Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Natisni članek

nasvet test letne gume AMZS

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Test letnih gum 2017: izenačene gume, odločale so malenkosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Letne gume test | Foto Nokian Tires

Foto: Nokian Tires

Test letnih gum evropskih avtomobilskih klubov, v katerem sodeluje tudi slovenska AMZS, je pokazal na dobro pripravljenost vodilnih gumarskih proizvajalcev. Na testu je bilo skupno 32 gum dveh dimenzij, med katerimi je sedem gum dobilo oceno zelo priporočljivo, le pet testiranih gum pa ni niti priporočljivih. Letne gume lahko na avto namestite 15. marca, a nekatere sosedne države jih zahtevajo še do sredine aprila.

Letne gume morajo imeti vsaj 1,6 milimetra profila, uporabljamo pa jih lahko med 15. marcem in 15. novembrom. Zimske gume so poleti manj učinkovite pri vodljivosti in zaviranju. Ko se pri zaviranju od hitrosti 100 kilometrov na uro avto z letnimi gumami že ustavi, vozi v enakih pogojih avto z zimskimi gumami še s hitrostjo 34 kilometrov na uro.

Na testu vsako gumo kupijo v prosti prodaji in nato z njo prevozijo na tisoče kilometrov. | Foto: AMZS Na testu vsako gumo kupijo v prosti prodaji in nato z njo prevozijo na tisoče kilometrov. Foto: AMZS Pazite na spomladanski sneg

V Sloveniji se zakonsko predpisano obdobje obvezne uporabe zimske opreme konča 15. marca. Takrat lahko na avtomobil spet namestite letne gume, v prtljažniku pa vam ni treba s seboj voziti ustrezno velikih verig. To seveda velja le do morebitnih spomladanskih snežnih padavin, ko je zimska oprema ob oprijemanju snega s cestiščem spet obvezna. Mnogo voznikov z menjavo gum raje počaka vsaj do sredine aprila, tudi nekatere tuje države – med njimi na primer tudi Avstrija in Italija – zahtevajo uporabo zimske opreme vse tja do 15. aprila.

Test evropskih avtomobilskih klubov, v katerem sodeluje tudi slovenska AMZS, še vedno spada med najbolj kredibilne dejavnike pri izbiri avtomobilske obutve. Že več let imajo nove gume nameščene nalepke z oznako kakovosti oprijema na mokri podlagi. Ker jih določijo proizvajalci sami, nad njimi torej ni učinkovitega nadzora, niti kaznovanja v primeru zlorab, se zgolj na te nalepke ne gre zanašati. Med testiranimi gumami jih je imela polovica ustrezne oznake, kar tretjina gum pa je imela do deset odstotkov slabše lastnosti na mokri cesti, kot so bile navedene na nalepki.

Test 15-palčnih gum. Povezava do testa (.pdf) | Foto: AMZS Test 15-palčnih gum. Povezava do testa (.pdf) Foto: AMZS

Dimenzija 195/65 R15

Na testu je bilo 16 različnih 15-palčnih gum, ki zaradi prvovgradnje na razred avtomobilov spodnjega srednjega razreda spadajo med najbolj prodajane. Proizvajalci gum so na ta dimenzijski razred dobro pripravljeni in na testu je kar pet gum dobilo oceno zelo priporočljivo, le ena izmed 16 gum pa ni dobila niti ocene priporočljivo.

Za odtenek boljša od petih najbolje ocenjenih je bila Pirellijeva guma cinturato P1 verde, ki je zelo uravnotežena in se je še najbolje izkazala na mokri podlagi. Obenem je to tiha guma, ki se tudi malo obrablja. Podobno visoko oceno so dobile še Bridgsteonova guma turanza T001, Continentalova guma conti premium contact 5, Goodyearova guma efficientgrip performance in guma švicarskega združenja vulkanizerjeve Esa-Tecar. Omenjene gume nimajo izrazitih slabih lastnostih, le Goodyearova guma je izstopala po večji glasnosti.

Na mokri cesti je bila najuspešnejša Continentalova guma, ki je bila skupaj z Dunlopovo gumo sport bluresponse najučinkovitejša tudi na suhi cesti.

Zanimiva je dobra ocena kitajske gume aeollus precision ace 2 AH03. Gumo proizvaja podjetje ChemChina, ki je pred dvema letoma postalo lastnik italijanskega Pirellija in tako dobilo potrebno znanje za izdelavo konkurenčnih avtomobilskih gum.

Na testu je bila tudi Savina guma intensa HP, ki je dobila oceno priporočljivo. Zelo dobro se je guma izkazala na suhi cesti in pri porabi goriva, slabše pa na mokri podlagi. Iz vidika vodljivosti je bila na mokrem asfaltu celo med najslabše ocenjenimi.

Test 16-palčnih gum. Povezava do testa (.pdf) | Foto: AMZS Test 16-palčnih gum. Povezava do testa (.pdf) Foto: AMZS

Dimenzija 215/65 R16

Med 16-palčnimi gumami so na testu preizkusili 15 različnih gum, ki so lahko namenjene tudi vse bolj razširjenim športnim terencem oziroma crossoverjem. Nekateri proizvajalci gum že ponujajo izdelke, ki so namenjeni prav tem trendovskim vozilom in so prilagojeni dejstvu, da vozniki z njimi občasno vozijo tudi po neurejenih cestiščih. Ker večina voznikov tudi te avtomobile vozi predvsem po asfaltu, so bili na testu pogoji enaki kot pri 15-palčnih gumah. Teh gum torej niso preizkušali v zahtevnejših terenskih pogojih, za katere take gume, kot tudi večina vozil, niti niso namenjene.

Najboljšo oceno sta dobili Goodyearova guma efficientgrip SUV in Cooperjeva guma zeon 4XS sport. Goodyearova je bila druga najbolje ocenjena na suhi cesti, najboljša na pa mokrem cestišču. Izkazala se je z vodljivostjo pri vzdolžnem splavanju ("akvaplaning") in je bila med vsemi gumami najbolj uravnotežena. Na drugi strani je Cooper ameriška znamka gum, ki je pred vstopom na evropski trg prevzela bolj znano angleško znamko gum Avon. Obe gumi sta edini dobili oceno zelo priporočljivo.

Dodatnih enajst gum je dobilo oceno priporočljivo. Na suhi cesti je bila najbolje ocenjena Pirellijeva guma scorpion verde, na mokri cesti pa se je poleg omenjene Goodyearove z enako oceno izkazala tudi Uniroyalova guma rain expert 3 SUV. Na porabo goriva je najbolj pozitivno vplivala BF Goodrichova guma g-Grip SUV, pri obrabi pa se je najbolj izkazala Michelinova guma latitude tour HP. Ta se je sicer slabo izkazala pri zavorni poti in bočnem oprijemu.           

 

Ne spreglejte