Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
13.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

Mercator vinjeta DRAJV advertorial Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica

Sreda, 20. 1. 2016, 13.03

2 meseca, 1 teden

Kultura družbe se ne meri le po številu gledališč, ampak tudi v prometu

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Zatrta čustva nemalokrat lahko izbruhnejo na dan prav med vožnjo. Trenutek ne bi mogel biti manj primeren in dejstvo je, da to vpliva na varnost v prometu.

Avtocesta je še posebej na udaru, saj so tam hitrosti najvišje in promet najgostejši. Je kot glavna žila: prek nje se pretoči največ prometa na najhitrejši način. Strogo določen režim prometa ob upoštevanju cestnoprometnih predpisov to omogoča, kakršnokoli izigravanje pravil, neupoštevanje režima, objestnost in nestrpnost pa nas udeležence v prometu lahko strogo kaznuje: od upočasnitve in zgostitve prometa do najhujšega: nesreč, pogosto s krvnim davkom.

Kaj lahko sami naredimo za varnost na cesti in boljšo kulturo?

Oboje, tako varnost kot vozniška kultura, je tesno povezano. Pogosto prav z nespoštljivim vedenjem izzivamo nevarnost, ki lahko vodi v nesreče. Na kaj vse moramo biti pozorni, da bi bilo takšnih motenj čim manj:

O tem, kakšna je današnja kulturi v prometu, smo povprašali Andreja Brgleza, inštruktorja varne vožnje in avtomobilskega strokovnjaka.

"Cesta je posebno okolje, v katerem se zakrite razpoke naših družbenih razmer in medčloveških odnosov pogosto kažejo v najbolj surovi obliki. Ni težko videti, da smo v zadnjih nekaj desetletjih naredili občutno revizijo v hierarhiji vrednot, saj v ospredje postavljamo tekmovalnost, spretnost izmikanja zakonu in iskanje možnosti za lažjo dosego ciljev, vsemu naštetemu pa moramo dodati še kronično pomanjkanje dolžnosti za prevzemanje odgovornosti, kar v prometu, pa tudi v politiki in gospodarstvu, dobiva epske razsežnosti. Kaj narediti? Ne vem, premiki v glavah so najtežji, je pa res, da ko se naredijo, je za najmanj denarja in v najkrajšem času lahko vse drugače. Morda za začetek med vožnjo ne mislimo le nase."

Varna vožnja se nam obrestuje v vseh pogledih, ne nazadnje tudi v stroških. Zavarovalnice veliko vlagajo v preventivo ter zato spoštujejo in tudi nagrajujejo varne in odgovorne voznike. Zavarovalnica Triglav je razvila aplikacijo za pametne telefone DRAJV.

Njen namen je, da deluje preventivno, spodbuja upoštevanje hitrosti, cestnoprometnih predpisov in previdno vožnjo. S senzorji, ki so v vsakem sodobnem pametnem telefonu, DRAJV spremlja vašo vožnjo. Če vozite v okviru omejitev, brez nenadnih pospeševanj in zaviranj ter s prilagojeno hitrostjo v ovinkih, dokažete, da vozite varno in odgovorno. Opraviti morate najmanj 10 voženj v skupni dolžini 300 kilometrov in pri tem doseči najmanj 90 točk. Lahko si privozite prihranek do 25 odstotkov pri avtomobilskem zavarovanju na letni ravni.

Znižate pa lahko tudi doplačilo za mladega voznika (50-odstotno znižanje, z opravljeno delavnico Triglav mladi, pa lahko v kombinaciji z ugodnostjo DRAJV pridobite 100-odstotno znižanje). Poleg tega aplikacija ponuja tudi zabavne izzive v povezavi z varno vožnjo in zanimive nagrade.

Na avtocesto le z vinjeto

Ali ste vedeli, da stane kazen za vožnjo po avtocesti brez vinjete od 300 do 800 evrov, ob tem pa je potrebno dodati še strošek nakupa vinjete? Vinjeta je le en način cestninjenja v Sloveniji, vsekakor pa močno pripomore k pretočnosti vozil na avtocestah. Nakup vinjete pa si lahko olajšate: Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju z Mercatorjem pripravila privlačno akcijo za ugodnejši nakup vinjete.

Ne spreglejte