Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
18.15

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

presnova beljakovine prehrana aktivnost gibanje

Sreda, 19. 6. 2013, 18.15

4 leta, 6 mesecev

Čudež presnove pri štiridesetih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če ste že prešteli 40 pomladi, potem ste tudi verjetno že ugotovili, da je veliko lažje pridobiti kakšen kilogramček kot pa ga izgubiti. Rešitev za vaše težave pa je tako daleč kot vaš hladilnik.

Na žalost je tako, da se ženskam kilogramčki poznajo hitreje kot moškim in da po štiridesetem letu hrana, ki ste jo z lahkoto jedle deset ali dvajset let, brez posledic zdaj še kako vpliva na vašo postavo. Raziskave so pokazale, da po štiridesetem letu pravilna prehrana v kombinaciji z vadbo še kako pripomore k zmerni telesni teži, pomembno vlogo pa ima tudi dejstvo, kaj in kako jeste, saj se mišice že manjšajo, s tem pa se spreminja tudi presnova. Po raziskavah bostonskega medicinskega centra za uravnavanje telesne teže je rezultat upočasnjene presnove povezan s tem, da so mišice oslabljene, seveda pa lahko naredite marsikaj, da se neusmiljeni proces, v katerem ste, upočasni, stanje pa celo izboljša.

Po navadi je tako: kolikor mišične mase izgubite, toliko maščobnega tkiva pridobite. Prav zato morate paziti, da pri vsakem obroku po štiridesetem letu zaužijete beljakovine. Ker se zavedate, kako paziti na pravilno prehrano in uravnavati kalorije, morate zdaj začeti upoštevati še količino beljakovin, ki jih zaužijete, saj te gradijo vašo mišično strukturo. Vsakič ko jeste sir, ribe ali meso, vaše telo proizvaja aminokisline, te pa pozneje, ko pridejo v krvni obtok, gradijo nove mišične celice. Najnovejše raziskave omenjenega inštituta kažejo, da ljudje v povprečju pojemo za polovico manj beljakovin, kot bi jih morali, ta odstotek se dodatno zviša pri ženskah, še najbolj pa pri vegetarijankah. Vseeno pa morate paziti na vnesene kalorije, če želite obdržati telesno težo.

Beljakovine, ki gradijo mišično tkivo, se morajo med seboj razlikovati. Jesti le meso bi bilo ne le neumno, temveč tudi škodljivo. Veliko beljakovin boste našli v žitih in koruzi, zato lahko poskusite nadomestiti živalske beljakovine s tofujem ali fižolom, pomembno pa je, da se izogibate mastnemu mesu, saj vam bo pomagalo le pri pridobivanju telesne teže, gradnja celične strukture pa bo šele sekundarnega pomena.

Mišično maso morate ohranjevati tudi s telesno aktivnostjo in vajami, če pa želite mišično maso povečati, morate do tega najprej pripraviti prav svojo presnovo. Vaje, ki jih boste delali, v telesu povzročijo nekakšno mikrotravmo in mišice se vedejo skoraj tako, kot da bi jokale. Telo se zato začne bojevati in v 24 do 48 urah po vadbi začne obnavljati ranjeno mišično tkivo, ki pa se s tem ne le krepi, ampak tudi veča. Vse to pripomore k porabi zalog maščobnega tkiva, ki so v telesu kot nekakšen kurilni material. Zatorej: več mišic kot boste zgradili, več kalorij boste porabili, saj proces obnove mišičnega tkiva potrebuje približno pet odstotkov več kalorij. Za dobre učinke pa je ob prej opisanem dovolj vadba največ trikrat na teden.

Ne spreglejte