SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Objem na dan odžene zdravnika stran - dobesedno

4

termometer

Stari rek sicer pravi, da zdravnika odžene jabolko na dan, a kot kaže raziskava, imajo učinke na zdravje tudi dotiki. Ti lahko preprečijo celo prehlad in znižujejo krvni pritisk.

Vsakodnevno objemanje ne vpliva le na psihološko ugodje, temveč imajo dotiki učinke tudi na fizično počutje, so psihologi z univerze Carnegie Mellon svoje ugotovitve strnili v članku, objavljenem v reviji Psychological Science.

Psihologi so v raziskavi, v katero so vključili 400 zdravih oseb, v trenutkih napetosti spremljali delovanje objema. Spori in nesoglasja med ljudmi lahko pomenijo tveganje za različne bolezni. Na naše počutje pa seveda močno vplivajo tudi stres in skrbi, so izhodišča raziskave opredelili raziskovalci. In kako na to učinkujejo dotiki?

Objemanje krepi medsebojne odnose, zaupanje in samozavest. Tovrstni dotik tako predstavlja enega od najpreprostejših, a pomembnih načinov izražanja medčloveške podpore. A to, kot so ugotovili, niso vse razsežnosti, ki jih premore objemanje.

Dobri stari objem Udeležence raziskave so psihologi spraševali o poteku posameznega dela. Kakšne stike so imeli z ljudmi, kolikokrat so jedli, s kom in kako dolgo so gledali televizijo, se sprehajali in gibali, ali so se s kom sprli in ali so se tisti dan objemali – vse to jih je zanimalo.

Poleg tega so med sodelujoče razdelili kapljice za nos, okužene z virusno infekcijo. Izkazalo se je, da so bili pri tistih, ki so imeli podporo svojih bližnjih in se vsak dan z nekom objeli, simptomi prehlada občutno blažji ali pa nahodu sploh niso podlegli, je ugotovitve študije za Psychology Today predstavila psihologinja Sian Beilock.

Poleg zviševanja odpornosti proti virusnim infekcijam je raziskava pokazala, da objem zagotovo znižuje tudi krvi pritisk in upočasnjuje bitje srca.

Fizični dokaz naklonjenosti Poti delovanja objema pojasnjuje psiholog Sirini Pillay, ki je ta dotik opredelil kot "fizični dokaz prisotnosti druge osebe, ki ji želimo dokazati naklonjenost". Objem je zdravilen ne glede na to, ali tega pričakujete ali ne. Pri tem se v telesu zvišuje raven oksitocina, hormona, pomembnega za krepitev medčloveških vezi in vzpostavljanje solidarnosti.

Ljudje, ki se pogosto objemajo, imajo tako bolj trdne vezi, pri posamezniku pa se vzpostavlja tudi višja stopnja gotovosti. Objem prav tako izboljšuje razpoloženje in lahko zmanjšuje tesnobo pri posamezniku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin