Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čaj

Petek, 29. 3. 2013, 15.48

8 let

Plahtica, rastlinica za marsikatero žensko težavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gre za vsestransko zdravilno rastlino, ki je osredotočena predvsem na ženske in njihove težave. Uravnava namreč menstrualne motnje, pomaga pri menstrualnih bolečinah, zdravi vnetja rodil ...

Prepoznamo jo po 50 centimetrov visokem steblu in dobro razvejanem koreninskem sistemu. Stebelca so nekoliko dlakava in zelene barve, ki se s časoma spremenijo v rdeče-rjavo barvo. Na koncu stebelc so zeleni listi v obliki lijaka, na vrhu pa majhni rumenkasto-zeleni cvetovi. Je trajnica.

Cveti od maja do septembra, ko jo tudi nabiramo. Najdemo jo na vlažnih travnikih, ob gozdovih, poteh, po listnatih gozdovih, ob potokih in rekah vse do nadmorske višine 2500 metrov.

Kdaj in kako jo nabiramo? Ker gre za koristno in iskano rastlino, v času cvetenja nabiramo le celoten nadzemni del rastline ali samo liste, saj s tem rastlini zagotovimo nadaljnjo rast. Rastline ne pulimo. Če želimo od rastline imeti čim več, cvetočo zel in liste nabiramo v lepem in sončnem vremenu. Rastlino najlažje shranimo, če jo posušimo – v senci in na rahlem prepihu. Posušeni delci rastline so brez vonja, grenkega in trpkega okusa in morajo obdržati zeleno barvo – potemnele dele preberemo in zavržemo.

Pomaga tudi pri zanositvi Zaradi njenega izredno pozitivnega učinkovanja na ženske težave se je ponekod ohranilo njeno ljudsko ime najboljša prijateljica žensk. Čaj plahtice namreč uravnava menstrualne motnje, pomaga pri menstrualnih bolečinah, blaži menopavzo, zdravi vnetja rodil ter zmanjšuje beli tok in nastanek neprijetnih vnetij. Pitje čaja med nosečnostjo krepi rodila in otroka v maternici. Ker krepi mišičevje rodil, tudi lajša porod.

Uporaba rastline v druge namene Rastlina spada med najbolj cenjena sredstva za zdravljenje ran. Pitje čaja, ki ima okus po travi, uspešno ustavlja krvavitve, deluje protivnetno in na splošno izboljšuje počutje. Plahtica je izredno učinkovita tudi pri prebavnih motnjah in vnetju prebavil.

Čaj pa je primeren tudi za zunanjo uporabo, predvsem za izpiranje spolovil, ko želimo odpraviti nadležno srbečico. Z grgranjem čaja lahko celo zdravimo razjede v ustih ali si pomagamo pri vnetem grlu. Posušene liste dodajamo tudi kopelim, saj blagodejno vplivajo na celotno telo.

Nosečnice naj bodo pri pitju čaja previdne Medtem ko nekateri pitje čaja med nosečnostjo odsvetujejo – plahtica namreč spodbuja krčenje maternice –, pa ga spet drugi priporočajo, seveda v zmernih količinah. Rastlinica naj bi poleg tega, da lajša porod in ugodno vpliva na novorojenčka, skrbela tudi za zdravo in močno maternico.

Ne spreglejte