Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
9.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

pnevmatike Ceneje.si PR članek

Petek, 22. 3. 2019, 9.12

5 let, 1 mesec

4 pomembni razlogi za menjavo zimskih pnevmatik za letne

Oglasno sporočilo

Od 15. marca dalje je v Sloveniji dovoljena uporaba letnih gum in čeprav se vozniki zavedajo pomembnosti uporabe zimskih gum, so mnogi še vedno v dvomih glede menjave na letne – ali jih res potrebujemo?

Ceneje | Foto:

Sončni in topli dnevi ter prihod pomladi prinesejo odločitev, s katero se spoprijemajo vsi vozniki avtomobilov - zamenjati zimske pnevmatike z letnimi ali ne? V primerjavi z zimskimi gumami, ki so zakonsko predpisane v zimskih mesecih (natančneje od 15. novembra do 15. marca), letne pnevmatike niso obvezne. Kljub temu smo našli kar nekaj pomembnih razlogov za menjavo na letne pnevmatike.

Kje in kako izbrati nove letne pnevmatike?

Ne glede na to, kakšen avto vozite, je treba upoštevati nekaj osnovnih smernic in pravil, ki se jih morate držati, ko gre za vzdrževanje vašega jeklenega konjička. Eno od teh pravil je zagotovo izbira in nakup avtomobilskih pnevmatik.

Izbira in nakup novih avtomobilskih pnevmatik danes nista tako zapletena, zlasti če uporabljate prednosti spletnega nakupovanja. Vsekakor priporočamo, da nove avtomobilske ali moto pnevmatike ter drugo avtomobilsko opremo pred nakupom preverite na največjem slovenskem primerjalniku izdelkov in ponudb Ceneje.si.

Portal je odlično orodje pri nakupu pnevmatik, saj na enem mestu omogoča pregled različnih modelov, velikosti in proizvajalcev pnevmatik ter primerjavo več trgovin in njihovih cen.

V samo nekaj klikih hitro in preprosto izberite nove letne gume in drugo opremo:

  1. Na portalu Ceneje.si odprite kategorijo Avto Oprema z več kot 160 tisoč izdelki za vašega jeklenega konjička.
  2. Pobrskajte po ponudbi in izberite najboljše celoletne, zimske ali letne pnevmatike, moto pnevmatike, platišča, GPS enote in opremo, vse za avtoakustiko ter drugo opremo za avtomobile, motorje, avtodome in prikolice.
  3. Preverite vodiče in nasvete za nakup avtomobilske opreme.
  4. Preglejte akcijsko avtomobilsko opremo v aktualnih katalogih.

Delo vam bo zagotovo olajšal tudi enostaven in hiter iskalnih po avtomobilskih pnevmatikah:

Foto: Ceneje.si | Foto: Foto: Ceneje.si

Vnesti morate le želene dimenzije in sezono, si ogledati ponudbe, izbrati najboljšo ter naročiti svoje izbrane pnevmatike. Dodaten nasvet: naročite jih kar na naslov svojega vulkanizerja.

Zakaj je pomembno zimske gume zamenjati z letnimi?

Čeprav so zimske pnevmatike kvalitetnejše od letnih, so te v resnici boljše le v zimskih razmerah na cesti. Narejene in preverjene so namreč glede na zimske pogoje vožnje, ki niso enaki tistim v toplejših poletnih mesecih.

Zato obvezno preverite spodnje razloge, zakaj morate v topli polovici leta uporabljati letne pnevmatike. Če boste pohiteli z menjavo, pa ne pozabite spremljati vremenskih napovedi in v primerih napovedanega snega v prtljažnik shraniti še snežnih verig.

1. Zimske pnevmatike so boljše, vendar samo v zimskih razmerah

Vse, kar ste brali o kakovosti zimskih gum in o razlogih, zaradi katerih so nujne v zimskih mesecih, je nedvomno resnično, vendar žal ne velja v poletnih mesecih ali v toplejšem vremenu. Zimske pnevmatike z globokimi profili so izdelane iz veliko lažjih in bolj elastičnih mešanic materialov kot letne – tako se tudi v zimskih mesecih ne strdijo in se kljub najnižjim temperaturam dobro oprijemajo vozišča, kar omogoča udobno in varno vožnjo.

Spomladi in poleti z dvigom temperatur pa vsak kilometer, ki ga na vročem asfaltu prevozite z zimskimi gumami, hitreje obrabi pnevmatike in skrajša njihovo življenjsko dobo. Zimske pnevmatike ne morejo slediti temperaturni razliki, zaradi česar potrebujemo bolj trde in čvrste letne pnevmatike.

2. Vožnja je varnejša s pravilno izbranimi pnevmatikami

Poleg prednosti pri manjši obrabi gum je menjava in vožnja z ustreznimi pnevmatikami v poletnih mesecih pomembna tudi s stališča naše varnosti. Ravno zaradi svoje trdnosti in čvrstosti omogočajo letne pnevmatike veliko boljše pogoje in varnejšo vožnjo po vročem asfaltu.

Številne študije so potrdile, da je zavorna pot v letnih razmerah opazno daljša v primerih vožnje z zimskimi gumami. To pomeni, da je večja tudi možnost zleta s cestišča in naleta v drug avtomobil na mokrem in suhem asfaltu, čemur bi se zagotovo raje izognili.

3. Vsakodnevno varčevanje z gorivom

Zimske gume v poletnih mesecih pomenijo večje stroške. Zaradi sestave materialov in segrevanja samih tal se pnevmatike znatno hitreje obrabijo, zavedati pa se morate tudi, da z uporabo neprimernih gum vplivate na povečano porabo goriva svojega avtomobila. Vožnja z sezoni primernimi pnevmatikami prihrani gorivo ter s tem zmanjša vaš vpliv na onesnaževanje okolja.

4. Z dvema kompletoma pnevmatik na dolgi rok prihranite

Glede na obrabo gum in porabo goriva je dolgoročno najvarnejše in stroškovno najbolj učinkovito uporabljati dva seta pnevmatik – enega za zimske in enega za poletne mesece. Pomembno je še, da poskrbite za primerno shranjevanje, da se gume ne bodo poškodovale ali uničile med čakanjem na spremembo letnega časa. Če imate težave pri shranjevanju pnevmatik, ki jih trenutno ne uporabljate, se pozanimajte pri svojem vulkanizerju ali avtoservisu, saj številni ponujajo tudi možnost shranjevanja pnevmatik do naslednje sezone.

Naročnik oglasnega sporočila je Ceneje d.o.o.

Ne spreglejte