Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moto Avtomoto

Sobota, 24. 8. 2013, 13.16

8 let

V dežju z motociklom predvsem previdno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliko motoristov se v dežju ne vozi. Preprosto. Zgodi pa se, da te na poti preseneti nevihta. Takrat je treba vedeti, kaj lahko in česa ne. Preberite, na kaj je treba biti še posebej pozoren.

Manj oprijema na mokrem cestišču

Avtomobilisti vemo, da je v mokrem oprijema manj za približno 20–25 odstotkov. Enako velja tudi za motocikle.

Seveda je za oprijem v dežju pomembno, da imajo pnevmatike še dovolj profila in so primerne za dežno vožnjo. Če je ta pogoj izpolnjen, je oprijema za normalno vožnjo v normalnih dežnih okoliščinah dovolj. Težave nastanejo, ko se okoliščine spremenijo. Ko poleg dežja zapiha še močan veter, ko je naliv tako močan, da se ne vidi več na cesto. Takrat se je najbolje ustaviti v zavetju kakšnega nadstreška in počakati, da napad od zgoraj mine.

Težava je lahko tudi aquaplaning, ki v nasprotju z avtomobilom motorista prevrne po tleh. In seveda, težave se pojavijo, ko je treba hitro obvoziti oviro ali hitro zavirati. Takrat se rado zgodi, da oprijema ni, in vsak ščitnik v motoristični opremi vam bo prišel prav.

Slabo vreme, slabša vidljivost

Ob dežju je že v osnovi slabša vidljivost, ko ima motorist še poln vizir kapljic in se ta od znotraj zarosi, pa je težava s pogledom na cesto še kako resnična. Pomagajo premazi (na primer Rain-X) za hitrejše odtekanje kapljic z vizirja (tudi šipice na motociklu) in premazi proti rosenju.

Motorist je v slabem vremenu oziroma dežju tudi manj viden preostalim udeležencem v prometu. Tu vsekakor pomagata vidna odsevna obleka oziroma odsevni trakovi in čelada svetlih, če ne že odsevnih barv.

Dežna oprema

Seveda se je vožnji v napovedanem dežju najbolje izogniti. Če se ji ne izognete, pa je oprema tisto, kar poskrbi, da je tudi dežna vožnja lahko udobna. Za lahek dež zadostuje oprema (jakna, hlače), ki ima sloj proti premočenju tipa raintex. Če smo dlje časa izpostavljeni rahlemu dežju, ponavadi ravno na riti najprej premoči. Pomaga dežni kombinezon, ki je narejen tako in iz takšnega materiala, da prepreči vdor vode. Je pa res, da vam bo v poletni nevihti hitro postalo vroče, začeli se boste potiti in spet boste mokri.

Ne pozabimo na dežne škornje ali čevlje z gore-texom oziroma dežno prevleko za njih. Tudi rokavice so zelo izpostavljene, zato je pomembno, da ne premočijo (kot mi je priporočal prijatelj, lahko pod motoristične rokavice nataknete tiste polivinilaste iz bencinskih servisov, da bodo roke kljub premočenim rokavicam ostale suhe).

Pozornost velja tudi cesti

Tudi samo cestišče skriva nevarnosti. Luknje se napolnijo z vodo in niso vidne, vedno je po dežju polno mokrega listja po cestišču, ki je kot drsalnica, talne označbe in tračnice niso nič boljše. Pametno je voziti po kolesnicah avtomobilov, med kolesnicami so namreč takšni in drugačni madeži, tudi oljni, ki po sredini voznega pasu kapljajo na cestišče in so najnevarnejši oziroma najbolj drseči ravno ob dežju.

Kako se torej peljati v dežju

Veliko sodobnih motociklov je opremljenih s programom rain, ki zniža moč agregata in je prilagojen deževnim razmeram.

V dežju se z motociklom ravna lepo, kot to delajo moški z novo ljubico. Pospeševanja so nežna, ravno tako zaviranja. Nagibanja v ovinkih je čim manj (v nasprotju s suhimi razmerami, ko si želimo, da bi ga bilo čim več), ni sunkovitih gibov in potrebna je 110-odstotna osredotočenost na vožnjo.

Pomembno je opazovati in predvidevati, le tako ne boste presenečeni, če vas bo izsilil kak avtobus. In ne bo vam treba panično reagirati in reševati zapleta.

V dežju lahko več uporabljate zadnjo zavoro. Če ob zaviranju zdrsne zadnje kolo, ga z lahkoto lahko ujamete, če zdrsne sprednje …

Med vami in vozilom pred vami naj bo večja varnostna razdalja kot sicer.

Ne ustrašite se vožnje v dežju

Med vožnjo z motociklom v deževnem vremenu (pa tudi sicer) bodite sproščeni. Če ste preveč napeti, se hitreje utrudite, koncentracija pade, odločitve so napačne, refleksi usmerjeni v napačne stvari, nič dobrega torej.

Dež je le voda. Če ste opremljeni tako, kot je potrebno, se vam ni treba ničesar bati. Vožnja motocikla je v resnici zabavna reč, tudi v dežju.

Še to, če je ozračje naelektreno ter se pojavijo gromi in strele, se kar najhitreje skrijte v zavetje. Krošnja osamelca pa ni prava izbira.

Ne spreglejte