SiolNET. Trendi Zdravje
3,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse več otrok ima gliste, kako preprečiti okužbo? #video

3,14

termometer

Bolečine v trebuhu, neredna prebava, nespečnost, nemiren spanec, slabost, hujšanje - vse to so lahko simptomi, da imate vi ali pa vaš otrok gliste oziroma podančice. Kako ukrepati?

Čeprav ljudje pogovorno uporabljamo izraz gliste, gre pravzaprav za podančice. Kot je v oddaji Dan. na Planet TV pojasnila pediatrinja iz Zdravstvenega doma Ljubljana Vič - Rudnik, doktorica Elena Gombač Šuc, so gliste zelo velike (tudi dvajset centimetrov) in teh v Sloveniji že leta ne zaznavamo več, medtem ko se podančice (te so velike približno en centimeter) pojavljajo zelo pogosto.

Lani že skoraj 5.000 okužb

Število prijav podančic po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje strmo narašča. Leta 2010 so zabeležili okoli 540 primerov, lani pa je bilo teh že več kot 4.900. Največ pri predšolskih otrocih, saj sami manj skrbijo za higieno.

Kot pravi zdravnica, okužbo lahko preprečimo z rednim umivanjem rok, skrbno pripravo hrane in nasploh čim boljšo higieno (menjevanje posteljnine, sesanje ...). Otroku strižemo nohte in skušamo preprečiti stik rok z ritko. Okužbo zdravimo tudi z zdravili, je še povedala Elena Gombač Šuc.

vzgojiteljica, vrtec, vzgoja, varstvo Novice Otroške risbice v vrtcih niso več podpisane. Ne, ne gre za GDPR.
Miti ali resnice?

1. Podančice odpravimo z uživanjem česna.
Okužbo lahko preprečimo s česnom, ko smo enkrat okuženi, pa ne pomaga.

2. Uživanje alkohola uničuje podančice.
Ne drži.

3. Podančice uničujemo z uživanjem rdeče pese.
Ne drži.

4. Podančice se prenašajo prek domačih živali.
Ta možnost obstaja. Domače živali lahko na svoji dlaki prenašajo jajčeca podančic. Živali ne zbolijo, lahko pa zbolijo ljudje, če ta jajčeca zanesejo v usta.

Kako se s podančicami spopadajo v vrtcu

Petra Vehovar, novinarka oddaje Dan., je obiskala vrtec Dobra teta v Kranju ter se pozanimala, kako se tam spoprijemajo s tovrstnimi težavami in kakšne ukrepe izvajajo.

V enoti Dobra Lučka se podančice še niso pojavile, so se pa v dveh drugih enotah, je povedala pomočnica direktorice vrtca Dobra teta Anja Smolnikar.

Staršem dajo navodila, kako naj ukrepajo doma

Največkrat so ravno vzgojitelji tisti, ki prvi zaznajo, da ima otrok podančice, je povedala. Eva Hudolin, vzgojiteljica v vrtcu, je dodala, da starše obvestijo, da so se gliste pojavile, in jim dajo ustrezna navodila, kako naj ukrepajo doma.

Okuženi otrok jih namreč hitro zanese v okolje, kjer se giblje, zato je poostrena higiena ključna.

Temeljito očistijo vse površine, razkužijo igrače, pralne pa operejo pri visoki temperaturi. Velik poudarek je prav tako na osebni higieni. Tako otroke vzgojiteljice napotijo, naj si pred jedjo skrbno umijejo roke.

IVF neplodnost Trendi Posvojila sta deklico iz Afrike: Otroka si ne izbereš, ampak ti je namenjen #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin