Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
10.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

strah raziskava

Petek, 24. 10. 2014, 10.56

6 let, 7 mesecev

Je tudi vas najbolj strah ponoči sami hoditi domov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Američani se najbolj bojijo ponoči sami hoditi domov, postati žrtev kraje identitete, varnosti na internetu, biti žrtev množičnega naključnega streljanja in javnega nastopanja.

Študija ameriške univerze Chapman, v kateri je sodelovalo 1500 anketirancev iz vseh ZDA in iz vseh družbenih slojev, namreč ugotavlja, da je to najhujših pet strahov.

Ugotavlja tudi, da med prvih pet največjih skrbi Američani uvrščajo: da bi jim ukradli identiteto na internetu, da v podjetju nadzorujejo internetno dejavnost zaposlenih, da bi jim v prihodnosti zmanjkalo denarja, da jih pri internetni dejavnosti nadzoruje vlada in da bi zboleli.

Vprašani verjamejo, da se je stopnja kriminala v zadnjih letih povečala, uradni podatki kažejo drugače Presenetljivi za raziskovalce pa so bili odgovori na vprašanja v zvezi s kriminalom, ki so pokazali, da se večina vprašanih ne boji le kriminalnih dejanj, kot so ugrabitve otrok, nasilje tolp, spolni napadi, trgovanje z ljudmi, pedofilija ali na primer streljanje v šolah, temveč so tudi prepričani, da se je stopnja kriminalnih dejanj v zadnjih 20 letih povečala. Toda statistični podatki policije in FBI, ki so jih raziskovalci preverili, kažejo, da se je stopnja kriminala v ZDA v omenjenem obdobju dejansko zmanjšala.

Na področju naravnih nesreč se Američani najbolj bojijo tornadov oziroma orkanov, potresov in poplav. Toda kljub omenjenim strahovom je raziskava tudi pokazala, da je le 25 odstotkov Američanov ustrezno pripravljenih na tovrstne nesreče, torej ima komplet za prvo pomoč, pa tudi druge potrebne medicinske pripomočke, pripravljeno hrano, vodo in oblačila.

Katere ljudi je bolj strah? Raziskava je še pokazala, kateri ljudje se običajno bojijo določenih stvari in katere osebne značilnosti so povezane z večino vrst strahu. Analiza je pokazala na dva ključna dejavnika, in sicer nižjo stopnjo izobrazbe in pogosto gledanje televizije.

Ne spreglejte