Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
18.12

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gliste paraziti korenje česen otroci zdravje

Četrtek, 27. 6. 2013, 18.12

5 let, 5 mesecev

Korenje, česen in papaja za zdravo črevesje vašega otroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je vzgoja otrok danes precej drugačna kot pred nekaj desetletji, so ti še vedno, sicer manj, izpostavljeni raznovrstnim parazitom.

Črevesni zajedavci pridejo v organizem otroka predvsem z uživanjem z gnojnico zalivane ali onesnažene sveže zelenjave oziroma sadja ter z uživanjem divjih rastlin, kot so regrat in koprive – če jih nabiramo na travnikih, ki so jih predhodno zalivali z gnojnico. Pred zaužitjem je zato pomembno, da vsako zelenjavo dobro operemo – najbolje v rahlo osoljeni vodi. Vir zajedavcev pa ni le uživanje oporečne zelenjave, temveč tudi naši hišni ljubljenci, zaradi česar je higiena zelo pomembna.

Kako prepoznamo simptome Črevesne zajedavce prepoznamo po vedenju oziroma videzu otroka. Po temnih kolobarjih okoli oči, vrtanju po nosu, nervozi, nemirnem spancu, pomanjkanju potrpljenja pri igri, bledici, srbenju ob zadnjiku, utrujenosti, nerazpoloženosti itd. Te male nadloge lahko povzročijo veliko neprijetnosti, saj izločajo strupene snovi, ki povzročijo spremembe v krvi. To povzroča slabokrvnost, bledikavost, okvaro jeter in med drugimi tudi bronhitis.

Ker je pred odpravljanjem bolezni z zdravili vedno boljša naravna rešitev, vam predstavljamo nekaj trikov, kako pri otrocih naravno odpraviti črevesne zajedavce.

Papaja: Ta tropski sadež, ki je nekoliko podoben meloni, je odličen odpravljalec glist. Pripravek iz papaje dobesedno prebavi vse parazite v tankem in debelem črevesju. Proti parazitom so bolj kot sadež sam učinkoviti listi oziroma drugi deli rastline. Papaja ni strup, ki tako kot sintezni pripravki gliste umori, vendar vsebuje encim papain, ki prebavlja beljakovine. Ta encim raztopi kožico glist in jih skupaj s preostalimi encimi prebavil prebavi. Pomembno je, da v tem času ne uživate hrane, bogate z beljakovinami, saj bo encim le tako lahko razgrajeval parazite in ne beljakovin, ki ste jih zaužili.

Česen: Čeprav poznamo več kot 250 različnih vrst česna, so proti glistam uporabne vse vrste. Na telo in parazite pozitivno vplivata tudi drobnjak in čemaž. Česen lahko otroku pripravimo v obliki napitka. V decilitru presnega mleka zmešamo predhodno dobro strta in pretlačena dva česnova stroka. Če otroku napitek ne bo prijal, lahko mleko nekoliko prekuhamo – s tem bo pripravek izgubil nekoliko zdravilne moči, ampak bolje kot nič.

Ker vse vrste česna vsebujejo žveplovo spojino – žveplov alil, ki daje rastlini značilen vonj po česnu, lahko, da se tega vonja znebimo, sočasno jemo peteršilj.

Korenje: Čeprav ni tako učinkovit, kot sta papaja oziroma pripravki iz nje in česen, ga imajo otroci izmed naštetih domačih pripravkov vsekakor najraje. Najučinkovitejši je surov – da ni preveč dolgočasen za otroke, ga lahko pripravite tudi v obliki soka. Vsekakor je dobrodošlo, da ga pijete tudi kot dodatno podporo ob uživanju papaje. Poleg tega, da odganja gliste, eterična olja v korenju delujejo ugodno na sluznico ter krepijo prekrvavitev tkiv v želodcu in črevesju.

Ker ne gre za nenevarno obolenje, moramo simptome jemati resno. Poleg odpravljanja parazitov moramo sočasno skrbeti tudi za higieno.

Ne spreglejte