SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najpogostejši ženski vzrok za težavno zanositev in neplodnost je endometrioza (video)

4

termometer

Endometriozo, kronično bolezen žensk, katere najpomembnejša simptoma sta bolečina v obliki bolečih menstruacij in težavna zanositev, ima 176 milijonov žensk po svetu in od 30 do 40 tisoč Slovenk.

"Deset let sem imela ob menstrualnem ciklusu težave z velikimi bolečinami, vendar me zdravstveno osebje ni jemalo resno, šele ko nisem mogla zanositi, so se začele stvari odvijati v pravo smer."

Vaginalni ultrazvok je pokazal, da imam endometriozo, je na današnji novinarski konferenci ob marcu, mednarodnem mesecu ozaveščanja o tej bolezni, povedala Polona Šterk Košir, ki so ji težave z operativnim posegom odstranili in v maju pričakuje svojega prvega otroka.

Bolezen ima od 30 do 40 tisoč Slovenk in je pogostejša kot sladkorna bolezen Endometriozo, kronično bolezen žensk, katere najpomembnejša simptoma sta bolečina v obliki bolečih menstruacij in težavna zanositev, ima 176 milijonov žensk po svetu in od 30 do 40 tisoč Slovenk.

Omenjena bolezen je pogostejša od sladkorne bolezni in najpogostejšega raka pri ženskah, to je raka dojk, je pojasnila Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo, Ginekološke klinike, UKC Ljubljana.

Ob tem doda, da je njeno odkrivanje težavno in v Evropi od začetka simptomov do dokončne diagnoze traja od štiri do deset let.

Pri endometriozi se tkivo, podobno maternični sluznici, razrašča v trebušni votlini

Gre za bolezen, pri kateri se tkivo, ki je podobno maternični sluznici, ali kot jo strokovno imenujejo endometrij, razrašča zunaj maternice. Največkrat v malo medenico na potrebušnici, jajčnike, na maternične vezi, pri težjih oblikah pa tudi na črevesje in sečila.

Bolečine, ki so eden od najpogostejših znakov bolezni, so po besedah Vrtačnik Bokalove včasih tako močne, da onemogočajo normalne aktivnosti.

"Nekatere ženske imajo kronično bolečino, ki je neodvisna od menstrualnega ciklusa, v spodnjem delu trebuha. Včasih se endometrioza kaže v obliki bolečih spolnih odnosov, bolečina lahko traja še nekaj ur po spolnem odnosu. Če je razširjena na črevo, se v času menstruacij pojavi boleče odvajanje blata, lahko pridruženo s krvavim blatom. Če je razširjena na mehur, imajo bolnice občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pogosto urinirajo in imajo bolečine pri uriniranju med menstruacijo. Endometrioza je najpogostejši ženski vzrok za težavno zanositev in neplodnost, vendar se s skrbnim zdravljenjem lahko plodnost povrne," pove Vrtačnik Bokalova.

Endometriozo je zato, ker se kaže s tako nespecifičnimi simptomi, težko diagnosticirati, vendar pa je ob tem poudarila, da morajo biti zdravniki pozorni na kronične bolečine, ki ovirajo vsakdanje življenje, in se potruditi odkriti njihov vzrok.

Lani ustanovili Dnevni center za endometriozo, ki je v dobrem letu obravnaval že 160 bolnic Bolnice lahko napotijo tudi v Dnevni center za endometriozo, ki so ga na Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani ustanovili lani. V njem pa izvajajo vso diagnostiko po sodobnih priporočilih diagnosticiranja endometrioze, pojasni Vrtačnik Bokalova.

V okviru omenjenega dnevnega centra deluje interdisciplinarni tim, to so ginekologi, abdominalni kirurgi in urologi, ki so posebej specializirani za endometriozo.

Po dobrem letu delovanja ima Dnevni center za endometriozo že dobre rezultate, saj je po besedah Vrtačnik Bokalove, kar 58,6 odstotka žensk po operaciji endometrioze zanosilo naravno. "Če pa prištejemo še tiste, ki so zanosile s pomočjo umetne oploditve, pa je odstotek zanositev kar 87,8-odstoten."

Povedala je še, da so v tem letu obravnavali že 160 bolnic in opravili 220 pregledov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin