Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
21.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje jutro

Četrtek, 11. 7. 2013, 21.04

7 let, 12 mesecev

Kako lahko vsak postane jutranji človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nočne ali jutranje ptice, ljudje smo si različni. A to, da se zgodaj zjutraj ne znajdete ravno najbolje sami s sabo, ni vedno le izgovor. Morda se vzrok skriva drugje.

Ljudje, ki zjutraj zgodaj vstanejo, naj bi bili bolj optimistični in proaktivni, celo bolj zdravi in bolj mirni od tistih, ki zjutraj radi poležavajo in spijo dlje, skoraj do poldneva. Za tiste, ki bi se radi vsaj poskusili bolj veseliti jutranje budilke, imamo nekaj nasvetov.

Logično je: če se želite zbuditi naspani, si morate privoščiti dovolj spanca. Če vam tega primanjkuje, to vpliva na vašo zbranost, raven energije in splošno počutje. Raven sladkorja v krvi je nižja, zato hrepenimo po nezdravi hrani. Izklopite elektronske naprave Iz spalnice umaknite vse naprave, ki vas spominjajo na delo in vas po nepotrebnem držijo pokonci. Računalniki in prenosniki, tablice, službeni papirji in planerji, celo mobilni telefoni ob postelji nimajo kaj iskati. Najbolje je, da elektronske naprave izklopite vsaj 45 minut pred spanjem, da se vaše misli umirijo. Ali spite prav? Veliko zdravnikov meni, da je lega postelje in našega telesa na njej ključna za kakovost spanca. S spanjem na hrbtu se izognete bolečinam v hrbtenici, saj tako pustite temu delu telesa, da si odpočije. Spanje na boku pa umiri srce. Spanje na trebuhu morda prepreči smrčanje, obenem pa si lahko z njim nakopljemo bolečine v križu in vratu. Pazite na prehrano Kaj jeste za večerjo in kdaj jo jeste, je prav tako pomembno, če želite izboljšati kakovost spanca. Zadnji obrok si privoščite najpozneje dve uri, preden se odpravite v posteljo. Izogibajte se močno začinjeni in težki hrani. Obrok naj bo lahko prebavljiv. Prav tako se odrecite alkoholnim pijačam in kavi ob pozni uri. Raje spijte skodelico zeliščnega čaja, ki bo umiril vaš želodec.

Kdaj ste nazadnje brali pred spanjem? Se spominjate, kako vas je včasih branje pred spanjem umirilo? V dobi računalnikov in pametnih telefonov smo pozabili na knjige, saj namesto obračanja listov pritiskamo na tipke daljinskih upravljalnikov in računalniških tipkovnic. Če vam branje ni pogodu, poslušajte prijetno in umirjeno instrumentalno glasbo. Privoščite si toplo prho Vroča ali topla voda vas bo sprostila, obenem pa se boste v posteljo odpravili sveži. Bolje se boste počutili, sploh če večerna prha postane vaš obred pred spanjem. Ko zazvoni budilka … Pomembno je tudi to, kako vstanete. Navadite se, da se vsako jutro zbudite ob isti uri. Tako bo vaše telo navajeno na zgodnji ritem. Nikar ne odlašajte, odkrijte odejo in skočite iz postelje! Ne hitite, vzemite si dovolj časa za prijeten uvod v dan. Prižgite radio ali si na računalniku zavrtite vesele in poskočne melodije, ki vas spravijo v dobro voljo. Lahko se malo razgibate in s tem poženete kri po žilah. Predvsem pa si privoščite okusen in hranljiv zajtrk.

Ne spreglejte