskem segmentu kompaktnih SUV. Na pogled privlačnejši in večji ter opremljen s pomično zadnjo klopjo in digitalnimi merilniki bo imel še večjo težo pri nemškem proizvajalcu vozil. Cene se pri nas začnejo pri 35 tisoč evrih, vendar se bo za nekaj nujnih kosov opreme treba odločiti za dodaten paket trend, ki ga s petdesetimi odstotki popusta pri uvozniku ponujajo za 2.200 evrov.

Po vzoru večjega Q8 ima Q3 spredaj veliko odprtino za zrak z osmerokotno masko, navpičnimi režami in elegantno ozkimi LED-žarometi, ki so lahko tudi matrični. | Foto: Gašper Pirman Po vzoru večjega Q8 ima Q3 spredaj veliko odprtino za zrak z osmerokotno masko, navpičnimi režami in elegantno ozkimi LED-žarometi, ki so lahko tudi matrični. Foto: Gašper Pirman Vsak drugi avtomobil je SUV

V segmentu premijskih avtomobilov je že skoraj vsak drugi prodani avtomobil SUV. | Foto: Gašper Pirman V segmentu premijskih avtomobilov je že skoraj vsak drugi prodani avtomobil SUV. Foto: Gašper Pirman Fenomen prodaje avtomobilov tipa SUV še ni dosegel vrhunca in bo še naprej rasel. V segmentu C, kamor se uvršča Q3, je prodaja avtomobilov SUV od leta 2013 zrasla s 16 na 35 odstotkov tržnega deleža in je v njem kar neverjetnih 37 modelov. Gre za najbolje prodajani segment v Sloveniji, ki je po številu prodanih avtomobilov prvič prehitel segment kombilimuzin.

Če pokukamo še v segment premijskih avtomobilov, je priljubljenost segmenta SUV še bolj izražena. Sicer po tržnem deležu še ni ujel kombilimuzin, a je že skoraj vsak drugi prodani avtomobil SUV.

Še nekoliko podrobnejši pregled modela Q3 razkriva, da se v Sloveniji večina kupcev še vedno odloči za dizelski motor, približno tretjina pa poseže po štirikolesnem pogonu quattro. Tako, kot smo že navajeni, v modele s prečno postavljenim motorjem Audi vgrajuje štirikolesni pogon z elektronsko nadzorovano lamelno sklopko.

Avtomoto Novi audi Q3: Visoke ambicije bo imel tudi v Sloveniji #foto

Pomembna novost: pomična zadnja klop

Novi Q3 je 97 milimetrov daljši od predhodnika (zdaj meri 4,485 mm), 25 milimetrov širši (1,856 mm) in pet milimetrov nižji (1,585 mm), za 77 milimetrov so povečali tudi medosje (2,680 mm). Poleg posledično izboljšane prostornosti v kabini ima Q3 povečan prtljažnik, ki meri 530 litrov oziroma 675 s pomikom zadnje klopi za 15 centimetrov naprej. Za boljšo uporabnost je naslonjalo razdeljeno na tri dele v razmerju 40-20-40 z možnostjo izbire sedmih kotov naklona, prtljažno dno pa je nastavljivo s tremi stopnjami višine.

Med pomembnejše novosti nove generacije sodi za 150 milimetrov pomična zadnja klop. S tem je Q3 postal uporabnejši za družino, predvsem pa vsestranski kompaktni SUV.

Zadnja klop je pomična naprej za 150 milimetrov. | Foto: Gašper Pirman Zadnja klop je pomična naprej za 150 milimetrov. Foto: Gašper Pirman

Novi Q3 je dimenzijsko zrasel v praktično vse smeri. Še največ je pridobil prtljažni prostor. | Foto: Gašper Pirman Novi Q3 je dimenzijsko zrasel v praktično vse smeri. Še največ je pridobil prtljažni prostor. Foto: Gašper Pirman Digitalni merilniki serijsko

Po vzoru večjega Q8 ima Q3 spredaj veliko odprtino za zrak z osmerokotno masko, navpičnimi režami in elegantno ozkimi LED-žarometi, ki so lahko tudi matrični. V notranjosti izpostavljamo konec obdobja analognih instrumentov z osmerokotno obrobo (ta sledi obliki sprednje maske) digitalizirane plošče, katere desna stran je za deset odstotkov obrnjena proti vozniku.

 

Iz Španije na Madžarsko

Audi je proizvodnjo Q3 iz španskega Martorella preselil v Györ, kjer že izdelujejo kompaktne modele in so hkrati največji proizvajalec audijevih motorjev.

Kaj pa cene? Za osnovni Q3 35 TFSI, ki ga poganja 1,5-litrski štirivaljnik s 110 kilovati, bo treba pripraviti vsaj 35 tisočakov (oziroma 37, če prištejemo še nujno potreben paket trend). Za vstopni dizel bo treba pripraviti 38 tisočakov (oziroma 40 s paketom trend). Je pa vstopni 35 TDI na voljo tudi s štirikolesnim pogonom quattro, vendar za zdaj le z ročnim menjalnikom. Vrh ponudbe zaseda 45 TFSI quattro s 169 kilovati (44 tisoč evrov) oziroma na dizelski strani 40 TDI quattro s 140 kilovati (41 tisoč evrov).

Digitalni merilniki so se pridružili serijski opremi. | Foto: Gašper Pirman Digitalni merilniki so se pridružili serijski opremi. Foto: Gašper Pirman Armaturna plošča je za 4,5 odstotka pomaknjena navzgor, s tem so izboljšali sedenje za volanom. | Foto: Gašper Pirman Armaturna plošča je za 4,5 odstotka pomaknjena navzgor, s tem so izboljšali sedenje za volanom. Foto: Gašper Pirman

Marc Lichte, vodja zunanjega oblikovanja si je za vzor vzel legendarni model quattro, zato na številnih novodobnih modelih lahko vidimo kar nekaj oblikovnih posebnosti s tega dirkalnika. | Foto: Gašper Pirman Marc Lichte, vodja zunanjega oblikovanja si je za vzor vzel legendarni model quattro, zato na številnih novodobnih modelih lahko vidimo kar nekaj oblikovnih posebnosti s tega dirkalnika. Foto: Gašper Pirman

Opomba uredništva: na predstavitvi nove generacije audi Q3 smo narobe interpretirali informacijo o odsotnosti radijskega sprejemnika. Slednji je v avtomobilu serijsko in že ima vgrajen tudi sistem za prostoročno telefoniranje. Upravljanje poteka preko osrednjega zaslona na digitalnih merilnikih, namesto zaslona na dotik pa je na osrednji konzoli nameščen namenski predal.

Ne spreglejte