Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 9. 2018,
14.01

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Nazaj v šolo Kolopark otroci rekreacija kolesarjenje

Nedelja, 16. 9. 2018, 14.01

3 leta, 8 mesecev

Vse bolj priljubljeni koloparki: poceni rekreacija, ki vpliva na otrokov razvoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
kolopark | Kolopark obiščejo tudi najmlajši, ki grbine usvajajo s poganjalčki.  | Foto Kolesarsko društvo Rajd

Kolopark obiščejo tudi najmlajši, ki grbine usvajajo s poganjalčki.

Foto: Kolesarsko društvo Rajd

Asfaltirane grbine, znane pod imenom kolopark, v številu naraščajo ne samo v tujini, temveč tudi v Sloveniji. Grbinasti valovi in zavoji privabljajo mlade in starejše, na asfaltirane proge pa se s poganjalčki radi podajo že najmlajši. Rekreacija, ki pomembno vpliva na razvoj gibalnih sposobnosti, ravnotežja in koordinacije otrok, je v zadnjih letih postala velik trend.

Kolesarski poligoni po Evropi rastejo na veliko, za trendi pa ne zaostaja niti Slovenija, pojasni Tine Mahkovec, predsednik Kolesarskega društva Rajd, kjer z budnim očesom spremljajo razvoj koloparkov v Ljubljani. Kot prvega so pred časom odprli pri parku Tivoli, sledila je gradnja parka na Linhartovi, konec septembra pa bo odprtje dočakal še kolopark na Fužinah, ki bo največji v Sloveniji.

Koloparki veljajo za priljubljeno rekreacijo otrok in mladih, sploh v zadnjih letih, ko je njihovo število naraslo. Obratujejo brez nadzora, zato je potrebna večja pozornost, da pri uporabi ne pride do nesreč. Hitrost vožnje je treba prilagoditi znanju in razmeram na progi, obvezna je tudi uporaba čelade. Proga je na voljo ne samo kolesarjenju, temveč tudi rolkanju in rolanju. Prepovedana so motorna vozila. 

''Kolopark je pravzaprav nekakšno 'brand' ime, ki smo ga v Ljubljani uvedli zato, ker zveni ljudem bolj domače in lahko tako že iz naziva sklepajo, za kakšno vrsto rekreacije gre. V angleščini se gibanje po grbinah imenuje pump track,'' nam pojasni Tine Mahkovec.

Poligoni, ki so izdelani iz naravnih materialov, so težji za vzdrževanje, zato jih zadnja leta tudi asfaltirajo. | Foto: Kolesarsko društvo Rajd Poligoni, ki so izdelani iz naravnih materialov, so težji za vzdrževanje, zato jih zadnja leta tudi asfaltirajo. Foto: Kolesarsko društvo Rajd

Kolopark predstavlja obliko rekreacije, kjer se hitrost razvije s poganjanjem. Veliko jih najdemo že v naravi, saj so v večini narejeni iz zemlje. Ker pa so poligoni, ki so izdelani iz naravnih materialov, težji za vzdrževanje, jih zadnja leta tudi asfaltirajo.

Trendi S kolesom po Ljubljani: najlepše poti in najlepši kotički #video #foto

Rekreacija priljubljena že med najmlajšimi, odločitev v rokah staršev

''Prednost asfaltirane proge je, da potrebuje manj vzdrževanja, prav tako pa je dostopna tudi za več prevoznih sredstev, kot so rolerji, rolke, poganjalčki,'' pove Mahkovec. ''Ni starostne omejitve, saj otroci pridejo v park že s poganjalčki. Pri tem pa je seveda pomembna odločitev staršev, ki presodijo sami, kdaj bodo otroku v začetnih letih s poganjalčkom dovolili v kolopark,'' še doda. 

Video: YouTube


Odločitev staršev, kdaj bodo svoje najmlajše s poganjalčkom spustili na asfaltirane grbine, je odvisna tudi od zahtevnosti poligona, opozarja Mahkovec. ''Nekateri imajo veliko grbin, drugi manj in so tako primernejši za začetnike,'' še doda in pojasni, da pogosto zaprejo progo samo za starše z otroki, ki se vozijo s poganjalčki. Takrat se lahko najmlajši brez nevarnosti starejših otrok po grbinah podijo s svojimi prevoznimi sredstvi, pravi Tine. 

 

 ''To na parkih iz zemlje ne bi bilo mogoče,'' še doda. Asfaltirane proge so primerne, ker se lahko vključijo različne generacije, od otrok s poganjalčki naprej. ''Kolopark je res primeren za vse starosti,'' doda Tine. 

Največji se obeta na Fužinah, Slovenci navdušeni

V Ljubljani je v gradnji že tretji kolopark, ki bo stal na Fužinah. ''V Sloveniji jih je kar nekaj tudi drugod, na primer na Ptuju, v Postojni, Domžalah, Kranju in še marsikje,'' o razširjenosti poligonov pove Mahkovec. 

Največji kolopark bo do konca septembra stal na ljubljanskih Fužinah.  | Foto: Kolesarsko društvo Rajd Največji kolopark bo do konca septembra stal na ljubljanskih Fužinah. Foto: Kolesarsko društvo Rajd

V Sloveniji z gradnjami koloparkov sledimo trendu, saj so asfaltirane grbine v tujini izjemno priljubljene, pove predsednik kolesarskega društva Rajd in nadaljuje, da je tovrstna rekreacija zelo popularna v Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji in tudi Rusiji.

Načrt največjega koloparka, ki bo prve rekreativce sprejel že konec meseca.  | Foto: Kolesarsko društvo Rajd Načrt največjega koloparka, ki bo prve rekreativce sprejel že konec meseca. Foto: Kolesarsko društvo Rajd ''Ob našem prvem odprtju koloparka v Šiški je bil naval obiska tako velik, da Mestna občina Ljubljana ni mogla verjeti, da je kaj takšnega sploh možno,'' pove Mahkovec, ki je vesel posluha občine, kjer so nadaljnjim gradnjam koloparkov v Ljubljani na široko odprli vrata.

''Zgradili smo ga tudi na Linhartovi, v drugi polovici septembra pa se bo odprl tudi največji kolopark v Sloveniji, ki bo stal na Fužinah,'' pove Tine. 

Popoldan poln mladine, zvečer ga obiščejo starejši

''Ta oblika rekreacije je varna, saj je zaprta za promet, idealna pa je tudi za razvoj otroka in njegovih gibalnih spretnosti. Najbolj polno je seveda vsak dan po šoli, takrat najdemo v koloparkih veliko mladine,'' pove Mahkovec in doda, da v veliki večini zmotno mislimo, da je kolopark zgolj rekreacija za mlade.

šola učenje
Novice Za učni uspeh ni ključna pridnost, ampak naši geni

''Potrebovali smo določen čas, da smo tudi odraslim in starejšim približali koloparke in jim pokazali, da so zelo dobrodošli. Za starejše organiziramo tudi večerne ure vožnje,'' pove Tine in nadaljuje, da kolopark ni oblika lahke otroške rekreacije, temveč terja velik fizičen napor.

Mahkovec pravi, da so kolopark kot del treninga uporabili tudi slovenski smučarji. | Foto: Kolesarsko društvo Rajd Mahkovec pravi, da so kolopark kot del treninga uporabili tudi slovenski smučarji. Foto: Kolesarsko društvo Rajd

Na vprašanje, ali predstavlja amaterska rekreacija po grbinah tudi bodoči profesionalni šport, Mahkovec odgovori, da vožnja po grbinah predstavlja zgolj  pomemben del treninga za različne športe in ogrevanje. ''Ne glede na to, ali gre za športne kolesarje ali za kakšen drug šport, kot je smučanje,'' pove.

V koloparku je prepovedana vožnja z motornimi vozili pa tudi vsa kolesa niso primerna. ''Poligon ni primeren za cestna kolesa, temveč bolj za gorska,'' pojasni Tine.  

''Sem pa svoje hčere že ne bom peljal''

''Starši na prvi pogled vidijo park kot nekaj, kar je lahko za njihove otroke nevarno, a sploh ni tako. Tudi igre z žogo so lahko enako nevarne kot vožnja po grbinah,'' pove Tine. ''Šele ko se starši seznanijo z rekreacijo in jo pridejo pogledat ter preizkusit, vidijo, da je to nekaj novega in drugačnega, navdušeni so tudi otroci.''

otroci narava veselje
Novice "Otroci morajo biti popoldne doma, da se umirijo" #video

Na vprašanje, ali so pri starših naleteli na negativne odzive, Mahkovec odkima. ''So takšni, ki so to obliko rekreacije že poznali in vedo, za kaj gre, drugi starši pa so pozitivno presenečeni, ko jih s koloparkom seznanimo in ga nato z otroki tudi sami preizkusijo.'' 

''Starši park vidijo na prvi pogled kot nekaj, kar je lahko za njihove otroke nevarno, a sploh ni tako. Tudi igre z žogo so lahko enako nevarne kot vožnja po grbinah,'' pove Tine. | Foto: Kolesarsko društvo Rajd ''Starši park vidijo na prvi pogled kot nekaj, kar je lahko za njihove otroke nevarno, a sploh ni tako. Tudi igre z žogo so lahko enako nevarne kot vožnja po grbinah,'' pove Tine. Foto: Kolesarsko društvo Rajd

''Otroci so zelo navdušeni, na vožnje pa jih vabimo tudi na osnovnih šolah, kjer jih kolopark pritegne ravno zaradi tega, ker je drugačen, zabaven in zanimiv. Navadno ga preizkusijo vsi,'' o priljubljenosti med otroki pove Tine.

Kolopark Ljubljana Flisar
Sportal Ob Tivoliju v družbi Flisarja, Pandurja in Žakljeve odprli Kolopark

V koloparkih lahko v večini vidimo predstavnike moškega spola, a Tine pojasnjuje, da parki niso rezervirani zgolj za fante. ''Ta miselnost je samo v naših glavah pa tudi v glavah staršev. Kakšen starš reče, 'sem pa svoje hčere že ne bom peljal','' o odzivih staršev pove Mahkovec in pojasni, da je gorsko kolesarstvo pri ženskah v izjemnem vzponu.

''Otroci dobijo občutek za hitrost, a grbin ni za podcenjevati''

Za rekreacijo otrok na grbinah na starše ne pade prevelik strošek, pojasni Mahkovec in razloži, da sta za začetek dovolj le kolo in čelada, po potrebi pa še kakšna druga zaščita na rokah in kolenih. ''Za začetek se lahko kupijo tudi cenejša kolesa. Ta rekreacija je res ugodna in varna,'' še doda.

''Ob našem prvem odprtju koloparka v Šiški je bil naval obiska tako velik, da Mestna občina Ljubljana kar ni mogla verjeti, da je kaj takšnega možno,'' pove Mahkovec. | Foto: Kolesarsko društvo Rajd ''Ob našem prvem odprtju koloparka v Šiški je bil naval obiska tako velik, da Mestna občina Ljubljana kar ni mogla verjeti, da je kaj takšnega možno,'' pove Mahkovec. Foto: Kolesarsko društvo Rajd

Tudi če je vožnja po nižjih in višjih grbinah na prvi pogled videti kot nekaj preprostega, grbin ni za podcenjevati, opozarja Tine. ''Vožnja je tudi naporna in se že po nekaj začetnih krogih človek dobro prepoti,'' pove o intenzivnosti rekreacije, ki igra veliko vlogo pri razvoju gibalnih spretnosti pri otrocih.

Otrok, šola, torba
Novice Juhant: Šola ni tista, ki otrokom vzame otroštvo, starši jim ga

''Otroci se naučijo poglavitnih motoričnih spretnosti, koordinacije, nadzorovanja vožnje v različnih hitrostih, prav tako pa dobijo tudi občutek za prenos teže,'' še o pozitivnih vidikih koloparka pove Mahkovec. 

Ne spreglejte