Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
17.12

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Lek d.d.

Natisni članek

advertorial paracetamol

Petek, 27. 3. 2020, 17.12

2 meseca

Sedem stvari, ki jih niste vedeli o paracetamolu

Vsebino omogoča Lek d.d.

Paracetamol je najbolj priljubljeno in razširjeno protibolečinsko sredstvo v Sloveniji, ki ga najdemo praktično v vsakem gospodinjstvu. Je prva izbira pri lajšanju bolečin in nižanju povišane telesne temperature pri večini bolnikov.

bolečina bolezen | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Čeprav se zdravila s paracetamolom uporabljajo vsak dan, je pomembno, da poznamo določene omejitve pri uporabi in priporočila stroke.

1. Uporaba paracetamola z drugimi protibolečinskimi sredstvi

Paracetamol je lahko v zdravilih samostojno ali v kombinaciji z drugimi učinkovinami. Pomembno je, da sočasno ne uporabljate več zdravil s paracetamolom. Hitro lahko namreč zaužijete previsok odmerek.

Pred uporabo protibolečinskih zdravil ali zdravil za zniževanje vročine preverite, kaj vsebujejo. V primeru, da dve zdravili vsebujeta isto učinkovino, uporabite samo eno zdravilo in ju ne kombinirajte.

2. Hrana in pijača

Ob uživanju paracetamola ni omejitev glede hrane in pijače. Paracetamol lahko uživate tudi na prazen želodec.

Izjema je alkohol, ko je sočasna uporaba odsvetovana.

3. Nosečnost in dojenje

Za večino ljudi je paracetamol primerno in varno zdravilo.

Zaradi njegove varnosti ga lahko uporabljajo tudi nosečnice in ženske, ki dojijo. Podatki kažejo, da ne obstaja povečano tveganje za nosečnice ali doječe matere, kljub temu se je pred uporabo zdravil vedno dobro posvetovati z zdravnikom.

nosečnica zdravilo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

4. Plodnost

Paracetamol ne vpliva na plodnost, ne pri ženskah ne pri moških.

5. Kako deluje?

Nihče natančno ne ve, na kakšen način deluje paracetamol.

Najverjetneje blokira prenos signala za bolečino v možganih in tako preprečuje, da bi čutili bolečino. Na enak način blokira prenos signala v delu možganov, ki nadzira telesno temperaturo in tako znižuje povišano temperaturo.

6. Zgodovina

Paracetamol je zdravilo, poznano tudi kot acetaminofen. Joseph von Mering ga je prvič pri pacientih uporabil leta 1887, deset let po tem, ko ga je izumil ameriški kemik Harmon Northrop Morse. Na trgu so ga začeli prodajati šele v petdesetih letih, v sedemdesetih pa je doživel pravi preporod.

zdravila | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

7. Pomembna opozorila

Običajni odmerek za odrasle je ena ali dve 500-miligramski tableti, največ štirikrat na dan.

Med vsakim odmerkom naj minejo vsaj štiri ure.

Prevelik odmerek ima lahko resne stranske učinke, zato je pomembno, da upoštevate predpisano dovoljeno količino. Če boste upoštevali dovoljeno količino, pa imate varno in učinkovito protibolečinsko zdravilo.

Ne spreglejte