Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

alkohol mladi

Petek, 10. 10. 2014, 13.21

8 let

Skrb vzbujajoče: polovica 11-letnikov občasno pije alkohol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skoraj ni dogodka, veselega ali žalostnega, ki ga ne bi v naši kulturi in družbi pospremil tudi alkohol, ta problematika pa se vedno bolj kaže tudi med mladimi.

Podatki o pitju alkohola med mladimi kažejo, da ima izkušnjo z alkoholom veliko mladostnikov, in to že zelo zgodaj. Po raziskavah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) več kot polovica mladostnikov v starosti 11, 13 in 15 let občasno pije alkoholne pijače, več kot četrtina 15-letnikov jih pije vsaj enkrat na teden.

Skoraj polovica 15-letnikov in dobra tretjina 15-letnic je bilo v življenju že vsaj dvakrat opitih. Slovenski podatki tudi kažejo, da so naši mladostniki izpostavljeni pogostejšemu pitju alkoholnih pijač in višjim koncentracijam alkohola v primerjavi z mednarodnim povprečjem.

Mladi pijejo za sprostitev, samozavest in premagovanje težav

Razlogi, ki jih mladi navajajo za pitje alkohola, so v prvi vrsti to, da se sprostijo, da so bolj pogumni in samozavestni, da si ustvarijo prijetno vzdušje, pozabijo na težave v šoli in da premagujejo zaskrbljenost.

Slovenci smo tolerantni do pitja alkohola, ki ga dajemo tudi otrokom

"Toleranca do pitja alkohola in opijanja je v Sloveniji prevelika. Sprejemi mladostnikov v bolnišnico zaradi zastrupitve z alkoholom pa predstavljajo le vrh ledene gore," je opozorila mag. Mercedes Lovrečič z NIJZ.

Vzor, ki ga odrasli dajejo mladim, pa pomembno vpliva na odnos, ki si ga do te droge izoblikujejo mladi sami, in na njihovo vedenje v povezavi z alkoholom. Kot povedo mladi, prvo alkoholno pijačo najpogosteje dobijo/popijejo doma.

Eksperimentiranje je v obdobju mladostništva pogosto in temu se v celoti težko izognemo, lahko pa mladostniku pomagamo z ustreznimi zgledi in pogovorom.

Za začetek prepoved popivanja na javnih površinah

Na NIJZ poudarjajo, da bi bilo že ustaljene preventivno-promocijske ukrepe treba preplesti s prepovedjo popivanja na javnih površinah ob prireditvah za mlade, saj je tak ukrep v interesu zaščite mladih in njihovega zdravja.

Kot pravijo, so se za najučinkovitejše izkazali ukrepi zmanjševanja fizične in finančne dostopnosti alkohola, kamor spadajo ukrepi poviševanja trošarin in cen alkohola, ukrepi prepovedi nakupa alkohola na določenih krajih, ob določenih urah ter starostna omejitev. "V Sloveniji sicer imamo zakonsko prepoved (Zakon o omejevanju porabe alkohola – ZOPA) prodaje in strežbe alkohola mladoletnim osebam, a kot kažejo raziskave, mladi nimajo težav z nakupom alkoholnih pijač, ki jih najpogosteje dobijo v baru, trgovini ali doma. To kaže na potrebo po doslednejšem izvajanju veljavne zakonodaje in po oblikovanju pogojev za izvajanje novih učinkovitih ukrepov," je pojasnila mag. Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Ne spreglejte