Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
23. 3. 2017,
19.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Natisni članek

spanje kalkulator spanec dobro počutje zdravje

Četrtek, 23. 3. 2017, 19.37

6 let, 1 mesec

Ob kateri uri morate v posteljo, da se boste zbudili res sveži?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30
spanje, postelja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Če se nočete več zbujati utrujeni in s slabo vestjo, zakaj zvečer niste šli v posteljo veliko prej, vam pri tem lahko pomaga preprost kalkulator spanja.

Mnogi si krajšajo spanec zaradi številnih opravil in obveznosti, a dejstvo je, da si baterije pač moramo napolniti. Ker je spanec sestavljen iz ciklov, lahko na podlagi tega vsak dan sproti izračunate, kdaj je najprimernejši čas za odhod v posteljo in ob kateri uri bi se bilo najbolje zbuditi.

Preberite še:

- Ženske potrebujejo več spanca kot moški
- Stvari, ki jih nikoli ne počnite pred spanjem
- Kako preobraziti spalnico, da bo zagotavljala boljši spanec
- "Zdravo spanje" je novi trend, ki ga je vredno preizkusiti

Spanje poteka v ciklih, v katerih se izmenjujejo faze REM (hitro premikanje očes) in NREM (ne-hitro premikanje očes). Prvi cikel traja v povprečju 90 minut, trajanje naslednjih je približno 100 do 120 minut. Proti jutru se faza REM z vsakim ciklom daljša, medtem ko se faza globokega spanca krajša. Od dolžine spanja je odvisno število ponavljajočih se ciklov spanja (približno 3-4 cikli). Pomembno je upoštevati, da prva ura spanja ni enako kakovostna kot druga, tretja ali peta.

Če boste vsako noč poskrbeli za kakovosten spanec, boste čez dan funkcionirali bistveno bolje. | Foto: Thinkstock Če boste vsako noč poskrbeli za kakovosten spanec, boste čez dan funkcionirali bistveno bolje. Foto: Thinkstock

Spletna stran Web-blinds.com je na podlagi tega izdelala kalkulator spanja, ki izračuna, ob kateri uri je najbolje zaspati in ob kateri se je najbolje zbuditi, da boste deležni čim bolj kakovostnega spanca.

Kadar že ob prebujanju čutite, da se niste naspali, je za to skoraj zagotovo krivo to, da ste se prebudili sredi cikla. Kalkulator prav na podlagi ciklov izračuna najboljši časovni okvir spanja. Cikli tako določajo, da včasih ni nujno odspati sedem do osem ur.

S kalkulatorjem preverite, kdaj je najbolje danes oditi v posteljo.

Če morate denimo vstati ob 6.30, vam bo kalkulator predlagal, da zaspite ob 21.16, 22.46, 12.16 ali celo ob 1.46. Kalkulator v predlagano uro vključi tudi 15 minut, kolikor približno potrebujemo, da zaspimo.

Save

Ne spreglejte