Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
9.03

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ljubljanski maraton tek advertorial

Torek, 23. 10. 2018, 9.03

2 meseca

Pridružite se gibanju Več akcije - manj bolečine

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Konec tedna nas čaka vrhunec tekaške sezone pri nas. Slovenska prestolnica bo gostila 23. Volkswagen Ljubljanski maraton, katerega glavni del, vključno z najdaljšim tekom na 42 kilometrov, bo v nedeljo, 28. oktobra. Tek ima sicer mnogo različnih čarov, eden izmed teh pa je gotovo tudi dostopnost, saj ne zahteva pretirano drage opreme, plačevanja vstopnic ali članarin in ker se nam zanj ni treba voziti na primer 50 kilometrov daleč.

Čeprav je tek ena od najbolj naravnih oblik gibanja, se mnogo tekačev poškoduje. Na kilometrski razdalji tekač naredi 740-840 korakov, vsak korak pa obremeni telo s trikratnikom telesne mase posameznika. | Foto: Čeprav je tek ena od najbolj naravnih oblik gibanja, se mnogo tekačev poškoduje. Na kilometrski razdalji tekač naredi 740-840 korakov, vsak korak pa obremeni telo s trikratnikom telesne mase posameznika.

Zdravo, koristno, moderno in časovno udobno – začnemo in končamo na domačih vratih. Samo oblečemo se v udobna športna oblačila, nadenemo tekaške copate in – hop – že tečemo. Razmeroma nezahteven šport, torej, vendar kljub vsemu ne povsem preprost.

Strokovnjaki ocenjujejo, da velik odstotek rekreativnih tekačev na največjem slovenskem organiziranem maratonu teče nepravilno oziroma na tleh pristanejo najprej s peto, kar je lahko precej škodljivo za zdravje.

Zna res teči prav vsak?

V primerjavi z nekaterimi drugimi športnimi dejavnostmi je tek sicer res preprosto gibanje, vendar so razlike v učinkovitosti in estetski dovršenosti teka pri različnih ljudeh zelo velike.

S pravilno tekaško tehniko boste varnejši pred tekaškimi poškodbami, tekli boste bolj sproščeno, toda hitreje. Tehnik teka je več. Med seboj se v grobem razlikujejo po hitrosti. Pri počasnem teku uporabljamo tehniko peta–prsti, če tečemo nekoliko hitreje, gibanje poteka od sredine stopal in prek prstov na koncu odriva, pri hitrem teku pa poskušamo teči po sprednjem delu stopala.

Ključne je, da peta ni prva na tleh in da izkoristimo amortizacijo v stopalu. Za merilo so lahko meča: če so meča na začetku dotika s tlemi napeta, je to dober znak. Najbolje je, da sprva tečemo na mestu in gremo iz tega naprej v normalen tek. | Foto: Ključne je, da peta ni prva na tleh in da izkoristimo amortizacijo v stopalu. Za merilo so lahko meča: če so meča na začetku dotika s tlemi napeta, je to dober znak. Najbolje je, da sprva tečemo na mestu in gremo iz tega naprej v normalen tek.

Drža telesa med tekom naj bo pokončna in vzravnana, pogled naj bo usmerjen naprej, roke naj potujejo ob telesu naprej in nazaj ritmično in usklajeno s spodnjim delom telesa. Roke v tem primeru delujejo kot protiutež gibanju nog. Pazite na to, da ste čim bolj sproščeni, saj boste tako privarčevali precejšen del energije.

V trupu pazite, da imate čvrsto oporo medenice, boke potisnete navzgor in naprej, da ste stegnjeni nad nogami. Pomemben del drže je tudi v spodnjem delu telesa. Pazite, da stopala postavljate pod težišče telesa, da kolen ne krčite čezmerno (v fazi stika stopal s tlemi), ampak se stegnete in vzravnate. Teči moramo čim bolj lahkotno in po načelu peta–prsti.

Kakršnakoli aktivnost je boljša kot nobena!

Tisti, ki so se že, in tisti, ki se še nameravajo prijaviti na letošnji maraton, se v teh dneh gotovo že oziroma še vneto pripravljajo. Prireditev tovrstnega značaja pa marsikdaj povleče tudi tiste, ki jim na primer še včeraj tek ni bil prav pri srcu. Morebiti pa ste prav vi med tistimi, ki se boste po novem navdušili nad tekom.

Hansaplastova pobuda "Več akcije - manj bolečine" vas želi spodbuditi h gibanju, saj boljša telesna pripravljenost in Hansaplast AD tek | Foto: večja aktivnost pomagata pri lajšanju bolezni, obremenjenosti in bolečine. Nič več izgovorov - začnite se gibati še danes!

Pomoč pri neprijetnostih

Je že tako, da v življenju pač ne gre vedno vse kot po maslu, toda ključno je, da najdemo pot, ne glede na karkoli.

Če iščete kakršenkoli obliž, vlažilno kremo za noge, športno bandažo, hladilni gel za boleče mišice ali celo toplotni obliž, ste na pravem mestu. Hansaplast vam želi, da uživate svoje aktivno vsakdanje življenje, ne da bi morali preveč skrbeti za drobne neprijetnosti. Odkrijte, kako lahko opravite z njimi, naj bo to žulj na stopalu ali majhna rana, zvit gleženj ali bolečina v križu.

Za skoraj vsako drobno neprijetnost ima Hansaplast ustrezno rešitev. Presenečeni boste, kaj vse so razvili, da vam olajšajo življenje: odkrijte, kako preprečiti ali zmanjšati brazgotine, kako vam lahko izdelki Hansaplast Foot Expert pomagajo, da se znebite trde kože, kako vam obliži za žulje omogočijo, da nadaljujete svojo pot ...

Z nekaj kliki odkrijte še številne druge razburljive inovacije, ki bodo pomagale vaši koži, vašim stopalom ali vašim sklepom, da ostanejo zdravi.

Preberite tudi: 

Hansaplast AD tek
Sportal Zakaj tako radi tečemo?
Ne spreglejte