Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
18.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

9

Natisni članek

rokavice umivanje rok Korona nasvet Koronavirus

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 18.30

4 leta

Zdravnika pokazala, kako zaščitne rokavice (ne) ščitijo pred virusom #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

9

Britanski zdravnik je prek družbenega omrežja TikTok delil pomembno sporočilo o zaščitnih rokavicah in kako te, če jih nosite ves čas, sploh ne pomagajo, ampak še bolj širijo virus. Podobno je storila tudi ameriška zdravnica, ki je na družbenem omrežju Facebook s pomočjo zelene barve prikazala prenos virusa.

umivanje rok
Novice Koronavirus je tudi tam, kjer ga morda ne pričakujete – ali veste, kako dolgo? #video

Številni ljudje zaradi bojazni pred okužbo z novim koronavirusom zaščitne rokavice nosijo ves čas, zato je britanski kirurg Karan Rangarajan, ki trenutno dela na prvi bojni liniji, posnel videoposnetek o tem in ga objavil na priljubljenem omrežju TikTok.

Tam je opozoril, da zaščitne rokavice ne bi smele nadomestiti rednega umivanja rok, ter prikazal, kako se virus prenaša, če ves čas nosite rokavice. "S temi rokavicami ste v trgovini, dotikate se različnih stvari, mikrobi se prenašajo. Rokavici sta zdaj bolj prekriti z mikrobi, kot bi bile vaše dlani, če bi si redno umivali roke. Nato se z njimi dotikate volana, svojega obraza in tako prenašate mikrobe vsepovsod."

Nato pa si še same rokavice snamete na nespameten način, je še povedal v zgornjem videoposnetku in za konec dodal, da "bodite razumni, umivajte si roke in ostanite zdravi".

"Temu se reče navzkrižno okuženje"

Na podobno težavo z rokavicami je opozorila tudi ameriška zdravnica Molly Lixey, ki je na svoji strani na družbenem omrežju Facebook objavila videoposnetek, v katerem je povedala, da je opazila, da veliko ljudi nosi rokavice, kar je v redu, a da bi se morali zavedati navzkrižnega okuženja.

Nato pa je s pomočjo zelene barve prikazala, kako se širijo virusi pri uporabi rokavic:

It's Easy to Spread Germs

Molly Lixey, a registered nurse in Saginaw, shows just how easily germs can spread!

Posted by Raw Food Revolution on Saturday, April 4, 2020


V trgovini se z rokavicami dotikate različnih stvari, nanje se primejo mikrobi, ki jih lahko prenesete na svoj pametni telefon, če ga uporabljate med nakupovanjem. Če opravite klic, se mikrobi prenesejo na vaš obraz, vmes vas zasrbi nos in se popraskate. Ko pridete iz trgovine, te rokavice snamete, a ker so mikrobi ostali na vašem telefonu, jih tako prenesete na vaše čiste roke.

"Temu se reče navzkrižno okuženje. Nima smisla nositi rokavic, če si ne boste umili rok vsakič, ko se boste česa dotaknili. Počnite tisto, ob čemer se počutite varne, a zapomnite si, gre za znanost in ljudje se zaradi tega strahu obnašajo noro in nič kaj pametno."

Prvič, nosite rokavice, a si boste morali vseeno ves čas umivati roke. Ne dotikajte se svojega obraza in telefona. Drugič, rokavice nato zavrzite v smeti, ne spadajo na tla parkirišča.

Preverite tudi:

pametni telefon, čiščenje
Trendi Koronavirus in mobilniki: Ne delajte te napake #video
umivanje rok
Trendi Priročen trik: kako otrokom pojasniti, zakaj si je treba umivati roke #video
Ne spreglejte