Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krka bolhe klopi zaščita advertorial

Torek, 13. 10. 2015, 13.42

2 meseca, 1 teden

Ali res uživate, ko greste v naravo s kosmatincem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Gozdovi in travniki so vedno privlačni za sprehod v pasji družbi ne glede na letni čas. Vas morda misel na klope odvrača od tega sicer prijetnega potepanja v družbi?

Da ne bi prikrajšali za veselje in rekreacijo tako psa kot sebe, se je potrebno prej le poučiti o možnih nevarnostih, ki prežijo na oba. Beseda teče o klopih, ki jih v naših krajih še predobro poznamo.

Kje in kdaj najpogosteje srečamo klope?

Klopi so dejavni od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Naj vas zima ne zavede, saj lahko klopa dobimo tudi takrat, če je zima mila in ni pozebe, da bi pomrznili. Aktivni so, če so zunanje temperature višje od pet stopinj Celzija. Klopi se radi skrivajo v grmovju, gosti podrasti, pod listjem in seveda v travi.

Zakaj moramo biti pozorni na klope

Klopi so zajedavci iz reda pršic, ki prenašajo bolezni tako na človeka kot na žival. Prenašajo lahko boreliozo, erlihiozo, babeziozo, anaplazmozo in številne druge bolezni, katerih zdravljenje je pogosto dolgotrajno, velikokrat se konča s trajnimi posledicami, slabokrvnostjo, včasih celo s smrtjo. Ne pozabimo, da so za človeka prav tako nevarni isti klopi, kot se prisesajo na psa ali mačko!

Klopi imajo v prednjem paru nog čutila, s katerimi zaznajo svojo "žrtev", na katero se prisesajo. Kri sesajo samo samice, samci pa se na gostitelju znajdejo samo zato, da bi se parili s samico.

Najlažje se klop prisesa na mehkejši del kože, zato ga boste najpogosteje pri vašemu kosmatemu sprehajalcu našli okoli gobčka, pod pazduhami, v dimljah, na trebuščku, za vratom in ušesi. To pa ne pomeni, da vam ni potrebno pregledati celega psa!

Da bo kuža še naprej užival na sprehodih …

… ga le primerno zaščitite. Zdaj, ko vemo, zakaj je potrebno biti pozoren na klope, kakšne bolezni prenašajo, zakaj je potrebno klope odstranjevati, poskrbimo še za učinkovito preventivo.

Za zatiranje zajedavcev so na voljo različni izdelki v razpršilih, šampon, insekticidne ovratnice, tablete in zelo priljubljene kožne kapljice, ki se jih živali aplicira na zelo preprost način. Ko tekočino stisnemo živali na hrbtno stran vratu ali med plečka, zaščita deluje več tednov.

Ne spreglejte