Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
15.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Natisni članek

rekreacija oskrba tek advertorial

Petek, 26. 10. 2018, 15.53

2 meseca, 1 teden

Življenje je lepše brez žuljev

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Zagotovo ga ni junaka, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju srečal z neprijetno posledico tesnih čevljev ali dolgotrajne hoje, z žulji na nogah. Sprehodi, ples, nakupovanje ali tek, ki je včeraj v slovenski prestolnici združil tekače - vse to so lahko vzroki za nastanek žuljev na stopalih. Najbolje jih je seveda preprečiti, če pa jih že dobite, jih je treba primerno oskrbeti, da ne pride do okužb, ki lahko celjenje in zdravljenje le še podaljšajo.

Tek | Foto:

Žulj je območje privzdignjene kože, pod katero je vodena tekočina. Kaj torej povzroči pojav žuljev? Trenje pogosto povzroči, da se zunanja plast kože, imenovana povrhnjica, loči od spodnjih plasti, vmesni prostor pa napolni tekočina. To je poskus oblazinjenja rane pod žuljem, ki preprečuje nadaljnji pritisk ali trenje in zapre rano pred povzročitelji okužbe. Žal lahko žulji zaradi nadaljnjega pritiska hitro počijo.

In kot vemo, so žulji – tako nepoškodovani kot predrti – izjemno boleči, če jih ne oskrbimo, in se zlahka okužijo.

Predreti ali ne?

Eno najpogostejših vprašanj, povezanih z žulji na stopalih, se nanaša na prediranje žuljev. Vsi želijo vedeti, ali naj predrejo žulj, napolnjen s tekočino.

Na to vprašanje je odgovor zelo preprost. Ne. Pustite ga pri miru. Žulji nastanejo z razlogom – da zaščitijo kožo pred nadaljnjimi poškodbami in okužbo. In če se po nesreči predre? Ni razloga za skrb, vendar preostali sloj kože pustite, kjer je. Uporabite obliž za žulje, da zaščitite rano in si zagotovite optimalne pogoje celjenja.

Oskrba žuljev

Hansaplastova linija obližev za žulje s svojo hidrokoloidno tehnologijo takoj ublaži neugodje in pospeši celjenje žuljev. Hansaplast AD tek | Foto: To temelji na načelu vlažnega celjenja. V notranjosti obližev za žulje so superabsorberji. Ti vpijejo tekočino iz žulja in omogočajo, da nad rano nastane plast gela, ki jo oblazini, kar ustvari idealne pogoje za celjenje. To prepreči tudi kakršenkoli nadaljnji pritisk ali trenje, ki bi lahko povzročilo bolečino ali poškodbo kože. Pod obližem za žulje se lahko začne proces celjenja. Potekata lahko rast in migracija celic, kar optimizira nastajanje novega tkiva.

Obliži za žulje so na voljo v različnih velikostih in omogočajo hitro ter udobno oskrbo žuljev na stopalih!

Poskrbite za preventivo

Žulj je sicer bolje preprečiti, kot pa ga zdraviti, ko nastane. Preverite, kako!

1. Za osnovno nego stopal redno uporabljajte kremo za stopala, kot je Hansaplast kremno mazilo za nego stopal. To poskrbi, da koža na vaših stopalih postane voljnejša in navlažena ter zato odpornejša proti razvoju žuljev.

2. Če začutite pritisk na določeno mesto na stopalu, delujte preventivno in zaščitite kožo, še preden lahko nastane žulj. Ščitnik za otiščance Hansaplast lahko prirežete v kakršnokoli velikost ali obliko in ga uporabite, da ublažite pritisk, ki ga ustvarjajo najrazličnejši čevlji. Uporabite ga lahko tudi na koži, ki je že razpokana ali poškodovana.

3. Nosite udobne čevlje, ki se vam pravilno prilegajo, še posebej če veste, da boste hodili, plesali ali da boste zelo aktivni. Čevlje kupujte popoldan ali proti večeru, ko so vaša stopala nekoliko večja. In če za konec tedna načrtujete ogled mestnih znamenitosti ali nakupovanje? Poskrbite, da so čevlji, ki jih obujete, uhojeni – pred tem jih morate že nekajkrat nositi.

4. Mokri čevlji, škornji ali nogavice povzročijo žulje veliko hitreje kot suhi, zato skušajte ohraniti stopala čim bolj suha. Če se vreme zaroti proti vam in to preprosto ni mogoče, ukrepajte preventivno. Zaščitite mesta, kjer obutev pritiska na stopalo, da preprečite nastanek žuljev.

5. Telovadite ali tečete? Izbira pravih nogavic je lahko odločilnega pomena, če želite preprečiti žulje, ki nastanejo zaradi drgnjenja. Za fitnes so idealne brezšivne nogavice z ojačanimi petami in prsti.

6. Če se odpravljate na dolg sprehod ali načrtujete zabaven dan v mestu, je dobro biti pripravljen! Obliži za žulje Hansaplast v obeh velikostih so na voljo v lični modri škatlici, ki jo lahko ponovno napolnite. Izbirate lahko v celi vrsti dizajnov. Te škatlice so vaše popolne spremljevalke na izletih. Oskrbo žuljev na poti naredijo preprosto in brez stresa, da lahko kar najbolje izkoristite svoje počitnice!


Pomoč pri neprijetnostih

Je že tako, da v življenju pač ne gre vedno vse kot po maslu, toda ključno je, da najdemo pot, ne glede na karkoli. Hansaplast AD tek | Foto:

Če iščete kakršenkoli obliž, vlažilno kremo za noge, športno bandažo, hladilni gel za boleče mišice ali celo toplotni obliž, ste na pravem mestu. Hansaplast vam želi, da uživate v svojem aktivnem vsakdanjem življenju, ne da bi morali preveč skrbeti za drobne neprijetnosti. Odkrijte, kako lahko opravite z njimi, naj bo to žulj na stopalu, majhna rana, zvit gleženj ali bolečina v križu.

Za skoraj vsako drobno neprijetnost ima Hansaplast ustrezno rešitev. Presenečeni boste, kaj vse so razvili, da vam olajšajo življenje: odkrijte, kako preprečiti ali zmanjšati brazgotine, kako vam lahko izdelki Hansaplast Foot Expert pomagajo, da se znebite trde kože, kako vam obliži za žulje omogočijo, da nadaljujete svojo pot ...

Z nekaj kliki odkrijte še številne druge razburljive inovacije, ki bodo pomagale vaši koži, stopalom ali sklepom, da ostanejo zdravi.

Preberite tudi:

Hansaplast AD tek
Sportal Zakaj tako radi tečemo?
Hansaplast AD tek
Sportal Pridružite se gibanju Več akcije - manj bolečine
Ne spreglejte