Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
9.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Orbit

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

Orbit advertorial karies zobje zobozdravnik

Četrtek, 30. 6. 2016, 9.21

2 meseca, 1 teden

Kako pozdraviti (otroški) strah pred zobozdravnikom?

Vsebino omogoča Orbit

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Ana Kovač

zobozdravnik Rok Kosem zobozdravniška oprema | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Strah pred zobozdravnikom je pogost pojav med otroki, a pri nekaterih je strah tako močan, da morajo na pregled k specialistom na stomatološko kliniko. Pri njih se trudijo odpraviti strah, pri čemer jim je v pomoč tudi oprema, zbrana s prodajo izdelkov Orbit.

Žveči in osreči za prijaznejšo in kakovostno nadgrajeno oskrbo

V Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) na Stomatološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ugotavljajo, da število napotenih otrok in mladostnikov s težavnim vedenjem, strahom pred zobozdravnikom ter drugih otrok in mladostnikov z zmanjšanimi zmožnostmi iz leta v leto narašča. Pri podjetju Mars, ki je zastopnik blagovne znamke Orbit, so se zato odločili, da tudi letos pomagajo COPZ in mu z deležem od prodaje izdelkov Orbit pomagajo kupiti nujno potrebno opremo. S posebno prodajno akcijo bodo tako od vsakega prodanega paketa žvečilnih gumijev Orbit maja in junija tri cente namenili nakupu nove opreme v skupnem znesku najmanj 55 tisoč evrov.

Vedno več otrok, ki morajo zaradi vedenja na kliniko

"V zadnjih letih opažamo zelo velik porast števila otrok in mladostnikov, ki so prvič napoteni k nam. Pri skoraj polovici primerov gre za otroke, ki potrebujejo zdravniško oskrbo zaradi težav z vedenjem pri zobozdravniku. Lahko rečemo, da gre za strah pred posegi," je povedal dr. dent. Rok Kosem, vodja COPZ. Dodal je, da vzrokov za naraščanje števila otrok pri njih ne znajo izluščiti, lahko jih pripišejo večji ozaveščenosti staršev in zobozdravnikov, ki se zaradi skrbi za otroka odločijo za pregled na kliniki.

Med otroki, ki jih obravnavajo na kliniki, so številni otroci z zmanjšanimi zmožnostmi, kjer je ta težava razumljiva in povezana z osnovnim stanjem otroka.

Z donacijo podjetja Orbit želi Center za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) na Stomatološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obnoviti ambulante in dopolniti opremo.  | Foto: Ana Kovač Z donacijo podjetja Orbit želi Center za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) na Stomatološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obnoviti ambulante in dopolniti opremo. Foto: Ana Kovač

Lani so v COPZ obravnavali 2.021 otrok in mladostnikov, od katerih jih je bilo 633 na pregledu prvič. Celotno število ambulantnih obravnav je bilo 5.697. Otrok, ki prihajajo v COPZ, pa je vedno več. Med letoma 2004 in 2010 jih je bilo vsako leto približno enako, potem se je število pregledov v naslednjih letih povečalo za polovico, potem pa še za enkrat. Lani so dosegli rekord, saj je na pregled prišlo trikrat toliko otrok kot v preteklem obdobju.

Nad strah s tehniko "tell-show-do"

Dr. dent. Rok Kosem, vodja centra COPZ: "Zobozdravnika ne omenjajte kot vzgojni ukrep. Taka priprava je zagotovilo za neuspeh. Osnovni način zdravljenja karioznih sprememb je enak kot njihovo preprečevanje." | Foto: Ana Kovač Dr. dent. Rok Kosem, vodja centra COPZ: "Zobozdravnika ne omenjajte kot vzgojni ukrep. Taka priprava je zagotovilo za neuspeh. Osnovni način zdravljenja karioznih sprememb je enak kot njihovo preprečevanje." Foto: Ana Kovač

Pri zobozdravniški oskrbi gre pogosto za tesnobo, in sicer za strah pred neznanim. "Staršem verjetno ni uspelo vzpostaviti sodelovanja med otrokom in zdravnikom, zato pridejo k nam. Obstajajo tehnike za uravnavanje vedenja. Pomembno je, da je otrok s postopki seznanjen na način, primeren njegovi razvojni stopnji. Presenečenja niso dobrodošla. Zelo pogosta tehnika je 'tell-show-do', v prevodu 'povej-pokaži-naredi', kar pomeni, da pri vsakem postopku vse razložimo, pokažemo na modelu ali v ustih z ogledalom oziroma z intraoralno kamero. To v precejšnjem deležu zmanjša tesnobo. Obstajajo še druge tehnike – distrakcija, pozitivni dražljaji in opazovanje otroka, ki dobro sodeluje," je povedal sogovornik, ki za vsak pregled porabi precej več časa kot zobozdravniki v osnovnih ambulantah. Pri njih so mogoči tudi pregledi v splošni anesteziji, kar je primerno predvsem za otroke z zmanjšanimi zmožnostmi.

Nasvet zobozdravnika: Starši, ki imajo sami tesnobo pred zobozdravnikov, naj se ne angažirajo pri pripravi otroka, saj otrok čuti tesnobo. Starši naj v največji mogoči meri poskrbijo, da se prave potrebe po zdravljenju sploh ne bi pojavile. Dobro preprečevanje je resnično tisto, kar najbolj pomaga ohranjati zobe povsem zdrave. Tako so zobozdravniški pregledi lahko namenjeni le ocenjevanju tveganj in usmerjenim priporočilom. Nikakor seveda ni dobro zobozdravnika omenjati kot vzgojni ukrep. Taka priprava je zagotovilo za neuspeh.

Karies je glavni vzrok za obravnavo na kliniki

Med pomembnimi tehnikami za uravnavanje vedenja je tehnika 'tell-show-do', v prevodu 'povej-pokaži-naredi' - pri vsakem postopku razložijo, pokažejo na modelu ali v ustih z ogledalom oziroma z intraoralno kamero. | Foto: Ana Kovač Med pomembnimi tehnikami za uravnavanje vedenja je tehnika 'tell-show-do', v prevodu 'povej-pokaži-naredi' - pri vsakem postopku razložijo, pokažejo na modelu ali v ustih z ogledalom oziroma z intraoralno kamero. Foto: Ana Kovač

Otroci večinoma pridejo zaradi kariesa, ena petina jih pride zaradi poškodb, med preostalimi vzroki so kronične bolezni, nekateri imajo težave pri izraščanju zob ali razvojne motnje zobovja.

Karies ni luknja v zobu, ampak je bolezen. Kot vse preostale bolezni ima tudi karies vzročne dejavnike. "Proces se začne, ko dejavniki tveganja prevladajo pred zaščitnimi dejavniki. Karies se lahko začne že pri izrasti prvega mlečnega zoba, če niso vzpostavljene zdrave navade. Sem spadajo dobra ustna higiena, uporaba zobne paste s fluoridi – oboje že od prvega zoba naprej – in zdrav prehranski režim, ki se začne še pred prvim zobom. Od rojstva je treba skrbeti za zdravo prehrano, dojenje ima pri tem velik pomen. Treba se je izogibati sladkim in sadnim pijačam," je povedal Rok Kosem. Sadne pijače pijemo ob prehrani in ne med obroki.

Tudi žvečenje pomaga pri vzpostavljanju zdrave ustne votline, saj je žvečenje naravni mehanizem, ki spodbuja izločanje sline. Slina, ki jo izločamo pod zdravimi spodbudami, je tudi prijaznejša do tkiv, ker je bolj bazična. S tem se spopada s kislinami, ko bakterije v zobnih oblogah razgrajujejo ogljikove hidrate do kislin. Kisline začnejo in nadaljujejo proces karioznih sprememb, kar je osnovni mehanizem nastanka lukenj v zobeh.

Starši, ki imajo sami tesnobo pred zobozdravnikov, naj se ne angažirajo pri pripravi otroka, saj otrok čuti tesnobo.  | Foto: Ana Kovač Starši, ki imajo sami tesnobo pred zobozdravnikov, naj se ne angažirajo pri pripravi otroka, saj otrok čuti tesnobo. Foto: Ana Kovač

Preprečiti moramo nastanek začetnih sprememb. Če se že pojavijo, pa je treba preprečevalnim ukrepom slediti toliko bolj natančno. Osnovni način zdravljenja karioznih sprememb je enak kot njihovo preprečevanje.

Z donacijo blagovne znamke Orbit si želijo obnoviti ambulante in dopolniti opremo. Za posamezne posege se trudijo imeti čim sodobnejšo opremo. Z donacijo so kupili nekaj kosov opreme, ki naj bi pomagala obvladovati vedenje otrok. Intraoralna kamera po eni strani ponuja možnost, da otroku na zanimiv način prikažejo tisto, kar se v smislu tehnike "povej-pokaže-naredi" nazorno pokaže. Hkrati ponuja tudi izboljšano sledenje začetnim karioznim spremembam, lahko pa v primeru operativnega zdravljenja oziroma plombiranja pomaga pri oceni, katera zobna tkiva je treba odstraniti, katera pa ohraniti. Z donacijo želijo prenoviti dve delovišči.

Karies ni luknja v zobu, ampak je bolezen, ki ima svoje vzročne dejavnike. Proces se začne, ko dejavniki tveganja prevladajo pred zaščitnimi dejavniki. To je lahko že pri izrasti prvega zoba. | Foto: Ana Kovač Karies ni luknja v zobu, ampak je bolezen, ki ima svoje vzročne dejavnike. Proces se začne, ko dejavniki tveganja prevladajo pred zaščitnimi dejavniki. To je lahko že pri izrasti prvega zoba. Foto: Ana Kovač

Blagovno znamko Orbit povezujemo s čistimi in zdravimi zobmi. Žvečilni gumi brez sladkorja je priporočljivo žvečiti po vsakem obroku ali pijači, ker žvečenje spodbudi izločanje sline, ki nevtralizira kisline v zobnih oblogah in s tem ohranja zobe zdrave.

Ne spreglejte