Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2013,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sadje obrok

Nedelja, 24. 3. 2013, 13.56

8 let

Ne jejte sadja po obroku!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z uživanjem sadja po večjem obroku, kot je na primer kosilo, delate telesu več škode kot koristi. Preberite, zakaj.

Do nedavnega je sadje veljalo za zdravo izbiro po obroku, saj ima nizko kalorično vredost, poleg tega je bogato z vitamini in minerali. Z vidika zdrave prehrane je vseeno, kdaj jemo sadje, pomembno je, da ga jemo in da zajamemo vse skupine živil v svoji dnevni prehrani.

Vendar pa nove teorije o procesu prebavljanja hrane razkrivajo, da ni pomembno le, kaj jemo, ampak predvsem, kdaj kaj jemo in kako hrano kombiniramo. Zakaj sadje ni primerno kot sladica Nikoli ne jejte sadja po obroku kot sladico, saj zaradi druge hrane v želodcu ne bo dovolj hitro zapustilo želodca, kar povzroča napihnjenost in druge prebavne nevšečnosti. Sadje se namreč prebavlja drugače kot preostala hrana.

Recimo, da pojeste dve rezini kruha in nato kos sadja. Sadje je zelo lahko prebavljivo in je pripravljeno iti naravnost skozi želodec v črevesje, vendar pa mu je to preprečeno, saj kruh potrebuje veliko več časa za obdelavo v želodčni kislini. Zato sadje ostane v želodcu dlje časa, kot bi bilo potrebno, in začne fermentirati (vreti), kar vodi v prebavne motnje.

Zato ni priporočljivo jesti sadja ali piti sadnih sokov skupaj z drugimi jedmi ali takoj po njih. Sadje vedno jemo na prazen želodec.

Sadje na prazen želodec Sadje se v želodcu zadržuje približno pol ure in že je pripravljeno, da gre naprej skozi črevesje. Zato ga je treba jesti na prazen želodec.

Na prazen želodec lahko jeste toliko sadja, kolikor želite, pred zaužitjem naslednje jedi pa mora preteči 20‒30 minut. Sok in nekatere vrste sadja, kot so pomaranče, potrebujejo v želodcu manj časa. Banane, datlji in suho sadje za obdelavo v želodcu ostanejo dlje časa, vsaj 45 minut.

Najugodnejši čas za uživanje sadja je dopoldan, saj se takrat najbolj intenzivno odplavljajo strupi iz telesa. Poleg tega sadje med razgradnjo daje energijo, namesto da nam bi jo jemalo, kar je še posebej primerno za tiste, ki zjutraj težko vstanejo in se počutijo večno utrujene.

Upoštevajte teh nekaj preprostih pravil in opazili boste, da se počutite sveže in polne energije. Prebava se vam bo izboljšala, najbrž pa boste tudi izgubili kak odvečen kilogram.

Ne spreglejte