Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tek vročina poletje

Sobota, 27. 7. 2013, 9.33

8 let

Pet nasvetov za tek v vročih dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če ste mislili, da poleti ne smete teči, ste se zmotili. Upoštevati je treba le nekaj nasvetov, da se zaščitite pred neželenimi posledicami, ki jih lahko izzove tek pri visokih temperaturah.

Postopno privajanje na vročino Eden od najpomembnejših nasvetov je, da se postopoma privadite na visoke temperature zraka. Strokovnjaki priporočajo, da od deset do petnajst dni zelo malo tečete na soncu in pogosteje v senci – vse dokler se telo ne prilagodi poletnim razmeram.

Priporočljivo je tudi, da se izogibate hladnim prostorom. Sploh neposredno pred tekom se raje zadržujte v toplejših prostorih, ker lahko nenaden šok ob zapustitvi hladnega prostora in prihodu na sonce izzove srčne težave.

Pijte veliko tekočine Drugi najpomembnejši nasvet je, da pijte dovolj tekočine. Da bi preprečili dehidracijo, je treba imeti vedno s seboj pijačo, ne glede na dolžino predvidenega teka. Lahko pijete samo vodo ali kombinirate športne napitke z vodo.

Pri teku, ki traja več kot eno uro, se vsekakor svetuje, da poleg vode pijete izotonične, športne pijače, ki vsebujejo elektrolite. Z obilnim potenjem telo namreč izgublja tudi dragocene minerale.

Izberite primerna oblačila Kratke hlače, majica in lahki tekaški čevlji so dovolj. Majica mora biti lahka, vendar ne bombažna, saj bombaž vpija znoj in se nato prilepi na telo, kar poveča težo in zmanjša hlajenje. Boljša izbira so sintetične majice, ki se ne prilepijo na telo in koži omogočajo, da diha. Izberite oblačila v svetlih barvah, saj vpijajo manj sončne energije kot temna, kar pomeni, da vam bo manj vroče.

V poletnih mesecih nikar ne nosite shujševalnih pasov in podobnih dodatkov, ki povzročajo dodatno znojenje z namenom izgube kilogramov. V poletni vročini je lahko to zelo nevarno.

Tecite zjutraj ali pozno zvečer Poskusite se izogniti obdobju dneva, ko so temperature najvišje. Priporočljivo je, da tečete zgodaj zjutraj in končate pred 9. uro. Zvečer tecite po gozdu, kjer je hladneje, in po 19. uri.

Dodatne treninge s hitrejšimi intervali raje izvajajte v telovadnici na tekočem traku.

Zaščita pred soncem in dehidracijo Ne pozabite na zaščito pred soncem. Obvezna oprema so kapa, sončna očala in krema z zaščitnim faktorjem.

Pred tekom se izogibajte sestavinam, ki pospešujejo dehidracijo, kot sta kofein in alkohol. Tudi nekatera zdravila, ki vsebujejo antihistamine, lahko pospešujejo dehidracijo, zato se jim je treba izogibati. Pred tekom ne uporabljajte antiperspirantov, saj preprečujejo potenje, ki je pomembno, da se telo ohladi.

Ne spreglejte