SiolNET. Avtomoto Novice
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Subaru impreza

Astronomska cena: šele po desetih letih odkril slavno poreklo

1,71

termometer

Subaru impreza dražba | Bleščeči subaru impreza iz leta 1994, s katerim je takrat vozil tudi znameniti Škot Colin McRae. | Foto: Lloyds Auctions
Bleščeči subaru impreza iz leta 1994, s katerim je takrat vozil tudi znameniti Škot Colin McRae. Foto: Lloyds Auctions

Kar deset let je sredi skednja stal zapuščen ta subaru. Ko so odkrili, da je to tovarniška specialka za reli in da sta ga nekoč vozila tudi Colin McRae in Carlos Sainz, so subaruja na dražbi prodali za 490 tisoč dolarjev.

Desetletje je stal na mestu. Izgubil je nekdanji sijaj in nalepke, pod debelo plastjo prahu pa je razkrival le še majhen delček svoje nekdanje slave. Subaru se je v prvi polovici devetdesetih šele uveljavljal kot globalna znamka in prav svetovno prvenstvo v reliju je bilo za Japonce eno ključnih pri preboju. Britanski Prodrive je imprezo pripravil za nastope v svetovnem prvenstvu. Leta 1994 je v moštvo poleg Škota Colina McRaeja pripeljal še Carlosa Sainza, ki je bil prej s Toyoto že dvakrat svetovni prvak.

Slavni subaru je bil dolgo pozabljen. | Foto: Lloyds Auctions Slavni subaru je bil dolgo pozabljen. Foto: Lloyds Auctions Lastnik ni vedel, kakšen dragulj ima doma

Ta zapuščena impreza izvira prav iz leta 1994. Z dirkaških cest se je avtomobil poslovil leta 1996 in nato je zamenjal tri lastnike. Na tej poti se je očitno izgubil sloves tega dirkalnika. Zadnji lastnik iz Victorie v Avstraliji je očitno spregledal vse dirkaške dodatke in ni vedel, kakšen dragulj dejansko ima pri sebi.

Ko je želel prodati subaruja, je zanj pričakoval kakih 10, morda 15 tisoč dolarjev. Toda ob cenitvi in pregledu avtomobila so strokovnjaki iz ICAARS vendarle odkrili slavno poreklo in po dolgotrajnem preverjanju so Avstralcu potrdili, da ima doma nekdanjo McRaejevo in Sainzevo tekmovalno imprezo.

Kupec ga je plačal z bitcoini

Dražbena hiša Lloyds Auctions Mega je naposled za dirkalnik, ki so mu tudi z nalepkami vrnili nekdanji blišč, prodala za kar 490 tisoč avstralskih dolarjev (312 tisoč evrov). In še ta zanimivost, novi lastnik je imprezo plačal z bitcoini. 

Subaru impreza dražba | Foto: Lloyds Auctions Foto: Lloyds Auctions

Subaru impreza dražba | Foto: Lloyds Auctions Foto: Lloyds Auctions

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin