Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
8.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek laserska odprava dioptrije dioptrija

Petek, 20. 10. 2017, 8.42

6 let, 6 mesecev

Odprava dioptrije pri ameriških vojaških pilotih

Oglasno sporočilo

Svetovno znani očesni kirurg, Slovenec dr. Vladimir Pfeifer, je predaval z vodilnimi strokovnjaki na področju refraktivne kirurgije očesa na največjem tovrstnem kongresu oftalmologov na svetu.

pfeifer pr | Foto:

V sklopu združenja ESCRS (Europian Society of Cataract and Refractive Surgeons) je kot vabljeni predavatelj sodeloval naš svetovno najbolj priznan kirurg oftalmolog dr. Vladimir Pfeifer, ki že vrsto let vsako leto znova predstavlja svoje najnovejše tehnike operacije oči.

Poleg vabljenih predavanj vodi delavnice in sodeluje tudi na njih ter oftalmologe uči novih zahtevnih tehnik operacij praktično in s prikazom videoposnetkov pravih operacij. Letos se je kongresa udeležilo največje število oftalmologov do zdaj, kar 9.700, tako da je to zdaj največji evropski kongres oftalmologov, največji kongres za refraktivno kirurgijo na svetu in drugi največji kongres oftalmologov na svetu (takoj za AAO, ameriško akademijo iz oftalmologije). Na kongresu je sodeloval tudi kot izpraševalec, snovalec testnih vprašanj in nadzornik za Evropski subspecialistični izpit s tega področja. Kot predsedujoči je vodil tudi celotne sklope predavanj.

pfeifer pr | Foto: Kaj je najvarnejši refraktivni poseg, ki ga priporočate kot odpravo dioptrije?
Moramo vedeti, da se za korekcijo dioptrije odločajo sicer popolnoma zdravi ljudje, ki ne želijo več nositi očal ali kontaktnih leč. Najvišjo varnost zahteva vojska v zvezi z laserskimi korekcijami dioptrije za svoje zelo drago izšolane pilote ameriške vojske. Pri njih se lahko zaradi ekstremnih sil pojavljajo zapleti, ki si jih ne želimo. Prav zato oni dovoljujejo le excimer laserske posege brez rezanja očesne roženice. Poseg je sicer prve dni nekoliko neprijeten, je pa daleč najvarnejši in najuspešnejši. Tak poseg izvajamo tudi mi v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer, saj je naša prva skrb dolgoročna varnost pacientov. Poseg lahko odpravi tudi nepravilnosti celotnega očesa (aberacije), ki lahko izvirajo iz različnih struktur očesa. Seveda za tovrstni poseg ni primeren vsak. Pred posegom zato opravimo natančen pregled in preiskave, da lahko izberemo najprimernejšo metodo za vsako oko posebej – povsem individualiziran pristop do pacienta.

Kaj pa korekcija dioptrije s pomočjo implantacije leč v oko?
Pri pacientih, starejših od 40 let, je bolj smiselna korekcija dioptrije s pomočjo implantacije leč (intraokularnih leč IOL) v oko. Na razpolago imamo multifokalne IOL, torične IOL in multifokalne torične IOL. S pomočjo tega posega se tako lahko trajno znebimo očal tako na daleč kot na blizu. Poseg se izvede z minimalnim rezom na roženici kot ambulantni poseg. Pri nas take operacije z velikim uspehom izvajamo že vrsto let. Tudi tu je potreben natančen predoperativni pregled, saj ni vsak primeren za tovrstni poseg.

Dr. Pfeifer | Foto:

Po 45. letu branje brez očal ni več mogoče, če smo bili prej vse življenje brez očal. Kaj lahko storimo?
Lahko se opravi laserska korekcije dioptrije excimer (Presby- LASIK) ali pa implantacija multifokalnih ali EDOF (extended depth of focus) IOL v oko. Za katero tehniko operacije se odločimo, je odvisno predvsem od stanja očesa, očesne leče, aberacij oz. nepravilnosti očesa, stanja mrežnice in roženice. Za vsakega posameznika se na podlagi natančnih preiskav in pregleda določi najustreznejšo metodo, ki je lahko različna celo na vsakem očesu posebej. Za natančno diagnostiko je potreben aberometer, ki deluje na podlagi ray-tracinga.

Dr. Pfeifer | Foto:

Ali so tovrstne operacije na očeh varne?
To so najvarnejše operacije, ki se izvajajo na človeku, saj je stopnja zapletov okoli en odstotek. Stopnja zapletov je sicer v veliki meri odvisna od kirurga, ki izvaja poseg, in opreme. Visokofrekventni kirurg ima tako stopnjo zapletov pod 0,1 odstotka. Pri laserskih posegih excimer pa je bistvenega pomena kakovost laserja. Izvedba posega je zelo preprosta, tudi kirurška tehnika, ki se je lahko nauči praktično vsak oftalmolog, razlike v kakovosti laserskega aparata pa so enormne. Tukaj je torej bistvena tehnologija, ki omogoča natančne meritve očesa, ki jih aparat nato avtomatično prenese v laser excimer, da so napake praktično nemogoče. Taki aparati zelo veliko stanejo, zato v veliko centrih uporabljajo slabše in tudi bistveno cenejše aparate. V našem očesnem kirurškem centru smo tako naredili veliko investicijo za večjo varnost naših strank, saj najnovejši laser excimer, ki ga imamo, omogoča prav to.

 

V Sloveniji vse tovrstne operacije in korekcije vida opravljamo v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer na Barvarski stezi 4, Ljubljana – center.

Več o tem na: http://www.okc-pfeifer.si/

Očesni kirurški center dr. Pfeifer, Barvarska steza 4, Ljubljana,

Informacije ali naročila na pregled: 01 320 73 00, schma@siol.net

 

Ne spreglejte