Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
9.09

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Oglasno sporočilo

Natisni članek

noad NYD klinika poškodba rehabilitacija fizioterapija terapija TECAR PR članek

Sreda, 15. 5. 2024, 9.09

3 tedne, 3 dni

Veste, kaj je terapija TECAR?

Oglasno sporočilo

Terapija TECAR je trenutno najbolj uporabljena metoda v fizioterapevtski ortopediji. To je terapija, ki zagotavlja visoko energijo radijske frekvence, ki v telesu ustvarja toploto, kar poveča cirkulacijo in s tem pospeši regeneracijo.

Tecar terapija (2)_1200 | Foto: NYD klinika Foto: NYD klinika

KAJ JE TERAPIJA TECAR?

Terapija TECAR je posebna oblika energijske terapije. Je neinvazivna visokofrekvenčna energija, ki spodbuja biološke procese v celicah za njihovo samoregeneracijo. Spodbudi torej naravne fiziološke procese v tkivu, na primer metabolizem, poveča vazodilatacijo, oksigenacijo, mikrocirkulacijo in hkrati dvigne notranjo temperaturo. Energijo prenaša brez dovajanja sevanja iz zunanjega okolja. 

Oprema za izvedbo terapije TECAR vključuje premično elektrodo, s katero lahko fizioterapevti rokujejo, ter fiksno elektrodo, ki je v stiku s kožo pacienta in deluje kot prevodnik. Pri izvedbi uporabljajo tudi kontaktno kremo. Glavna prednost terapije TECAR je, da jo lahko uporabljamo tudi pri nizkih ravneh energije, kar omogoča elektromagnetne interakcije tkiv z minimalnim ali netermičnim učinkom. 

Terapija TECAR prenaša energijo na dva načina, kapacitivno in rezistivno

  • Energija kapacitivne elektrode je usmerjena v tkiva z večjo vsebnostjo elektrolitov, to so mehka tkiva in mišice.
  • Pri rezistivni pa se energija osredotoča na večje in odpornejše strukture, kot so tetive, kosti in sklepi. 

Fiziološki učinki povečanja energije vključujejo zmanjšanje mišičnih krčev in kontraktur, pospeševanje resorpcije hematomov ter povečanje splošne posameznikove zmogljivosti.

TECAR TERAPIJA (1) | Foto: NYD klinika Foto: NYD klinika

KDAJ SE UPORABLJA TERAPIJA TECAR?

TECAR se lahko uporablja za zdravljenje bolezni v akutnih in subakutnih fazah, brez povečanja vnetnega procesa. Uporablja se tudi v sklopu pooperativne rehabilitacije, saj pospešuje regeneracijo in samoceljenje tkiva. Prav tako pripomore k temu, da brazgotina postane bolj prožna in pomična, kar preprečuje zlepljenje in neestetsko zabrazgotinjenje.

KLINIČNE INDIKACIJE ZA ZDRAVLJENJE S TERAPIJO TECAR SO: 

  • poškodbe mehko-tkivnih struktur,
  • zmanjševanje edemov,
  • pospeševanje celjenja tkiv,
  • sproščanje hipertoničnih mišic,
  • pospeševanje procesa obnove različnih struktur, kot so sklepi, mišice, tkiva in celice,
  • lajšanje bolečin v mišicah in sklepih – najpogostejše so bolečine v hrbtu,
  • trajno blokiranje živčnih impulzov,
  • povečanje obsega gibljivosti in izboljšanje krvnega obtoka. 

Kot vsaka metoda, ki se uporablja za zdravljenje ali rehabilitacijo, ima tudi terapija TECAR svoje kontraindikacije. Zato se je pred začetkom terapije treba posvetovati s fizioterapevtom, ki bo individualno presodil o ustreznosti terapije TECAR pri obravnavi. 

Poškodbe, poleg akutne ali kronične bolečine, vsakemu posamezniku predstavljajo nepotreben stres. Vendar se jim je ob izvajanju različnih športnih aktivnosti težko izogniti. Fizioterapevti igrajo ključno vlogo v rehabilitaciji različnih ortopedskih patologij, saj so strokovnjaki za celostno obravnavo mišično-skeletnega sistema. Za fizioterapevta je ključno, da pozna biomehaniko poškodb, saj na podlagi tega lažje sestavi rehabilitacijski načrt zdravljenja, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. S tem namenom mora seveda slediti najsodobnejšim tehnikam, ki temeljijo na dokazih podprte prakse. 

S pregledom znanstvene literature smo ugotovili, da je terapija TECAR zelo varna in uspešna oblika podporne terapije, s katero lahko fizioterapevt dopolni svojo obravnavo za zdravljenje različnih športnih poškodb. TECAR je kot inovativni fizikalni agens, ki ima veliko koristnih kliničnih učinkov ter ravno zaradi svojih bioloških značilnosti omogoča hitrejše celjenje in regeneracijo.

Čeprav je TECAR odlična terapija z veliko dobrimi kliničnimi učinki, je to podporna terapija. Fizioterapevt bo v obravnavo vključil tudi druge metode in tehnike, ki bodo pripomogle k boljšim rezultatom rehabilitacije.

V NYD kliniki izkušeni fizioterapevti izvajajo terapijo TECAR na področju rehabilitacije športnih poškodb, rehabilitacije pooperativnih stanj, bolezni hrbtenice in perifernih sklepov, nevropatije, bolezni žilnega in limfnega sistema ter akutnih in kroničnih bolečin. 

VIRI:

Taheri, P., Sadri, S. in Maghroori, R. (2023). Effect of Adding Transfer Energy Capacitive and Resistive Therapy to Conventional Therapy for Patients With Myofascial Pain Syndrome in Upper Trapezius: A Randomized Clinical Trial. Journal of Chiropractic Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2023.07.002

Vahdatpour, B., Ghasemi, H. R. in Taheri, P. (2023). Effectiveness of TECAR Therapy on Clinical Symptoms and Neurophysiological Parameters of Patients with Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized Clinical Trial. Middle East Journal of Rehabilitation and Health Studies, In Press. https://brieflands.com/articles/mejrh-134171.html

Ribeiro, S., Henriques, B., & Cardoso, R. (2018). The effectiveness of tecar therapy in musculoskeletal disorders. International Journal of Public Health and Health Systems, 3(5), 77-83.

Szabo, D. A., Neagu, N., Teodorescu, S., Predescu, C., Sopa, I. S., & Panait, L. (2022). TECAR therapy associated with high-intensity laser therapy (Hilt) and manual therapy in the treatment of muscle disorders: A literature review on the theorised effects supporting their use. Journal of Clinical Medicine, 11(20), 6149.

Naročnik oglasnega sporočila je NYD KLINIKA.

Ne spreglejte