Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 13.35

8 let

Vas mučijo krči v mišicah? Predstavljamo vam recepte za jedi s kalijem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Banane so skoraj sinonim za živilo z visoko vrednostjo kalija. A bogati s tem mineralom so tudi avokado in jogurt, še posebej sladek krompir. Izbrali smo nekaj receptov za jedi, bogate s kalijem.

Pomanjkanje kalija v telesu je lahko odgovorno za mišično utrujenost, krče, zaprtje in nepravilno bitje srca. Kalij je zadolžen tudi za pretvarjanje ogljikovih hidratov v glikogen, zalog energije.

Skoraj 70 odstotkov kalija se nahaja v telesnih količinah, še posebej v znoju. Zato z znojenjem izgubljamo tudi več kalija. Priporočen dnevni odmerek kalija je 4700 miligramov.

Avokado Čeprav so velikokrat sinonim za visoko vsebnost kalija banane, veliko tega minerala vsebuje tudi avokado. Med tem ko se v eni banani nahaja 422 miligrama kalija, je v skodelici avokada približno 707 miligramov.

Za bogato dozo kalija si lahko pripravite smuti iz banane in avokada. V mešalniku zmeljite eno četrtino zrelega avokada s pol banane. Lahko dodate še mango ali s sadjem nadomestite avokado.

Avokadov namaz z zelišči

Iz avokada si lahko pripravite tudi svež namaz z zelišči. Sestavine, ki jih pri tem potrebujete, so:

- avokado, - sol, - žlička limoninega soka, - sveže začimbe: drobnjak, peteršilj, čemaž in koprc

Avokado olupimo in narežemo na koščke. Dodamo sok, začimbe in limonin sok.

Vse skupaj dobro pretlačimo z vilicami ali pregnetemo v mešalniku. Namaz pustimo stati pol ure v hladilniku.

Sladki krompir Za donos kalija v telo lahko banane zamenjate tudi s sladkim krompirjem. Ta vsebuje celo 16 miligramov več tega minerala od banan. V sladkem krompirju povprečne velikosti je namreč 438 miligramov kalija.

Juha iz sladkega krompirja, korenčka, jabolka in rdeče leče

Sestavine: - dva olupljena in narezana večja sladka krompirja, - trije ostrgani in narezani večji korenčki, - olupljeno in narezano jabolko, - ena sesekljana čebula, - 250 gramov rdeče leče, - pol žličke črnega popra, - pol žličke sveže nasekljanega ingverja, - pol žličke soli, - pol žličke kumine, - pol žličke čilija v prahu - pol žličke rdeče paprike v prahu, - štiri skodelice zelenjavne jušne osnove, - navaden jogurt, - oreh masla

Maslo stopimo v veliki ponvi, nato vanjo položimo narezan sladki krompir, korenje, jabolko in čebulo. Zelenjavo in sadež pražimo na srednji vročini približno deset minut oziroma dokler ne postekleni čebula. Maslo stopimo v veliki ponvi, nato vanjo položimo narezan sladki krompir, korenje, jabolko in čebulo. Zelenjavo in sadež pražimo na srednji vročini približno deset minut oziroma dokler ne postekleni čebula.

Primešamo rdečo lečo, ingver, poper, kumino, čili v prahu, rdečo papriko v prahu. Vse prelijemo z jušno osnovo in počakamo, da zavre. Nato zmanjšamo vročino, juho na pol prekrijemo in vse skupaj kuhamo, dokler zelenjava ne postane mehka, približno pol ure.

Juho nato zmeljemo v mešalniku, dokler ne nastane gosta in gladka. Zlijemo jo v svežo posodo in jo na srednji vročini kuhamo še deset minut. Če je potrebno, dodamo nekaj vode. Serviramo jo z žličko jogurta.

Mimogrede, tudi jogurt vsebuje veliko kalija. V skodelici jogurta je 579 miligramov tega minerala.

Kokosova voda Kokosova voda je odličen napitek, ki si ga privoščimo po fizični vadbi, saj je naravni izotonik.

Sok mladega kokosa ali kokosova voda deluje tudi razstrupljevalno in ima tudi sposobnosti hlajenja, kar je še posebej dobrodošlo ob vročih dneh.

Ne spreglejte