Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
14.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hrana lakota hujšanje

Četrtek, 4. 7. 2013, 14.21

5 let, 6 mesecev

Kako premagati željo po sladkem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko nam zadiši sladko, se je težko upreti. Poskusite z naslednjimi triki.

Beljakovinski zajtrk Zajtrk naj bo bogat z beljakovinami. To vas bo nasitilo za dalj časa in preprečilo napade lakote. Za zajtrk so na primer odlična jajca, medtem ko ovseni kosmiči, čeprav veljajo za zdrav zajtrk, niso najprimernejši. Vsebujejo namreč veliko ogljikovih hidratov, kar spodbudi celodnevno željo po sladkorju. Ogljikovi hidrati povzročijo hitri dvig krvnega sladkorja, ki mu sledi prav tako hiter padec, s tem pa želja po novi dozi.

Jejte redno Da bi preprečili omenjeno nihanje krvnega sladkorja, jejte večkrat na dan in po malo. Idealni so trije obroki in dva prigrizka na dan. Tako boste vzdrževali raven krvnega sladkorja v krvi in preprečili napade lakote.

Jejte zeleno zelenjavo Brokoli z maslom, beluši na žaru, špinača in druga zelena listnata zelenjava je odlična za povečanje energijske učinkovitosti in vsebuje pomembne minerale, kot na primer magnezij, ki pomaga uravnavati željo po sladkem.

Izogibajte se umetnih sladil Študije kažejo, da imajo umetna sladila enak učinek na glukozo v krvi in količino inzulina kot navadni sladkor. Dietne pijače tako kljub nizki vsebnosti kalorij spodbujajo željo po pravem sladkorju, kar dolgoročno pomeni dodatno nabiranje maščobe.

Nastavite se soncu Zjutraj in pozno popoldne, ko sonce ni premočno, se izpostavite sončnim žarkom. Tako spodbudite nastajanje vitamina D, ki pomaga proizvajati serotonin – hormon dobrega počutja, ki obvladuje našo željo po sladkem.

Dovolj spanja Poskrbite, da boste naspani. Pomanjkanje spanja namreč stimulira grelin, tako imenovan hormon lakote, ki povzroča željo po sladkem in hkrati zavira leptin, snov, ki vam pove, da prenehate jesti.

Jejte maščobe Seveda ne katerekoli, ampak tako imenovane koristne maščobe, ki jih vsebujejo oreščki, avokado, losos in oljčno olje. Te namreč pomagajo stabilizirati krvni sladkor in preprečevati napade lakote, medtem ko stimulirajo hormone, ki preprečujejo občutek tesnobe in depresije.

Jejte beljakovine Beljakovine naj bodo vključene v vsakem obroku. Meso, perutnina, ribe in jajca dvignejo energijo in spodbudijo nevrokemične procese, ki brzdajo željo po sladkorju.

Ne spreglejte