Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
10.21

Osveženo pred

3 dni, 15 ur

Vsebino omogoča Medicofit

Natisni članek

Natisni članek

IŠIAS fizioterapija bolečine bolečine v hrbtu bolečine v križu Medicofit noad advertorial

Torek, 22. 10. 2024, 10.21

3 dni, 15 ur

Hude bolečine v križu: išias vas lahko priklene na posteljo

Vsebino omogoča Medicofit
Medicofit | Foto Medicofit

Foto: Medicofit

Hude bolečine v križu lahko vsakdanje življenje v trenutku spremenijo v pravi izziv. Ko se bolečina začne širiti iz križa po nogi navzdol, lahko to pomeni, da gre za išias – stanje, ki vas lahko dobesedno priklene na posteljo.

Občutek, kot bi vam nekdo zaril nož v hrbet, ne popusti niti v mirovanju, vsak korak pa postane boj s pekočo bolečino. Išias je več kot le običajna bolečina v križu; je opozorilni znak, da telo kliče na pomoč.

Gre za najpogostejšo obliko bolečine v križu, ki jo povzročata pritisk ali draženje ishiadičnega živca, največjega živca v telesu. Ta teče od spodnjega dela hrbtenice skozi zadnjico in navzdol po nogi.

Išias pogosto povzroči ostro ali pekočo bolečino, ki izžareva iz križa v zadnjico in nogo ter velja za enega najpogostejših razlogov za daljšo odsotnost z dela. V hujših primerih je bolečina lahko tako močna, da zelo omeji vaše gibanje in vsakodnevne aktivnosti, v primeru nezdravljenja pa lahko zahteva tudi operativni poseg.

Ali ste vedeli, da konservativno zdravljenje s postopki specialistične fizioterapije pomaga pri obvladovanju simptomov hernije diska v kar 90 odstotkih primerov  brez potrebe po operativnem posegu?

Za več informacij o ustrezni rehabilitaciji smo se obrnili na vodilno rehabilitacijsko ustanovo – Kliniko Medicofit, kjer se dnevno srečujejo s tovrstnimi bolniki.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Pravočasno prepoznajte simptome išiasa!

Poleg bolečine v križu, ki poteka po poti ishiadičnega živca, išias lahko povzroči še:

  • mravljinčenje ali odrevenelost v nogi ali stopalu,
  • mišično oslabelost, ki otežuje gibanje ali hojo,
  • zmanjšano gibljivost zaradi intenzivnih bolečin pri upogibanju, vstajanju ali hoji.

Išias je pogosto posledica hernije diska v segmentih L4–L5 in L5–S1, kjer izbočena medvretenčna ploščica pritiska na živčne korenine. Drugi pogosti vzroki pa lahko vključujejo:

  • spinalno stenozo (zoženje hrbteničnega kanala),
  • degenerativne spremembe hrbtenice,
  • spondilolistezo (zdrs vretenca),
  • sindrom globoke glutealne muskulature (poznan tudi kot sindrom mišice piriformis), kjer mišice v zadnjici, zlasti piriformis, pritiskajo na ishiadični živec.

 

Ali ste vedeli, da lahko sindrom globoke glutealne muskulature (znan tudi kot sindrom mišice piriformis) povzroči simptome, podobne išiasu, saj mišica v zadnjici pritiska na ishiadični živec? Stanje je pogosto napačno diagnosticirano in neustrezno zdravljeno.

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu!

Nevarnosti in posledice neustreznega zdravljenja išiasa

Napačno in nepravočasno zdravljenje išiasa lahko ima resne posledice:

  • kronična bolečina, ki močno vpliva na kakovost življenja,
  • mišična oslabelost v prizadeti nogi, kar lahko vpliva na hojo in stabilnost (npr. padajoče stopalo),
  • trajna okvara živca, kar vodi do trajnih nevroloških simptomov, kot so zmanjšan občutek ali motorične funkcije (npr. padajoče stopalo).

Dolgotrajno neustrezno zdravljenje lahko privede tudi do mišičnega neravnovesja in napetosti v drugih delih telesa, saj pacienti pogosto nezavedno spreminjajo način gibanja, da bi zmanjšali bolečino.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Diagnostika in specifični testi za bolečine v križu

Za postavitev pravilne diagnoze je ključna temeljita ocena bolnikovega stanja. Pri obravnavi išiasa so pomembni tako osnovni klinični testi kot tudi specifični mišično-skeletni testi, ki preverjajo draženje živcev, ocenijo mišično funkcijo ter funkcionalno stanje vsakega posameznika posebej. Najpogosteje uporabljeni testi vključujejo:

  • test Lasegue (dvig iztegnjene noge), ki odkrije pritisk na ishiadični živec,
  • test mišice piriformis, s katerim preverimo, ali mišica piriformis pritiska na živec in povzroča simptome išiasa.

Ali je vedno potrebna magnetna resonanca (MR)? Magnetna resonanca je diagnostična metoda, ki omogoča natančen vpogled v stanje medvretenčnih ploščic in hrbtenice ter pomaga potrditi prisotnost hernije diska ali drugih strukturnih težav, pogosto se uporablja za izključitev nevarnih stanj.

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu!

Kako učinkoviti odpraviti bolečine v križu?

Bolečine v križu in išias sta pogosti težavi, s katerima se sooča veliko ljudi. V večini primerov je mogoče išias učinkovito zdraviti brez operacije, pri čemer zdravljenje običajno traja od osem do 12 tednov.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

V Medicofit kliniki uporabljajo celovit in prilagojen program, ki združuje napredne manualne tehnike, instrumentalne terapije ter terapevtske vaje za krepitev in razbremenitev hrbtenice. Namen teh terapij je zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti ter hitrejša regeneracija. Tukaj je pregled ključnih pristopov, ki jih uporabljajo:

Manualna terapija: sprostitev napetosti in izboljšanje gibljivosti

Manualna terapija v Medicofit kliniki vključuje različne tehnike, ki pomagajo lajšati bolečino in povečati gibljivost. Sprošča mišice in vezivna tkiva, kar prispeva k splošnemu olajšanju.

  • Miofascialno sproščanje: S to tehniko sproščajo napetosti v fasciji (vezivnem tkivu), kar izboljša gibljivost in zmanjša bolečino.
  • Terapija trigger point: Osredotoča se na lajšanje bolečinskih točk v mišicah, ki so pogosto povezane s kroničnimi bolečinami, kot je išias.
  • Mobilizacija živčevja: Ena ključnih tehnik pri išiasu, ki zmanjšuje napetost na prizadetem živcu, izboljša gibljivost in povečuje krvni pretok. V kliniki paciente naučijo tudi tehnik samooskrbe, ki jih lahko izvajajo doma za dolgoročno olajšanje.

Napredne instrumentalne terapije: inovativne rešitve za hitro olajšanje

Medicofit klinika uporablja najsodobnejše tehnologije in naprave, ki pomagajo telesu hitreje okrevati in zmanjšati bolečino:

Visokoenergijski laser SUMMUS: Deluje protibolečinsko, zmanjšuje vnetja in pospešuje regeneracijo prizadetih tkiv.

HiTOP visokofrekvenčna elektrostimulacija: Ta metoda s pomočjo visokofrekvenčnih tokov spodbuja regeneracijo tkiv in zmanjšuje vnetje, kar posledično zmanjšuje bolečino.

Terapija TECAR WINTECARE: Ta terapija uporablja radiofrekvenčno energijo za pospeševanje celjenja in izboljšanje prekrvavitve prizadetih področij.

Diamagnetoterapija PERISO: Uporablja visokoenergijska magnetna polja za zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti tkiv.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Ishemična vadba: krepitev mišic brez prevelike obremenitve

Za paciente, ki zaradi bolečine ne morejo izvajati zahtevnih vaj, v kliniki uporabljajo ishemično vadbo. Ta metoda omeji pretok krvi v mišice med vadbo, kar omogoča njihovo krepitev brez čezmerne obremenitve. Na ta način lahko postopoma okrepijo mišice, tudi v primeru bolečine.

Individualizirane terapevtske vaje: ključ do trajnega izboljšanja

Strokovnjaki za kinezioterapijo v Medicofit kliniki za vsakega pacienta oblikujejo prilagojen vadbeni program vaj za išias. Programi so osredotočeni na krepitev mišic hrbtenice in nog, izboljšanje gibljivosti ter zmanjšanje pritiska na ishiadični živec. Z rednim izvajanjem teh vaj lahko pacienti dolgoročno zmanjšajo bolečino in preprečijo ponovitev težav. Pomembno je, da te vaje postanejo del njihove vsakodnevne rutine, saj pomagajo ohranjati zdravje hrbtenice.

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu!

Kdaj je potreben operativni poseg?

Operativni poseg je rešitev, če individualno prilagojeni postopki konservativnega zdravljenja ne prinesejo izboljšanja vsaj po šestih mesecih in bolečina v nogi še vedno traja. Vendar pozor, če so bolečine že kronične narave, jih operacija žal ne bo povsem odpravila. Večina pacientov po operaciji hrbtenice ne doseže popolne odsotnosti bolečin.

Prav tako je treba biti pozoren na simptome, kot je izguba nadzora nad mehurjem ali črevesjem, in nevrološki deficit. Nujno jih je prepoznati in posameznika napotiti na urgentno obravnavo, ki bo zelo verjetno zahtevala takojšnjo kirurško intervencijo. Najpogosteje se izvaja mikrodiscektomija, kjer kirurg odstrani del diska, ki pritiska na živec.

Izbira izkušenega kirurga je ključna za uspeh operacije in zmanjšanje tveganja za zaplete. Po operaciji je bistvena rehabilitacija s fizioterapijo, ki pomaga bolniku, da povrne polno funkcionalnost in zmanjša tveganje za ponovitev išiasa.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Rehabilitacija in dolgoročna fizioterapija

Po operaciji ali uspešnem konservativnem zdravljenju je ključna dolgoročna fizioterapija. Programi rehabilitacije vključujejo:

  • prilagojene vaje za krepitev paravertebralne muskulature, mišic zunanjega telesnega jedra ter globokih stabilizatorjev hrbtenice,
  • manualno terapijo in terapijo trigger point, ki zmanjšujeta napetost v mišicah in preprečujeta ponovitev težav,
  • miofascialno sproščanje, ki pomaga ohranjati gibljivost in zmanjšuje tveganje za kronične bolečine.

Redne kontrole pri fizioterapevtu so pomembne za spremljanje napredka in prilagajanje terapije glede na posameznikove potrebe.

Išias je lahko izredno boleče stanje, vendar pa je s pravočasnim zdravljenjem in ustrezno rehabilitacijo mogoče preprečiti hujše zaplete. Konservativno zdravljenje v večini primerov že v roku štirih tednov prinese znatno izboljšanje stanja in posameznik se lahko vrne k opravljanju vsakodnevnih dejavnosti brez večjih bolečin.

Po zaključeni akutni fazi zdravljenja vam v Medicofit kliniki nudijo nadaljnjo vadbo pod vodstvom izkušenih specialistov kineziologije. Le redna telesna aktivnost, ki vključuje aerobne vaje in prilagojeno vadbo glede na posameznikove potrebe, vam dolgoročno omogoča preprečevanje ponovitve išiasa.

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu!

Viri:
Aguilar-Shea, A. L., Gallardo-Mayo, C., Sanz-González, R., & Paredes, I. (2022). Sciatica. Management for family physicians. Journal of family medicine and primary care11(8), 4174–4179. https://doi.org/10.4103/jfmpc.jfmpc_1061_21
Donnally III, C. J., Hanna, A., & Varacallo, M. (2023). Lumbar Degenerative Disk Disease. In StatPearls. StatPearls Publishing.
Park, J. W., Lee, Y. K., Lee, Y. J., Shin, S., Kang, Y., & Koo, K. H. (2020). Deep gluteal syndrome as a cause of posterior hip pain and sciatica-like pain. The bone & joint journal102-B(5), 556–567. https://doi.org/10.1302/0301-620X.102B5.BJJ-2019-1212.R1

Ne spreglejte