Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
8.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 5. 2014, 8.09

7 let, 12 mesecev

Zbirka nasvetov pred poletnimi počitnicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prekomerna izpostavljenost soncu ne vpliva le na razvoj kožnega raka, temveč tudi na staranje kože. Sonce ima tudi dobre učinke, a za to je dovolj že nekajminutna izpostavljenost.

Zagorela polt že dolgo ne predstavlja več sinonima za zdrav videz, ob vse pogostejšem opozarjanju na škodljivosti premočnega sonca nas prekomerna porjavelost prej opominja na negativne posledice nepreudarnega sončenja. Porjavelost je tvorba pigmenta, s katerim se koža zavaruje pred sončnimi žarki, raziskave so pokazale, da je naša DNA lahko poškodovana, še preden se pokažejo znaki opeklin. Zato je pomembno, da svoje kože ne prepuščamo zgornji meji izpostavljenosti.

Res je, da naše telo potrebuje vitamin D, ki ga pridobimo s pomočjo sončnih žarkov. Sončenje vpliva tudi na uravnavo hormonskega ravnotežja in znižuje visok krvni pritisk. UV-svetloba je učinkovita tudi pri zdravljenju luskavice in pomaga pri izločanju okoljskih ter metabolnih strupov iz telesa. Vendar pa je pomembno, da je sončenje zdravo. Zato, da bi vsrkali dobre plati sončnih žarkov, ne potrebujemo celodnevnega izpostavljanja. Dovolj je že nekajminutna izpostavljenost in predvsem, da se sončimo v času, ko sonce ni več tako močno. Kar pa je nekoliko odvisno tudi od letnega časa in geografskega prostora.

Koliko UV-svetlobe potrebuje naš organizem, je odvisno tudi od tipa kože, pigmenta in naše predhodne porjavelosti.

Za varno sončenje vam ponujamo nekaj napotkov.

Čas za sončenje je zjutraj ali pozno popoldne Soncu se ni dobro izpostavljati med 11. in 16. uro. V tem času je celo najbolje, če se umaknemo v zaprte prostore, saj tudi v senci nismo varni pred močnim sončnim sevanjem. Če se sončnim žarkom v tem času ne moremo izogniti, je treba poskrbeti za ustrezno zaščito – kremo z visokim zaščitnim faktorjem, pokrivalo, sončna očala in oblačila.

Oblačila in senčniki Ker se sončna svetloba odbija od peska, vode in zgradb, tudi pod senčnikom nismo popolnoma varni pred sevanjem, zato zaščita s kremo prav tako ne bo odveč. Prav tako tudi oblačila nujno ne nudijo 100-odstotne zaščite, njihova učinkovitost je odvisna od tkanine. Bombažna oblačila ne nudijo takšne zaščite kot visokotehnološke tkanine, poleg tega svetla oblačila omogočajo prodiranje več UV-svetlobe kot temna.

Zaščitne kreme so nujne tudi, ko se ne sončimo Ne bo držalo, da potrebujemo kremo z zaščitnim faktorjem le na plaži oziroma med tem, ko se sončimo, saj nas sončni žarki ujamejo tudi med tem, ko nakupujemo, se sprehajamo, sedimo na kavi ali se ukvarjamo s športnimi aktivnostmi. Statistike govorijo o tem, da ljudje, ki preživijo zunaj vsak dan 30 minut skozi vse leto, naberejo 180 ur nezaščitene izpostavljenosti soncu. UV-žarki pa prodirajo v kožo v vseh letnih časih in ne glede na vreme.

Zaščitna sredstva je na kožo treba nanesti vsaj pol ure pred izpostavljenostjo soncu, osveževati pa jih vsaki dve uri, po kopanju, ob potenju in drgnjenju z brisačo. Za varno izpostavljenost žarkom je pomembna tudi količina kreme. Osnovno pravilo pravi, da je ena čajna žlička potrebna za obraz in šest za telo. Pri uporabi pršil se morajo odrasli popršiti 15-krat za vsako roko in nogo, za trup in hrbet.

Izpostavljenost soncu brez zaščite Ljudje z občutljivo kožo, rdečimi lasmi, pegami in zelo bledo poltjo imajo lahko rdečico že po petih minutah po izpostavljenosti poletnemu srednjeevropskemu soncu. Ljudje s svetlimi lasmi tvegajo sončne opekline po desetih minutah nezaščitene izpostavljenosti, temnolasi pa bodo brez hujših posledic lahko ostali pod sončnimi žarki 15 minut. Tisti s črnimi lasmi in temno poltjo si bodo sonce brez zaščite, ne da bi pri tem dobili opekline, lahko privoščili med 20 in 30 minutami. V tropskih predelih se sončne opekline pojavijo hitreje. Prav tako se je treba zavedati, da se izpostavljenost soncu čez dan sešteva.

Priprava na poletje v solariju? Barva, ki jo pridobimo v solariju, ne prepreči sončnih opeklin. Sončenje v solariju je prav tako škodljivo kot naravno sonce in ima ob pretiravanju enake posledice, ki se pokažejo čez leta. Če razmišljate, da bi si pred odhodom na morje nekaj barve nabrali že v solariju, se je kljub vsemu bolje odločiti za postopno izpostavljenost, ki bo potekala na naravnem soncu. Če se kljub vsemu odločite za sončenje v solariju, morate biti na soncu vseeno pazljivi in uporabljati zaščito.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Ne spreglejte