Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Dental Solman

Natisni članek

Dental Solman advertorial zdravje zdravje zob in ustne votline vnetje dlesni paradontoza ustna higiena zobje zobozdravnik

Petek, 17. 11. 2023, 8.30

2 meseca, 3 tedne

Parodontalna bolezen ali bolezen obzobnih tkiv

Kako se obvarovati? Bolezen, ki prizadene polovico svetovnega prebivalstva.

Vsebino omogoča Dental Solman

Ustno zdravje je veliko več kot čisti zobje. Zobje so zdravi, če so zdrave tudi dlesni in njihova podporna tkiva, nebo, sluznica ust in žrela, jezik, ustnice, žleze slinavke, žvečilne mišice, živci ter kosti zgornje in spodnje čeljusti. Zdravje ustne votline odraža zdravje celotnega telesa in samozavesten nasmeh je nekaj, kar si vsak od nas želi. V zobozdravstveni ordinaciji Dental Solman z najsodobnejšimi pristopi in tehnikami poskrbijo za vrhunsko zobozdravstveno obravnavo, ki vključuje preprečevanje in zdravljenje zobozdravstvenih težav ter najrazličnejše estetske posege, ki vam pomagajo do zdravega nasmeha.

Parodontoza je ena najpogostejših bolezni ustne votline. | Foto: Shutterstock Parodontoza je ena najpogostejših bolezni ustne votline. Foto: Shutterstock

Slabo stanje zob vpliva tako na funkcionalnost pri žvečenju in govorjenju, kot na estetiko nasmeha. Med najpogostejše bolezni ustne votline spada parodontalna bolezen ali bolezen obzobnih tkiv.

Kako nastane bolezen obzobnih tkiv?

Dental Solman | Foto:

Neustrezna ustna higiena povzroča nabiranje zobnih oblog na stičišču zoba in dlesni. Posledično se dlesni vnamejo, pogosti vidni znaki pa so rdečina, oteklina in krvavitev. Na tej stopnji pacient običajno ne čuti posebnega nelagodja. Vnetje dlesni ali gingivitis, ki je prva faza parodontalne bolezni, je s profesionalnim čiščenjem zob in dobro redno ustno higieno ozdravljiv, zato je pomembno, da takoj obiščete zobozdravnika, če med ščetkanjem ali hranjenjem odkrijete krvavitev dlesni.

Naročite se v ordinacijo Dental Solman, kjer so vam na voljo s sodobnimi pristopi, s katerimi vam učinkovito pomagajo, da rešite vaše težave z zobmi. Naučijo vas tudi preventive, ki je tudi pri zdravju zob izjemnega pomena, zato se za obisk zobozdravnika v ordinaciji Dental Solman odločite že kar danes. Pohitite in si zagotovite brezplačen prvi pregled.

dental solman | Foto: Če gingivitisa ne zdravimo, vnetje napreduje v parodontitis, kronično bolezen, ki prizadene od 20 do 50 odstotkov odrasle populacije. Dobro je vedeti, da z dovolj zgodnjim obiskom zobozdravnika bolezen lahko stabiliziramo, žal pa je škoda, ki je že nastala na zobeh, trajna.

Parodontalno bolezen povzročajo zobne obloge, ki se tvorijo na površini zob, nad in pod dlesnimi ter vsebujejo številne bakterije, ki povzročijo izgubo podpornih struktur okoli zob – dlesni in kosti. Čeprav so bakterije vedno prisotne v naših ustih, postanejo škodljive šele, ko razmere dopuščajo, da se močno razmnožijo. To povzroči nastanek "žepov" okoli zob in/ali odmik dlesni. Tako kot pri vnetju dlesni so dejavniki tveganja za parodontalno bolezen neustrezna ustna higiena, različne sistemske bolezni (npr. sladkorna bolezen) in škodljive razvade (npr. kajenje). Genetska predispozicija veliko prispeva k tveganju za nastanek parodontoze, zato morajo bolniki z družinsko anamnezo parodontalne bolezni skrbno spremljati zdravje dlesni.

Kaj so zobne obloge?

Zobne obloge se tvorijo na površini zob, nad in pod dlesnimi ter lahko povzročijo bolezni dlesni. Nastanejo, ko se na zobeh nalagajo bakterije in ostanki hrane. Čeprav so bakterije vedno prisotne v naših ustih, postanejo škodljive šele, ko razmere dopuščajo, da se močno razmnožijo.

To se lahko zgodi zaradi slabe ustne higiene. Če zobnih oblog ne odstranite s ščetkanjem, bakterije sčasoma v obloge naložijo minerale. Ta mineralna usedlina, znana kot zobni kamen, spodbuja širjenje bakterij proti zobni korenini.

Celostna skrb za vaše zobe na enem mestu

Za vzdrževanje ustnega zdravja je treba zobozdravnika preventivno obiskati najmanj enkrat na leto. | Foto: Getty Images Za vzdrževanje ustnega zdravja je treba zobozdravnika preventivno obiskati najmanj enkrat na leto. Foto: Getty Images

Skrb za zdravo ustno votlino je vodilo ordinacije Dental Solman. Ekipa zobozdravstvene ordinacije Dental Solman vam ponuja brezplačen prvi pregled in celovito obravnavo pacientov na enem mestu, s poudarkom na preventivi. Izvajajo zobozdravstvene storitve na področju preventive, zdravljenja zob, protetike, kirurgije, ortodontije in parodontologije.

Staš Solman, dr. dent. med.  | Foto: Dental Solman Staš Solman, dr. dent. med. Foto: Dental Solman Mlada ekipa s sodobnim pristopom sledi principom biomimetičnega zobozdravstva, kar pomeni, da pri svojih postopkih posnemajo moč, funkcijo in estetiko naravnih zob, tako da nadomeščajo le poškodovano, kariozno ali odlomljeno zobno strukturo.

Njihova obravnava je skozi najsodobnejše pristope prilagojena vsakemu posamezniku, ki mu skrbno predstavijo več mogočih načinov oskrbe težav v ustni votlini, nato pa se skupaj s pacientom odločijo za optimalno rehabilitacijo. Sledijo cilju, da pacientu omogočijo v ustni votlini čim dlje ohraniti lastne zobe. Po koncu obravnave skrbijo za redne preglede in s tem za zadovoljstvo pacientov na dolgi rok.

Naročite se na prvi brezplačni pregled v ordinaciji Dental Solman.

Preventiva je izjemno pomembna

Za ustno zdravje je pomemben zdrav življenjski slog, torej zdrava prehrana, dovolj gibanja in redna higiena ust. | Foto: Za ustno zdravje je pomemben zdrav življenjski slog, torej zdrava prehrana, dovolj gibanja in redna higiena ust.

Primer oskrbe parodontalno prizadetega pacienta. | Foto: Dental Solman Primer oskrbe parodontalno prizadetega pacienta. Foto: Dental Solman Če so pri vas odkrili, da imate parodontalno bolezen, vam bo zobozdravnik predstavil vse možnosti zdravljenja.

Najnovejše smernice parodontalnega zdravljenja navajajo zdravljenje v več fazah, glede na obliko in resnost vaše bolezni.

 

Stanje zob pred zdravljenjem | Foto: Dental Solman Stanje zob pred zdravljenjem Foto: Dental Solman Najprej morate opraviti pogovor o vzrokih parodontoze, ciljih zdravljenja in mogočih izidih. Ključ do uspeha je razumevanje nevarnosti zobnih oblog, ki so največkrat vzrok parodontalne bolezni.

Prav tako morate razumeti dejavnike, ki dodatno poslabšajo odziv vašega organizma na obloge. To so lahko kajenje, sladkorna bolezen in drugi dejavniki, ki jih je treba začeti nadzorovati ali odpraviti.

Pravilna ustna higiena

S pravilno ustno higieno lahko zmanjšate količino bakterij v ustih. Uporabljajte zobno ščetko, medzobne krtačke in zobno nitko ter ustno vodo.

  • Dvakrat na dan si umijte zobe z zobno pasto s fluoridom.
  • Zobe nitkajte vsaj enkrat na dan, da odstranite zobne obloge med zobmi.
  • Vsaj dvakrat letno obiščite zobozdravnika ter opravite čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog.
  • Ne kadite.

Dental Solman | Foto: Ocenjujejo, da so parodontalne bolezni razširjene tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, prizadenejo pa približno od 20 do 50 odstotkov svetovnega prebivalstva. Parodontoza je glavni vzrok za izgubo zob in velja za eno od dveh največjih groženj za ustno zdravje.

Po statistiki se pri kar 90 odstotkih oseb, starejših od 50 let, že pojavlja parodontalna bolezen. Kar tri od štirih oseb pa sploh ne vedo, da že imajo parodontalno bolezen, saj parodontoza običajno ni boleča. Prav zato je tako pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika, postavite svoje zdravje na prvo mesto in se čim prej naročite na prvi pregled v zobozdravstveni ordinaciji Dental Solman, kjer celostno poskrbijo za zdravje in estetiko vaše ustne votline.

Naročite se na prvi brezplačni pregled v ordinaciji Dental Solman.

V nekaj korakih do zdravega in lepega nasmeha

Pogosti znaki bolezni vključujejo odmik dlesni (ko so zobje videti daljši kot prej) in majanje zob. Če se parodontoza ne zdravi, lahko povzroči izgubo zob. Z ustrezno in predvsem dovolj zgodnjo strokovno oskrbo se stanje običajno lahko stabilizira.

Pred čiščenjem zobnega kamna. | Foto: Pred čiščenjem zobnega kamna. Prvi korak parodontalnega zdravljenja je vzpostavitev dobre vsakodnevne rutine ustne higiene. Zobozdravnik vam bo pomagal natančno prilagoditi čiščenje, da boste vsak dan odstranili vse zobne obloge z vseh zobnih površin. Pomaga vam lahko s strokovnimi nasveti o najboljših načinih za to in najboljših pripomočkih za ustno higieno. Vsakodnevna dobra ustna higiena je bistvenega pomena za dober nadzor in celo preprečevanje bolezni. 

Po čiščenju zobnega kamna. | Foto: Po čiščenju zobnega kamna. Drugi korak vključuje temeljito čiščenje zob pri ustnem higieniku ali zobozdravniku. To se imenuje globinsko odstranjevanje zobnih oblog. Vse zobne obloge in zobni kamen odstranijo z zob, pogosto je treba opraviti več obiskov, pri tem pa specialist lahko uporabi tudi lokalni anestetik.

Prva dva koraka spadata pod nekirurško parodontalno zdravljenje in ju je mogoče izvajati skupaj. V nekaterih posebnih primerih lahko to zdravljenje vključuje tudi uporabo antibiotikov. Po teh postopkih se morajo dlesni zaceliti in po določenem obdobju bo zobozdravnik preveril zdravje vaših dlesni. Če je bilo zdravljenje uspešno, se začne vzdrževalna oziroma podporna faza, kjer se časovni intervali zdravljenja gibljejo med 3 in 12 meseci. Tako imenovana podporna parodontalna nega je bistvenega pomena, da dlesni ostanejo zdrave in da se bolezen ne ponovi.

V približno 40 odstotkih primerov nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Parodontozo je mogoče ustaviti, če jo odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj. Zdravljenje je običajno zelo uspešno, več težav z zdravljenjem je med kadilci.

Včasih je nujen tudi kirurški poseg

zobozdravnik ambulanta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Toda v nekaterih primerih so krvaveče dlesni in globoki žepi lahko še vedno prisotni in sledi nadaljnje zdravljenje. V tem primeru se lahko prvi in drugi korak pogosto ponovita ali pa je nujno tudi kirurško parodontalno zdravljenje. Zobozdravnik se za kirurško zdravljenje odloči, če je potrebno:

  • izboljšati dostop za čiščenje na težavnih predelih, kot so površine ob zobnih koreninah,
  • očistiti in zmanjšati globino žepa ob dlesnih,
  • odpraviti že nastalo škodo ali
  • z regenerativnimi tehnikami oskrbeti prizadeta področja.

Po končani obravnavi, je treba ponovno pregledati stanje obzobnih tkiv, da se lahko oceni rezultate zdravljenja. Ko so cilji doseženi, pride čas za vzdrževanje zdravja dlesni ali t. i. podporno fazo.

Zdravljenje parodontoze je lahko uspešno, če tudi doma izvajate optimalno čiščenje zob ter če popolnoma zaupate zobozdravstveni ekipi, ki skrbi za vaše stalne preglede in redno nego.

Galerija nasmehov ordinacije Dental Solman:

Fotogalerija
1 / 3

Naročite se na prvi brezplačni pregled v ordinaciji Dental Solman.

Storitve zobozdravstvene ordinacije Dental Solman:

PREVENTIVA: odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog, fluoriranje in zalivanje fisur.

ZALIVKE: samo bele zalivke, ki so narejene v popolni osušitvi, z uporabo gumijaste opne.

PARODONTOLOGIJA: vse za zdrave dlesni in obzobna tkiva.

ENDODONTIJA: zdravljenje koreninskih kanalov je popolnoma neboleče in se izvaja pod ustrezno povečavo ter s pomočjo iglic za strojno širjenje kanalov.

IMPLANTOLOGIJA: vstavitev vsadka sledi natančnemu načrtovanju ter diagnostiki, da lahko predelu brez zob povrnejo funkcijo in dosežejo čim bolj naraven videz.

ORTODONTIJA: s premikom zob v želeni položaj izboljšajo funkcijo žvečenja, poleg tega poskrbijo za lep nasmeh. Uporabljajo fiksne zobne aparate in t. i. nevidne zobne aparate - alignerje.

dental solman | Foto: KONTAKT:

Zaloška 149, 1000 Ljubljana
Telefon: 070 565 243
 
Ne spreglejte