Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
5.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

avtocesta avtocesta DARS

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 5.17

6 let, 7 mesecev

Kaj se zgodi in kdo plača, če Darsu na avtocesti zrušite zapornico

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Dars

Kdor pred cestninsko postajo na avtocesti ni dovolj pozoren, lahko zapelje na stezo za tovorna vozila. Morebitno poškodovanje zapornice se krije iz voznikovega osebnega zavarovanja in tako znižuje njegov bonitetni razred. Dars opozarja, da je pri tovrstnih napakah najbolj nevarna vzvratna vožnja. Zapornico osebnemu avtomobilu odpre delavec Darsa.

Kdor odseka ne pozna ali ni dovolj pozoren na prometne oznake …

Čeprav na Darsu ne vodijo statistike, kolikokrat se vozniki osebnih avtomobilov na avtocestnih cestninskih postajah (predvsem ob uvozih na avtocesto) napačno postavijo na pas za tovornjake in avtobuse, tisti najmanj previdni pa spregledajo celo rampo, po naših izkušnjah in opažanjih ti dogodki niso povsem osamljeni.

S prometno signalizacijo je sicer pravilna razporeditev načeloma dobro označena, a v mnogo primerih le, če je voznik nanjo resnično pozoren. Pravilno razvrščanje ni težava za domačine, ki se tam vozijo vsakodnevno, temveč za voznike iz drugih krajev ali celo tujce, ki niso tako vešči slovenskega sistema pasov za avtomobile z vinjetami ter plačljivega za tovornjake in avtobuse.

Oznake so sicer jasne, a le tistim voznikom, ki jih dobro opazujejo. | Foto: Oznake so sicer jasne, a le tistim voznikom, ki jih dobro opazujejo.

Dars: Najbolj nevarna je vzvratna vožnja

Toda napake se seveda dogajajo in načeloma nepravilna razvrstitev ne predstavlja večje težave. Voznik osebnega avtomobila z vinjeto lahko seveda cestninsko postajo prevozi tudi prek pasu za tovornjak oziroma avtobus. Pri večini cestninskih postaj bo rampo odprl delavec, ki je sicer odgovoren za pobiranje cestnine voznikov tovornjakov oziroma avtobusov.

Precej nevarno postane, ko začnejo vozniki – in taki primeri resnično niso redki – po svoji napaki, ko torej pripeljejo neposredno do rampe, voziti vzvratno. Če se to zgodi na avtocestnem odseku, takemu vozniku grozi tudi 300 evrov globe.

"Vozniki naj v nobenem primeru ne vozijo vzvratno, pot naj nadaljujejo, ko pridejo do kabine, jim bo blagajnik dvignil rampo in bodo pot lahko nadaljevali. Opozarjamo, da naj bodo v nadaljevanju pozorni in previdni pri vključevanju nazaj na prometni pas, kjer običajno z večjo hitrostjo prihajajo vinjetna vozila," opozarjajo na Darsu. Menijo, da se ob upoštevanju vseh prometnih znakov, talnih označb in prometnih predpisov ne bi smelo dogajati napačno razvrščanje na stezo za tovorna vozila.

Ali ste z osebnim avtomobilom na cestninskipostaji že kdaj zgrešili pravo stezo?

  • Da
    33,33 %
    2 glasov
  • Ne
    66,67 %
    4 glasov
Oddanih 6 glasov

Škoda ob poškodovanju ramp se krije iz voznikovega obveznega zavarovanja

Na koncu teh stez za tovorna vozila oziroma avtobuse so rampe oziroma zapornice, ki so aluminijaste in na gibljivem zglobu, tako da rampa ni popolnoma fiksna.

"Za vso škodo, ki jo povzročijo uporabniki na avtocestni infrastrukturi, vključno z naleti na zapornice na cestninskih postajah, izstavimo odškodninski zahtevek zavarovalnici, pri kateri je za konkretno vozilo sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje," razlagajo na Darsu, vsak tak zahtevek pa seveda vpliva na voznikov bonitetni razred pri sklepanju nadaljnjega avtomobilskega zavarovanja.

Ne spreglejte