Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija rekreacija ples Mojca Horvat

Torek, 24. 10. 2017, 19.00

6 let, 5 mesecev

Ples kot rekreacija? Pri Mojci Horvat je ta vadba že legendarna.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Mojca Horvat | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Znana slovenska plesna učiteljica in koreografinja, ki se lahko s svojimi plesalkami in plesalci pohvali z zavidljivimi uspehi tudi na mednarodnem parketu, že od leta 1990 vodi lasten plesni studio - v katerem je gostila tudi tekmovalce The Biggest Loser Slovenija.

Nocoj boste v šovu The Biggest Loser Slovenija videli, kako so se tekmovalci obnesli v izzivu, ki jim ga je postavila Mojca Horvat. Oziroma, kot nam je povedala, je izziv pravzaprav postavila sebi. "Tekmovalcev nisem poznala vnaprej - manj kot znajo, bolj kot so gibalno omejeni, utrujeni, celo prestrašeni, težje je. V dobri uri smo morali torej prestopiti te ovire in se sprostiti."

Tekmovalci so jo pozitivno presenetili. "Presenetljivo hitro so se odzvali, komunicirali, najbrž tudi zato, ker se med seboj že dobro poznajo. Ko je bil ta led prebit, je bilo vse ostalo enostavno."

Poglejte, kako so se odrezali tekmovalci:

Želela je, da se počutijo dobro pri tistem, kar počnejo

Odločila se je, da jih ne bo postavljala pred nemogoče ovire, ampak so se preizkusili v ritmu, orientaciji v prostoru in podobnih vajah. "Vse z namenom, da se pri tistem, kar počnejo, počutijo dobro. Da so si všeč," je poudarila Horvatova.

"Polnejši ljudje so po mojih izkušnjah bolj ritmični," je še dejala plesna učiteljica. "Morda tudi zato, ker znajo življenje uživati na drugačen način."

"Ples ni napor, ampak užitek"

Čeprav velja, da je ples eden bolj napornih športov, ga znana koreografinja noče označevati na ta način. "Ples ni napor - ples je užitek, pa naj se ob njem še tako zadihamo, se trudimo z novimi koraki , gibi, kombinacijami. Celo svojim plesalcem, tekmovalcem, prvakom, vedno pravim: uživajte v treningu in ustvarjanju, ne v rezultatu. Ta pride sam po sebi."

Plesalčevo telo porabi ogromno energije

ples, šola Mojce Horvat | Foto: osebni arhiv Mojce Horvat Foto: osebni arhiv Mojce Horvat Kljub temu pa - tehnično gledano - plesalčevo telo porabi ogromno energije. "Gre namreč za zanimivo kombinacijo eksplozivnega in statičnega, pri čemer je zanimivo, da je slednje včasih celo bolj naporno. Ko so me pred davnimi leti merili na Fakulteti za šport, se je izkazalo, da so poleg skokov največji potrošnik energije izolacijske vaje, ki so posebej tipične za jazz plesno tehniko," je pojasnila.

Odličen način rekreacije

Tudi če nimate ambicij, da bi postali plesni prvak, je ples lahko odličen način rekreacije. Takšno skupino ima v svoji šoli tudi Mojca. "Ta skupina je v moji šoli prava legenda. Včasih smo ji rekli 'Mame', ker sem jo ustanovila na pobudo staršev otrok, ki trenirajo pri merni. Danes pa je to pisana druščina večinoma žensk najrazličnejših starosti, nekatere so čiste začetnice, druge nekdanje plesalke, ki so si po diplomi in otrokih zaželele starih časov."

"Osnovna vadba je podobna mojemu siceršnjemu jazz pouku: ogrevanje, raztezanje, izolacije, koordinacija, jazz in baletna tehnika, vmes pa obvezni vložki improvizacije," je opisala plesno rekreacijo. "Nato gremo na tla: jazz pilates, vaje za moč, razteznost... Tretji del so plesni elementi v prostoru, četrti del pa je kratka plesna kombinacija."

Vsakdo ima v sebi vgrajen ritem, le pobrskati je treba

Predvsem pa ples, če ga jemljemo kot užitek, pozna le malo omejitev. "V fizičnem smislu vsi gibi niso za vsako starostno obdobje, tudi vsebinsko mora biti vse ob svojem času. Ples je izraz, ki ga mora mladi plesalec občutiti in razumeti, ne le ponavljati v zabavo odraslih," poudarja Horvatova.

Mojca Horvat s svojimi varovankami in varovanci
 | Foto: osebni arhiv Mojce Horvat Mojca Horvat s svojimi varovankami in varovanci Foto: osebni arhiv Mojce Horvat

"Sicer pa je ples primeren za čisto vse, od novorojenčkov do ostarelih... To spoznanje se počasi vrača. Afriška plemena na primer s plesom praznujejo vse velike življenjske dogodke od rojstva do smrti. Prepričana sem, da ima vsak človek v sebi vrojen takšen plesni pra-spomin in ritem, le pobrskati je treba po njem in slej ko prej priplava na površje. S pomočjo dobrega učitelja še toliko prej, čeprav opažam, da se v Sloveniji ples vse preveč zapira v plesne šole in klube, kjer vse deluje po komercialno predvidenih programih."

"Pogrešam obdobje diskotek"

Ples je v Sloveniji zelo priljubljen, je prepričana koreografinja, a je po njenem mnenju preveč zaprt v forme in okvire - da torej plešemo le na porokah, maturah in podobnih praznovanjih ter na plesnih tekmovanjih. "Pogrešam obdobje diskotek - skupinskih plesnih improvizacij do zore, velikih odprtih plesišč, kjer smo se z ljubiteljskimi pari srečevali plesalci oziroma tekmovalci vseh klubov, plesnih druženj po velikih tekmovanjih ..."

Ne spreglejte