Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
13.06

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vnetje dlesni

Četrtek, 27. 3. 2014, 13.06

5 let, 3 mesece

Vnete dlesni so znak za preplah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včasih vnetju dlesni nismo posvečali pretirane pozornosti, danes pa vemo, da je prav to stanje v naših ustih pokazatelj, da nekaj počnemo hudo narobe.

Že blago vnetje dlesni je pokazatelj, da se v naših ustih pojavljajo začetki parodontalne bolezni. Pri tej bolezni gre za vnetje dlesni, kosti, vezivnega tkiva in korenine. Pri omenjenem stanju se bakterije kljub redni ustni higieni ne odstranijo popolnoma, začnejo se razmnoževati in s sproščanjem strupov napadejo telo.

Odziv telesa na strupe, ki jih sproščajo bakterije, je vnetje, ki se sprva pokaže na dlesnih, kar bo vaš zobozdravnik poimenoval gingivitis, nato pa še na podpornih tkivih, kar že pomeni parodontalno bolezen.

Nevarnosti bolezni se ne zavedamo dovolj Nevarnosti parodontalne bolezni pa se mnogi, tako zobozdravniki kot tudi pacienti, ne zavedajo dovolj. Bakterije namreč ne povzročijo le škode v ustih, saj se njihovi strupi kaj kmalu prebijejo do krvnega obtoka in obkrožijo celotno telo, kar vpliva na naše zdravje. Parodontalna bolezen lahko namreč s seboj prinese več drugih, prav tako neprijetnih bolezni, kot so: sladkorna bolezen, rakava obolenja in demenca, medtem ko nam poviša tudi možnosti za srčni infarkt, prezgodnji porod ali nizko porodno težo otroka in možgansko kap.

Na področju zdravljenja velik napredek Za pravilno in posledično tudi uspešno zdravljenje mora zobozdravnik poskrbeti za to, da se postavi pravilna diagnoza bolezni. V zadnjih letih se je namreč na področju obravnave vnetja obzobnih tkiv zgodil velik napredek, kar pomeni, da znajo zobozdravniki popolnoma ozdraviti in zajeziti več kot 90 odstotkov primerov te bolezni, ne da bi se morali posluževati pomoči specialistov in dentalnih kirurgov. Na podlagi študije, ki so jo opravili na univerzi Harvard, pa se je pokazalo tudi, da je stres velik dejavnik pri razvoju parodontalne bolezni, saj se tveganje pri ljudeh, ki so pod stresom, poviša za kar 43 odstotkov.

Veliko lahko naredimo tudi s pravilno prehrano Velik del reševanja težav v ustni votlini je tudi sprememba prehrane. Ta namreč s pravim vnosom vitaminov in mineralov igra ključno vlogo pri odpravljanju in zaustavljanju širjenja parodontalne bolezni, saj se ta širi tudi na kosti, te pa so zaradi nepravilne prehrane ob hitrem tempu življenja pogosto izpostavljene velikemu pomanjkanju ključnih hranljivih snovi.

Ne spreglejte