Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
17.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

start up ZDA Evropa

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 17.11

7 let, 2 meseca

V ZDA podjetnik petkrat pade, se pobere in uspe. V Evropi je neuspeh velika črna pika.

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neuspehi so neizbežni del poslovne poti, pravi Monica Dodi, ameriška podjetnica, ki je pred leti ustvarila blagovno znamko MTV Europe, danes pa vodi sklad za promocijo večje vloge žensk v poslu.

Monica Dodi je ameriška podjetnica, ustanoviteljica losangeleškega sklada tveganega kapitala, ki vlaga na zahodni obali ZDA. Women's Venture Capital Fund (v prevodu: Ženski sklad tveganega kapitala, op. p.) se osredotoča na denarne vložke v visokotehnološka podjetja s ciljem poznejšega izstopa z dobičkom. Dodijeva, ki je v preteklosti delovala s številnimi svetovno znanimi podjetji, pa je tudi velika promotorka večje udeleženosti žensk v podjetjih. Raznolikost spolov v poslovnem svetu prinaša mnogo prednosti, od drugačnega pogleda na poslovne procese in premoščanja ovir pri poslu do tega, da ženske premorejo večjo premišljenost in smisel za sodelovanje, pravi sogovornica z večdesetletnimi poslovnimi izkušnjami.

"Ko sem delala v Los Angelesu, pri podjetju, ki je imelo 1,5-milijardni sklad za vlaganje v podjetja v zgodnji poslovni fazi, sem bila skoraj vedno edina ženska v sobi. Kar je smešno, saj smo ekipo sestavljali zelo različni ljudje: belopolti, temnopolti, mladi, stari, Evropejci, Američani. Ta različnost je bila vselej naša močna plat, ki je prinašala različne poglede. A tam sem stala kot edina ženska," pripoveduje Američanka Monica Dodi, ki je v zadnjih treh desetletjih delala za poslovne velikane, kot so AOL, Walt Disney, Warner Bros in MTV Europe, danes pa upravlja lasten, sicer majhen, 20-milijonski, a ciljno usmerjen sklad tveganega kapitala, ki vlaga v start-upe digitalne tehnologije. Dodijeva skozi svoje delovanje intenzivno promovira raznolikost spolov v poslovnem svetu. Raziskave po njenih besedah kažejo, da je v podjetjih pri odločitvah udeleženo mnogo premalo žensk. Sploh glede na to, kako uspešne so te pri ustvarjanju dodane vrednosti in poslovnega uspeha. Rešitev je v večji zastopanosti žensk. Ženski pogled na stvar je drugačen in lahko zelo dopolni moškega, pravi podjetnica z diplomo harvardske poslovne šole.

Kako ženski pogled na posel obogati sprejemanje poslovnih odločitev, kjer sicer prevladujejo moški? Največja pridobitev je različnost pogledov. Splošno gledano ženske delujejo bolj premišljeno in sodelovalno, vendar so tudi izjeme. Nekatere ženske so v poslu zelo agresivne, kot so nekateri moški izrazito pasivni. Neka študija o investicijskih menedžerkah je ugotovila, da imajo te višji dobiček od upravljanih portfeljev. Razlog je večja skrbnost pri tem, kako odločajo. Moški po drugi strani bolj tvegajo, želijo se povzpeti višje in zato tudi trše padajo.

Kaj kažejo podatki za sklade tveganega kapitala, kjer delujete sami, koliko so v tem delu posla prisotne ženske? V tem poslu prevladujejo moški, žensk je komaj sedem odstotkov. Težava je, da ni dovolj žensk, ki bi želele nastopati kot investitorke, čeprav bi bile lahko sodeč po rezultatih veliko pogumnejše. Podjetja, v katerih deluje vsaj ena ženska, so namreč 67-odstotno uspešna pri zbiranju denarja z javnim zbiranjem ponudb (IPO, po naše: vstop na borzo) ali pri tem, da jih prevzame drugo podjetje.

Delovali ste v številnih korporacijah, podjetjih. Kako pogosto ste se srečevali s steklenimi stropi, z mejo, ki ženskam – kljub dobrem delu – onemogoča, da bi dosegle položaje, ki so sicer dostopni njihovim moškim kolegom? Stekleni stropi so prisotni ves čas. A obstaja vaja, ki smo jo delali na šoli Harvard Business School. Naletiš na zid, nato greš skozenj, okoli, prek zidu, ga obideš in greš spet nazaj. Takšne stvari moraš reševati od primera do primera. V velikih korporacijah kot ženska vedno dobivaš protiudarce. Ljudje se iz podjetnikov vedno norčujejo. To so počeli ob iznajdbi avtomobila, letala in telefona.

Kaj mora pokazati podjetnik, ki stopi pred vlagatelja? V Women's Venture Capital Fund, skladu, ki ga vodi Monica Dodi, je razmerje med moškimi in ženskami pol – pol. Vlagateljsko priložnost prepoznavajo predvsem v mladih podjetjih, ki se ukvarjajo z digitalnimi rešitvami in inovacijami.

Stremenje k raznolikosti spolov se v zadnjem podjetju, v katero je sklad Dodijeve vložil kapital, vidi pri vodilnih. Imajo kodirektorja, moškega in žensko. Zaradi že omenjenih raziskav, ki kažejo pozitivne učinke različnih pogledov na reševanje poslovnih izzivov, je Dodijeva prepričana v pravilnost takšne odločitve.

Recimo, da pred vas stopi podjetnik, prepričan, da ima odlično zamisel, ki jo bodo kupci pograbili. Kaj želite slišati od njega, kaj želite vedeti, da vas bo prepričal v to, da je ravno to podjetje pravo za vaš vložek? Kriteriji so različni, kakšnih dvajset jih je. Predpogoj je, da gre za panogo digitalnih vsebin. Podjetnik mora biti pripravljen na izstop iz podjetja. Podjetnik mora ponuditi dokaz, da trg povprašuje po izdelku, imeti mora stik s strankami, ustvarjati mora prihodke. Pomembna je ekipa, ta mora delovati. Pomaga tudi strateško partnerstvo, torej dogovor s kakšnim od velikih dobaviteljev. Tu je še konkurenca. Vedeti želimo, ali se podjetnik zaveda, da ima konkurenco. Ta je vedno prisotna. Tudi to, kdo je konkurenca, neposredna in posredna. Izpostavila bi tudi geografski kriterij, za zdaj iščemo ciljna podjetja le na zahodni strani ZDA.

Razmišljate, da bi se podali tudi v Evropo, da bi tudi slovenskim start-up podjetjem ponudili priložnost, da vas prepričajo? Brez dvoma. Želela bi imeti sklad, ki bi vlagal v Evropi. A ne bi se osredotočila na posamezne države, saj so te, tudi na primer Nemčija, majhen trg. Vsaka država ima svoje posebnosti, kulturo, svoj jezik – Italija, VB, Nemčija. Zato bi se osredotočila na celotno Evropo. Če želiš biti uspešen na takšnem trgu, moraš imeti veliko vizijo. Priložnost za to pa ponujajo digitalni mediji.

V Evropi je neuspeh velika črna pika Ena od bistvenih razlik med ZDA in Evropo je način razmišljanja. V Evropi je prisoten močan strah pred neuspehom, na podlagi izkušenj ugotavlja Dodijeva, ki se na staro celino zaradi francosko-italijanskih prednikov in posla vrača precej pogosto.

"Če bankrotirate, je to v Evropi velika črna pika. Ljudje se zato bojijo tvegati. V ZDA pa je to nekaj povsem običajnega. Podobno kot pri nogometu, kjer so edini način učenja padci, je tudi pri poslu. Včasih ti spodleti. Padce potrebuješ. Nemogoče je biti ves čas na meji popolnosti," o enem od glavnih razkorakov med trenutno najmočnejšim svetovnim gospodarstvom in onim, ki bi to želelo postati, razmišlja ameriška podjetnica.

Ne spreglejte