Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 2. 2020,
7.16

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

Natisni članek

Volkswagen Volkswagen golf

Sreda, 19. 2. 2020, 7.16

4 leta, 2 meseca

Koliko bo v Sloveniji stal novi volkswagen golf?

26 evrov pod psihološko mejo: kakšnega VW golfa dobi Slovenec?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

volkswagen golf | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen bo golfa v Sloveniji resda ponujal za 26 evrov pod psihološko mejo 20 tisočakov, a uradni cenik razkriva, da bo treba v praksi številne elemente in predvsem zmogljivejše motorje doplačati. Bolj realne cene za golfa z bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom bodo od 25 do 27 tisoč evrov, tisti osnovni (in še vedno spodobno opremljen) golf pa bo lahko nagovarjal tudi kupce razred manjšega pola.

Volkswagen golf je tradicionalno eden najbolj "slovenskih" avtomobilov, tudi v Evropi zaseda najvišja mesta prodajnih lestvic. Osmo generacijo golfa smo lani že dobro spoznali na svetovni premieri v Wolfsburgu in na mednarodni predstavitvi na Portugalskem, v prihodnjih mesecih pa avtomobil prihaja tudi na slovenske ceste. Nekateri Volkswagnovi trgovci so se s prvimi primerki golfa že pohvalili.

Avtomoto Vozili smo novi VW golf: je še kralj razreda? #video

Uradno pod 20 tisoč evrov, a takega golfa bodo vozili le redki

Glede na uradni cenik bo lahko slovenski kupec golfa izbiral med tremi različnimi motorji, ki pa bodo na voljo v štirih različnih zmogljivostih. Vstopni model, ki bo predstavljal edinega golfa pod mejo 20 tisočakov, ima litrski bencinski motor TSI z močjo 81 kilovatov.

To je tudi edini litrski motor za golfa, na strani bencinskih motorjev nato namreč sledi le še 1,5-litrski. Ta bo na voljo z močjo 96 ali 110 kilovatov, enako tudi v hibridni različici eTSI.

Volkswagen golf | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Osnovna cena za golfa z 1,5-litrskim motorjem bo vsaj dobrih 22 tisočakov, cena hibridnega pa bo še štiri tisoč evrov višja. Hibridni golf bo na voljo le z najvišjo stopnjo opreme. Ta bo na voljo le v kombinaciji s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG, pri preostalih bencinskih je izhodišče šeststopenjski ročni menjalnik.

Dizelski pogon predstavlja dvolitrski motor TDI. Njegova moč bo 85 kilovatov, pri izbiri samodejnega menjalnika pa 110 kilovatov.  

Avtomoto Preverili smo: tri dobre, dve slabi plati VW golfa #video

Kaj bo ponujal serijski golf?

Medtem ko je osnovni paket opreme namenjen le najšibkejši različici avtomobila (očitno bo na trg prišel z zamikom, saj se naročila odprejo šele spomladi), je drugi paket opreme (z 1,5-litrski motorjem TSI) torej na voljo za dobrih 22 tisoč evrov.

Vseeno že serijska oprema prinaša žaromete LED, dvoconsko klimatsko napravo, varnostni sistem Lane Assist, zagon motorja prek gumba, samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev Front Assist in radarski tempomat.

Srednji paket še ne prinaša pametnega ključa, zato pa že triconsko klimatsko napravo in sprednje ter zadnje parkirne senzorje. Velika večina dodatkov bo pri srednjem paketu opreme še vedno doplačljiva in tudi najvišji paket bo kupec najbrž dopolnil vsaj še s tremi tisočaki dodatne opreme.

Dobro opremljen golf z močnejšim, torej "150-konjskim" bencinskim motorjem TSI, bo torej realno stal okrog 27 ali 28 tisoč evrov.  

Ne spreglejte