Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
13.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 27. 3. 2015, 13.39

7 let, 12 mesecev

Ženske s porodnimi spremljevalkami manj posegajo po protibolečinskih sredstvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S prestavitvijo poroda iz domačega okolja v porodnišnice se je ta medikaliziral in postal medicinski dogodek, tako so iz njega izginili tudi vsa domačnost, intimnost in občutek varnosti.

"To je postal dogodek nadzora, čeprav bi začetek in konec življenja spadala v kar najbolj toplo in intimno okolje," je prepričana naša sogovornica, ena izmed 30 delujočih porodnih spremljevalk oziroma doul v Sloveniji, Mojca Kurent, s katero smo se ob mednarodnem tednu doul, ki se je začel 21. marca, pogovarjali o poslanstvu teh spremljevalk. Pare, ki se zanje odločijo, spremljajo, jim svetujejo in pripravljajo za enega najpomembnejših dogodkov v življenju, to je rojstvo otrok.

Kaj je osnovno poslanstvo doule, ki ni medicinsko izobražena?

Res je, doula nima medicinskega znanja, vendar pa se med izobraževanjem pouči tudi o medicinskih posegih. Tako lahko ženski in njenemu partnerju pojasni, kaj se bo na primer dogajalo, če bo treba opraviti določen poseg.

Doula paru nudi neprekinjeno podporo in je njuna spremljevalka med nosečnostjo, ob porodu in po njem. Prihod novega člana v družino je namreč zelo čustveno intenziven dogodek, tudi duhoven. Zato je pomembno par pripraviti tako, da jima ostane v lepem spominu, da je čim manj psihično stresen dogodek, zlasti pa ne osamljen.

Raziskave namreč kažejo, da se pri ženskah z neprekinjeno podporo doul precej zmanjša uporaba protibolečinskih sredstev, prav tako imajo večjo možnost, da bo njihov porod potekal naravno in brez zapletov. Študije med drugim kažejo tudi, da so ženske, ki rodijo ob pomoči porodne spremljevalke, bolj zadovoljne s svojo porodno izkušnjo.

Kdaj se par običajno odloči za spremstvo in podporo doule? Večina pomoč poišče že pred porodom, običajno v zadnjem trimesečju, ko ženske o porodu začnejo razmišljati intenzivneje. Prej o tem običajno razmišljajo le tiste, ki so že rodile in imajo za seboj slabo izkušnjo.

In tako je tudi najbolje, saj imamo tako dovolj časa za medsebojno spoznavanje, da lahko paru ponudim oporo, ki jo dejansko potrebujeta. Prav tako je to dovolj časa za kakovostno čustveno pripravo na dogodek, da se opremita z dovolj notranje samozavesti in pogumom.

Kako ženske oziroma pare pripravljate na rojstvo otroka? Ženske običajno nagovarjam, naj čim bolj uporabljajo gravitacijo, torej vse položaje, ki so pokončni.

Prav tako skušam z njimi odnos oblikovati tako, da jim omogočim čim bolj izražati njihova čustva, zlasti strah, saj jim potem lažje pomagam.

Če jih spremljam ob porodu, jim na primer pomagam tudi z različnimi tehnikami sproščanja, masažnimi prijemi in duhovitimi anekdotami. Obraz in ustnice so povezane z medenico in bolj ko so ženske odprte in se smejejo, bolj sproščajo tudi spodnji del.

Moja naloga je tudi, da ustvarim vzdušje in okolje, v katerem se bo ženska počutila dobro. Gre za malenkosti, kot so na primer ustrezna glasba, svečka in podobno.

Kaj pa po porodu? Po porodu je zlasti pomembno, da imajo ženske poslušalca in sogovornika, s katerim lahko podoživljajo dogodke, se z njim pogovarjajo, zlasti če so imele slabo izkušnjo.

Kako vas sprejemajo v slovenskih porodnišnicah? Nekatere porodnišnice nam dovolijo, da smo poleg partnerjev prisotne pri porodu, večina pa dovoli le spremstvo ene osebe, običajno partnerja. Ženske brez partnerjev pa pri porodu spremljamo večkrat.

Vsekakor se trudimo, da bi se za spremstvo doul odprlo čim več slovenskih porodnišnic, da bi nam omogočili spremstvo, tudi če je ob ženski partner.

Kdaj lahko neka ženska postane doula? Kakšni so kriteriji za to in kakšne osebnostne lastnosti mora imeti?

Doula je ženska, ki je običajno že sama rodila in ima empatijo do noseče ženske, porodnice in mamice z dojenčkom. Prav tako pa ima strast in veselje, da tem ženskam nudi oporo.

Koliko let že delate kot doula in zakaj ste se za to odločili? Odločitev je prišla spontano. Pred približno 15 leti me je ena od prijateljic, ki je bila brez partnerja, prosila, da jo spremljam pri porodu. Z veseljem sem se odzvala in ob tem dogodku sem spoznala, kako koristna je osebna podpora.

Zdravstveno osebje v porodnišnicah je namreč običajno zadolženo za več porodnic hkrati in nima časa nuditi osebne podpore vsaki posebej. Poleg tega porodnic večinoma osebno ne poznajo. Ob porodu je takšna opora dobrodošla, saj je ženske takrat običajno strah in so negotove, zato ni nujno, da takoj zaupajo babici, kar seveda ne olajša porajanja. Zelo pomemben je občutek varnosti.

Doula pa žensko, njene želje in potrebe dobro pozna in je tako učinkovita komunikacijska vez med osebjem in porodnico. Prav tako pozna tudi pravice pacientov.

Koliko parom ste že pomagali? Približno dvajsetim.

Ste s katerimi od njih še vedno v stiku? Običajno sem, saj se med nami razvije prijateljski odnos, tako da se občasno slišimo ali vidimo.

Imate kakšen spomin, ki vam je še posebej drag? Kot doula sem bila ob mamici, ki je pričakovala drugega otroka, in sicer le za pripravo na porod. Prvič je namreč rodila s carskim rezom, drugič pa je želela roditi naravno. In ta carski rez je zanjo predstavljal kar precejšnjo travmo, še posebej zato, ker ji je ginekolog napovedal, da bo najbrž tudi v drugo rodila tako, ker je otrok precej velik. In ta konflikt sva pravzaprav razreševali skozi celotno pripravo na porod.

Ker je rodila v porodnišnici, kjer je lahko prisoten le partner, jaz nisem mogla z njo, zato sva se dogovorili, da bova na zvezi prek telefonov. Vedela sem, kdaj so jo sprejeli, in sem ji občasno napisala kakšen spodbuden SMS, čez nekaj časa pa me je poklicala vsa objokana. Rekli so ji namreč, da ji bodo, če se v naslednje pol ure kaj ne zgodi, naredili carski rez.

K sreči so ju nato s partnerjem pustili sama in sem se z njo lahko pogovorila po telefonu. Čutila sem, koliko strahu je nosila v sebi. Spodbujala sem jo, da ima dovolj moči in poguma, da lahko rodi naravno. Na koncu pa sem ji povedala še nekaj šal, da sem jo sprostila in nasmejala. Po 15 minutah po najinem pogovoru je rodila naravno.

In ta dogodek je bil tudi zame dokaz, kako pomembno je, ne le ob porodu, temveč v vseh prelomnih življenjskih situacijah, ponuditi sočloveku spodbudo, ki jo takrat potrebuje.

Zaupanje vase je torej zelo pomembno? Preveč zaupamo zunanjim avtoritetam in premalo svoji moči, ki jo imamo pri rojevanju. Zavedati se je treba, da dogodek vodi porodnica, nihče drug.

Kako vas ženske običajno najdejo? Večinoma po ustnem izročilu oziroma priporočilu.

Kakšna je cena takšnega spremstva? Približno 400 evrov. To vključuje porod ter spremljanje in svetovanje mesec po porodu.

Ne spreglejte