SiolNET. Trendi Ustvarimo boljši svet
Siol.net
  • Messenger
  • Messenger

"Koliko objemov na dan je dovolj?" "Tristo." (video)

 | Foto:
Siol.net

Si predstavljate življenje brez objemov? Otroci kranjskega vrtca si jih privoščijo vsak dan, in to ogromno. Praznujte z njimi, danes je svetovni dan objemov.

[video: 59652 / ]

Svetovni dan objemov, ki ga 21. januarja na pobudo ameriškega duhovnika Kevina Zaborneyja že skoraj 30 let obeležuje ves svet, na koledarju stoji točno na polovici obdobja med božičem in valentinovim. Objeme so prvič počastili leta 1986 v Michiganu. Na ta način so želeli spodbuditi prijatelje in družinske člane, naj se večkrat predajo blagodejnim učinkom objemanja.

Objemi pri številnih ljudeh sprožajo pozitivna čustva. Kaj več kot to potrebujemo za boljše počutje? Z enim objemom na dan lahko izboljšamo življenje sebi in vsem, ki jih imamo radi.

Naj ne mine dan brez objemanja

 | Foto:

Je res dovolj en objem na dan? Obiskali smo pet- in šestletnike vrtca Janina v Kranju in izvedeli, da je objem enako pomemben kot hrana, voda, igra, spanje in streha nad glavo. Otroci so nam zaupali, da se najraje objemajo s starši in prijatelji, ko so veseli ali ko se srečajo po dolgem času, ter seveda z vzgojiteljico. "Objamemo se zjutraj, ko pridemo v vrtec, ali po počitnicah. Če smo žalostni ali veseli," so povedali navihani malčki.

Seveda si objeme delijo tudi z vzgojiteljico, ki jih vsakokrat, ko stečejo k njej v naročje, prisrčno objame, se z njimi poveseli ali jih potolaži. Vsak objem je zgodba zase.

Ljudje se namreč močno razlikujemo po tem, koliko objemov kdo potrebuje. Nekoga razveseli že en močan objem, nekdo pa jih potrebuje več, tudi tristo, kot eden od malčkov, ki smo jih obiskali.

Navodila za uporabo objema: objemi so ključni, a le če so pristni

Vzgojiteljica Jera Balderman: 'Pri nas se kar naprej objemamo.' | Foto: Vzgojiteljica Jera Balderman: 'Pri nas se kar naprej objemamo.'

Prvi objem ali dotik med otrokom in mamo ali nadomestno odraslo osebo je ključen za nadaljnji razvoj otroka, vendar le, če je pristen. Med osebama, ki si izmenjata objem, mora namreč biti čustvena bližina. Če do nekoga ne čutimo bližine in ljubezni, objem ne bo imel pravega učinka na počutje.

Objem je kanal za čustva, omogoča nam, da začutimo sočloveka. Ko svojih čustev ne moremo ubesediti, je objem edini način, da čustva vseeno izrazimo.

"Še v vrtcih in prvih razredih šole se veliko otrok pride k vzgojiteljem in učiteljem vsaj malo 'pocrkljat'. Otroci poiščejo tisto, kar potrebujejo," je povedala strokovnjakinja za vzgojo otrok pri Familylabu Darja Barborič Vesel, ki je hkrati tudi osnovnošolska učiteljica. "Zdajle grem v razred k prvošolčkom in vem, da bodo kar trije stekli k meni v naročje."

Pozor: objem je blagodejen, a ni za vse

 | Foto:

"Čeprav so objemi blagodejni, moramo biti zelo previdni. Med nami so osebe, ki si objemov ne želijo in jih kultura objemanja celo moti. Pa ne zato, ker bi bilo kaj narobe z njimi, ampak ker so zelo izbirčni. Nekateri otroci preprosto ne marajo dotikanja. Že z nekaterimi dojenčki so včasih težave, ker sploh ne potrebujejo toliko dotikov," je opozorila Darja Barborič Vesel.

Pogled v preteklost: nabiralci so se radi objemali

 | Foto:

V daljni preteklosti, ko je bil človek še lovec in nabiralec, so se po besedah Barborič Veselove dotikali mnogo več kot zdaj. Takrat ideja monogamije še ni krojila medosebnih odnosov, zato so bili ljudje povezani povsem drugače kot zdaj.

Pozneje se je količina objemov omejila. "To se je zdaj k sreči izboljšalo. Je pa res, da je sodobna družba objeme formalizirala. Zdaj se objamemo z nekom, ki ga pol leta nismo videli, pa čeprav sploh ni naš prijatelj. Včasih bi se na primer rokovali, danes pa se nam to zdi preveč poslovno," je povedala sogovornica.

Ko smo se z vrtčevskimi otroki temeljito pogovorili o kulturi objemanja in so nam malčki pojasnili, kakšen je namen objemov in koliko objemanja imajo radi, nam je odleglo – objemi imajo še dolgo in veselo prihodnost.

Več utrinkov iz vrtca:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin