Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rak na dojki

Torek, 1. 4. 2014, 14.30

6 let, 7 mesecev

Lahko vitamin A pomaga pri preprečevanju napredovanja raka na dojkah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Retinojska kislina, derivat vitamina A, ki je je v izobilju v sladkem krompirju in korenju, pomaga predrakave celice dojk spremeniti nazaj v normalne, kaže najnovejša študija.

Celice gredo namreč skozi številne spremembe, preden postanejo agresivne in metastatske, zato so znanstveniki univerze Thomas Jefferson uporabili model napredovanja raka na dojkah, sestavljen iz štirih vrst celic, od katerih vsaka predstavlja drugo fazo omenjenega raka. Razdelili so jih v normalne, predrakave, rakave in popolnoma agresivne.

Znanstveniki so omenjene štiri vrste celic izpostavili različnim koncentracijam retinojske kisline in opazili močno spremembo na predrakavih celicah. Ne le, da so se začele spreminjati nazaj v normalno obliko, temveč se je v normalnega spremenil tudi njihov genski zapis.

"Učinek retinojske kisline smo lahko videli, ker smo opazovali štiri različne stopnje raka na dojki," je povedala Sandra V. Fernandez, ena od znanstvenic na omenjeni univerzi, in dodala, da bo zanimivo videti, ali se ti rezultati lahko uporabijo tudi na bolnikih.

Odmerki vitamina A ne delujejo na že rakave celice Študija je pokazala, da se celice, ki so bile v celoti rakave, niso odzivale na retinojsko kislino, vendar pa po prepričanju znanstvenikov obstaja majhna možnost, da bi bila lahko retinojska kislina v pomoč pri preprečevanju napredovanja raka.

Prav tako so znanstveniki odkrili, da le določena koncentracija retinojske kisline, približno ena mikromolarna količina, učinkuje proti raku. Pri nižjih koncentracijah ni bilo nobenih sprememb, višje pa so proizvedle manjši učinek.

V prihodnje bodo znanstveniki delovanje omenjene količine retinojske kisline preizkusili na živalih in če se bo izkazalo, da ima nanje enake učinke, bo naslednji korak preizkus, ali te ugotovitve držijo tudi pri ljudeh.

Ne spreglejte