SiolNET. Trendi Zdravje
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Elektronske cigarete povezali s porastom pljučnih obolenj

0,76

termometer

elektronske cigarete
Foto: Getty Images

Ameriške zdravstvene oblasti so v vzorcih elektronskih cigaret odkrile snov, ki bi jo lahko povezali s povečanim številom pljučnih obolenj v državi.

Preiskovalci ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) so v elektronskih cigaretah odkrili tokoferil acetat, derivat vitamina E, ki je lahko nevaren, ko se ga vdihava. Kemikalijo so odkrili v elektronskih cigaretah z marihuano, ki so jih kadili ljudje, ki so kasneje zboleli, poroča časnik Washington Post.

Po ZDA več kot 200 primerov obolenj, domnevno povezanih z e-cigaretami

Zelo visoke vrednosti iste kemikalije so odkrili v skoraj vseh vzorcih z marihuano, ki so jih priskrbeli pacienti v New Yorku, so sporočile newyorške zdravstvene oblasti. Opozorili so, da so v porastu pljučna obolenja, ki so povezana z elektronskimi cigaretami, in da so zdravniki poročali o 34 tovrstnih obolenjih.

elektronske cigarete Foto: Pixabay

Po vsej državi so zabeležili več kot 200 primerov pljučnih obolenj, ki naj bi bila povezana z elektronskimi cigaretami, še piše Washington Post.

Že dve smrti, ki ju povezujejo z e-cigaretami

Zaradi bolezni dihal je v sredo umrla ženska v Oregonu. To je že druga smrtna žrtev, povezana z elektronskimi cigaretami v ZDA.

Newyorške zdravstvene oblasti so pozvale ljudi, naj bodo previdni pri uporabi elektronskih cigaret in naj se nemudoma obrnejo na zdravniško pomoč, če dobijo nenavadne simptome.

elektronske cigarete Foto: Pixabay

Washington Post je še pisal, da čeprav je lahko odkritje prisotnosti kemikalije dobra sled, strokovnjaki verjetno še dolgo ne bodo mogli z gotovostjo trditi, kaj je vzrok za porast pljučnih obolenj.

Preberite še:

cigarete Trendi Lahko elektronske cigarete pomagajo pri prenehanju kajenja?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin