Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
3. 8. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

Natisni članek

dojenje javnost Planet TV

Četrtek, 3. 8. 2017, 13.03

6 let, 6 mesecev

Na kaj pomislite, ko v javnosti vidite žensko, ki doji? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

dojenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prsi videvamo na vsakem koraku: za potrebe oglaševanja pijač, burgerjev in avtomobilov, ko pa v javnosti opravljajo svoj prvotni namen, se pojavi zgražanje. Da bi se to zgodilo čim manjkrat, so v Ljubljani postavili klop, namenjeno prav doječim materam.

Dojenje v javnosti, kljub napredni družbi, v kateri živimo, še vedno ni sprejeto kot naravno, še več, nekateri se nad tem celo zgražajo. V podporo doječim materam so zato ob živalskem parku postavili klop, na kateri bodo lahko v miru nahranile otroka in ga tudi previle; klop je namreč zasnovana tako, da je ob njej še previjalna mizica.

Da stoji ob živalskem parku, ni naključje; spomnila naj bi nas namreč na to, da smo tudi ljudje sesalci in da gre za nekaj zelo naravnega.

Več o tem tabuju je raziskala novinarka Planet TV, Petra Vehovar:

Številni se ob novopostavljeni klopci sicer sprašujejo, ali želijo z njo doječim materam spet narekovati, kje lahko dojijo in kje ne, a vsekakor je dobrodošla pridobitev. Sploh, če jih bodo po mestu namestili še več, kot obljubljajo.

Še nekaj priročnih nasvetov za mame, ki dojijo v javnosti

  • Priročna oprava. Obleke otežujejo dostop do dojke, zato je najbolje obleči dvodelne oprave: krilo/hlače in majico, še najbolje srajco, ki se odpenja z gumbi.
     
  • Uporabite ruto ali pončo. Če vam je vseeno malce nerodno in se želite počititi bolje, otrokovo glavico in dojko zakrijte s široko ruto ali uporabite pončo. Tako bosta vseeno dobila malce zasebnosti.
     
  • Poiščite prijeten kotiček. Klopca v parku pod senco je odlična za čas dojenja, prav tako malce manj hrupen del lokala, kjer ste na kavi s prijateljico.

dojenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Klopca za dojenje bo tako ta miren kotiček, ki jih je po Ljubljani res malo, je ugotovila Anja Oman: "Jaz sem ves čas dojila v javnosti, priznam pa, da mi je bilo velikokrat zoprno, sploh tam, kjer je bilo več ljudi. Kar skrivala sem se in iskala kotičke, da bi se umaknila."

Emanuela Gorenjak, članica skupine Mamiblogerk, pa je še dodala, da jim ne bi smelo neprijetno, niti na klopci, ki je zaradi svojega namena morda še bolj opazna.

"Dojenje je čisto naraven pojav, materino mleko je najboljša hrana za novorjenčke. Z dojenjem se ustvarja tudi zelo močna vez, zato ni potrebno, da se med dojenjem skrivajo. Mislim, da bodo te klopce dobro sprejete."

Kakšno je vaše mnenje o dojenju v javnosti?

  • Mamice naj otroka podojijo kjerkoli. Ko je lačen, je lačen.
    83,06 %
    152 glasov
  • Odobravam dojenje v javnosti, a naj bo diskretno.
    13,11 %
    24 glasov
  • Dojenje je intimna stvar in ni za v javnost.
    3,83 %
    7 glasov
Oddanih 183 glasov

Save

Ne spreglejte