Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

Airbus

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 11.10

6 let, 6 mesecev

Airbus A380: zakaj nihče več noče največjega potniškega letala na svetu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Airbus A380 je že desetletje ponos največjega evropskega proizvajalca letal, a zanimanje zanj tone iz leta v leto. Čez dve leti jih bodo izdelali le še osem.

Dvonadstropno štirimotorno letalo A380 je Airbus v uporabo predal leta 2007. Prvi naročnik je bila družba Singapore Airlines. | Foto: Getty Images Dvonadstropno štirimotorno letalo A380 je Airbus v uporabo predal leta 2007. Prvi naročnik je bila družba Singapore Airlines. Foto: Getty Images

Letos bodo izdelali 15, čez dve leti le še osem velikih A380

Evropski proizvajalec letal Airbus je leta 2007 v uporabo predal prvo letalo A380, največje potniško letalo na svetu. Nikoli ni zares prinašalo dobičkov in zanimanje za to veliko letalo, ki so mu letos spomladi dodali še 80 sedežev, ni bilo še nikoli tako majhno. Zaradi preklica naročil bodo prihodnje leto na mesec izdelali le še po eno tako letalo, leta 2019 pa jih bodo predvidoma izdelali le še osem. Letos jih bodo izdelali 15. Vodstvo Airbusa sicer zatrjuje, da tudi zelo majhen obseg proizvodnje na poslovanje bistveno ne vpliva.

Letalski prevozniki želijo večinoma letala le z dvema pogonskima motorjema in ne s štirimi. Glavni partnerji Airbusovega programa A380, to je v prvi vrsti njihov največji kupec Emirates, želijo odgovore glede trdnosti prihodnjega programa tega letalskega velikana.

Manjše zanimanje za največja letala z več kot 400 sedeži je posledica vse večje konkurence med letalskimi družbami. Te raje izbirajo letala z manj sedeži, ki jih lažje zapolnijo, obenem so nižji njihovi obratovalni stroški.

Airbusu je uspelo letos v prvem polletju predati le 59 od načrtovanih 200 letal družine A320 neo. | Foto: Airbus Airbusu je uspelo letos v prvem polletju predati le 59 od načrtovanih 200 letal družine A320 neo. Foto: Airbus

Dobre novice prinaša predvsem zanimanje za airbus A350

Pri Airbusu ne skrivajo težav s prodajo letal, zato se že dalj časa napoveduje tudi reorganizacija tega evropskega letalskega koncerna. Področje prodaje bi bilo takrat predvidoma odgovorno neposredno predsedniku Tomu Endersu.

Airbusu gre razmeroma dobro pri letalu A350. Letos so jih dobavili že 30, tako da bi do konca prihodnjega leta lahko izpolnili svoj cilj izdelave deset letal na mesec.

Zaradi težav z motorji močno zaostaja proizvodnja airbusov A320 neo

Veliko več težav je s proizvodnjo letal družine A320 neo, kjer se zapleta z dobavo motorjev družbe Pratt&Whitney. Motorji so imeli tehnično okvaro. Letalski prevozniki bodo morali take motorje vrniti, tudi sicer pa jim je uspelo letos dobaviti le polovico načrtovanih motorjev za ta tip letala. Letos so želeli skupno predati 200 letal airbus A320 neo, v prvi polovici leta jim jih je uspelo le 59.

Vse to neposredno vpliva na poslovanje Airbusa in tudi njegovo konkurenčnost v primerjavi z glavnim ameriškim tekmecem Boeingom. V drugem četrtletju so prihodki padli za pet odstotkov na 15,7 milijarde evrov. Dobiček se je v tem obdobju zmanjšal za 27 odstotkov na 859 milijonov evrov.

Ne spreglejte