Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
13.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Sreda, 18. 6. 2014, 13.20

2 meseca, 1 teden

Zavod Pod strehco za boljši standard manj privilegiranih

Siol.net

Zavod Pod strehco je nastal kot odgovor lokalne skupnosti na vedno bolj perečo težavo - topli obroki so za marsikoga postali nedosegljivo razkošje. Zavod pa je več kot le delilnica toplih obrokov.

Prve napovedi delovanja medgeneracijskega centra Zavod Pod strehco, ki je nastal v prostorih nekdanje okrepčevalnice z istim imenom, so bile osnovane na podlagi načrtov, ki so predvidevali, da bodo v hiši na Zaloški 42 delili le socialne obroke. Pozneje se je pojavila priložnost, da lahko v svojih prostorih tople obroke tudi kuhajo in delijo presežke hrane. "Prav zaradi širitve programa nekoliko zamujamo z začetkom uradnega delovanja," je o aktivnostih Zavoda Pod strehco povedal direktor zavoda Zvonko Belič. Hrano so začeli deliti že januarja.

Potem ko so zbrali predračune za zaključna dela in opremo prostorov, so videli, da bi praktično vsa zbrana sredstva porabili za urejanje prostorov, nič pa jim ne bi ostalo za same obroke. "Zato smo spremenili strategijo. Začeli smo iskati donatorje posameznih strokovnih storitev, zaradi tega pa smo se morali prilagajati prostovoljcem, ki so bili pripravljeni opraviti dela z doniranimi storitvami," je povedal direktor zavoda, ki je k "obrtniškemu" delu povabil kar socialno ogrožene posameznike, da so jim pomagali kot prostovoljci. Okolica se je zelo pozitivno odzvala.

Projekt ljudske kuhinje Zavoda Pod strehco je donatorsko in s prostovoljnim delom do danes podprlo več kot 50 organizacij in več ministrstev. Angažiralo se je več kot 60 prostovoljcev, ki so opravili več kot 1.600 prostovoljnih delovnih ur. Prostore so temeljito obnovili in so pripravljeni za daljše obdobje uporabe.

Topli obroki otrokom iz socialno ogroženih družin

 | Foto:

Že januarja so socialno ogroženim prostovoljcem, ki so prihajali na zavod in pomagali v okviru svojih zmožnosti, začeli deliti tople obroke. Do danes so razdelili že več kot 700 obrokov, kmalu pa bo stekla redna priprava toplih obrokov za daljše obdobje v povezavi s centrom za socialno delo in drugimi strokovnimi institucijami. Med poletjem bodo zagotavljali tople obroke otrokom iz socialno ogroženih družin.

Na podlagi sodelovanja z lokalno skupnostjo in prostovoljci so lahko začrtali osnovne smernice delovanja zavoda, ki ne bo le delilnica hrane, temveč mnogo več. Med glavnimi aktivnostmi zavoda so:

priprava toplih obrokov za socialno ogrožene,

zbiranje presežkov hrane, ki se delijo socialno ogroženim, in

dopolnilne storitve (dnevno medgeneracijsko druženje, učna pomoč za osnovnošolce in srednješolce v prostorih centra ter pomoč ostarelim na njihovem domu).

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet Zavodu Pod strehco priskočil na pomoč pri njihovih aktivnosti v obliki donacije prehrambenih izdelkov z daljšim rokom trajanja.

Skrb za samostojnost socialno ogroženih

 | Foto: Poleg tega redno pridobivajo, organizirajo, izobražujejo in spodbujajo prostovoljce za dejavnosti v zavodu in zunaj njega. "Želimo, da bi v delovanju Zavoda Pod strehco prepoznali aktivnosti, ki pomagajo ustvarjati odgovorne državljane, jim pomagajo pri vzpostavitvi samooskrbe, ekonomske neodvisnosti, ekološke ozaveščenosti in skrbi za lastno zdravje," je povedal direktor Zavoda Pod strehco Zvonko Belič. Dodal je, da bodo v prostorih na Zaloški 42 združevali tudi druge nevladne organizacije, ki izvajajo svoje strokovne programe, ter svoje uporabnike obveščali o njihovih pravicah in možnostih, ki so jim namenjene v okviru lokalne skupnosti.

"K sodelovanju v zavodu zato vabimo vse lokalne organizacije od šol, zdravstvenih domov, centrov za socialno delo do kulturnih ustanov in društev," je še pozval direktor in predstavil nekaj aktivnosti, ki se jim bodo posvetili v prihodnje. Med drugim nameravajo pripravljati izobraževanja o smotrnem nakupovanju, o zdravem kuhanju za posamezne skupine (otroci, mladostniki, starostniki, bolniki) ter pripravi ozimnice in vrtnarjenju. Veliko pozornost bodo namenili ohranjanju zdravega življenjskega sloga, ki je za manj privilegirane osebe težko dosegljiv.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte