Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
18.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Bor Slana

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Nedelja, 22. 6. 2014, 18.43

2 meseca, 1 teden

Zakaj se slovenski otroci jezijo na škornje?

Siol.net

Foto: Bor Slana

Kaj bi storili, če bi nemarni škornji povzročili razdejanje v gozdu? Otroška domišljija ima ogromno praktičnih rešitev, odrasli jim moramo samo prisluhniti.

Otroci so v petek popoldne v mariborskem mestnem parku zavzeli glavno vlogo, njihov glas že vse leto odmeva skozi ušesa vseh, velikih in malih, ki imajo velike načrte za boljši jutri. V okviru projekta Veliki nemarni škornji, ki je nastal pod okriljem Zavoda Vista, so se dobili, da bi obeležili zadnje dejanje letošnjega projektnega dela, ki ima tako za sabo že pet uspešnih sezon. Prek risbic in najrazličnejših idej so skovali načrte, kako iz gozda odgnati velike in male packe, ki onesnažujejo naravo in povzročajo kaos med vsemi prebivalci gozda.

Glavni namen projekta Veliki nemarni škornji je v prvi vrsti razvoj inovativnosti in ustvarjalnosti pri otrocih in posledično pridobivanje novih vrednot, ki jih skozi zgodbo gradijo otroci, nam je povedala avtorica knjige Veliki nemarni škornji in idejni vodja projekta Aleksandra Pintarič.

 | Foto:

V projektu je sodelovalo 2000 otrok do devetega leta, skupaj s 170 mentorji. Na podlagi zgodbe v knjigi Aleksandre Pinterič, ki je z namenom brez slik, otroci iščejo rešitev. V gozd namreč prikorakajo veliki nemarni škornji, ki povzročajo pravo razdejanje. Otroci so se spontano in odprto lotili težav v gozdu in na vprašanje "Kaj naj junaki naredijo, kaj bi naredil ti?" so odgovorili prek številnih kreativnih risbic, ki niso samo domiselne in ustvarjalne, ampak marsikatera skriva v sebi idejo, iz katere bi tudi odrasli lahko črpali svoje.

"Naredili bi past, ko bi šli škornji noter, bi naredili sestanek. Škornjem bi gozdni prebivalci povedali svoje težave in škornji ne bi počeli vsega grdega v gozdu," se je zamislila sedemletna Tinkara iz Osnovne šole Mislinja, ki je ena od 34 nagrajenih idej, ki si jih boste lahko ogledali na potujoči razstavi, ki jo je podprlo podjetje Lidl Slovenija.

 | Foto:

Najboljše ideje na razstavi

Peto leto akcije so ovekovečili tudi s posebnim druženjem v mariborskem mestnem parku, kjer so med drugim nagradili 34 najbolj izvirnih idej. "Namen današnjega srečanja je predvsem ta, da se spoznajo vsi otroci, starši in mentorji, ki so bili vključeni v projekt, in seveda da podelimo nagrade, ki so si jih vmes prislužili. Nagrajene ideje smo v sodelovanju s podjetjem Lidl postavili na razstavo, ki bo potovala po vsej Sloveniji."

Ples na dežju z Damjano Golavšek

Kakšen bi bil otroški žur brez prave glasbe? Za to je poskrbela Damjana Golavšek, ki je skupaj z možem Čarlijem napisala glasbo za deset pesmic, ki so izšle v posebni zgoščenki, nekatere so odmevale tudi na zaključku dogodka. V taktih nosilne pesmi Svet je pisan, lep bogat so otroci zaplesali na odru in hkrati posneli tudi videospot, ki bo predstavljal lep zaključek projekta, ki je z dobro idejo povezal toliko otrok iz vse Slovenije.

 | Foto:

Mali ustvarjalčki so se poveselili in spoznali svoje sovrstnike, dan je bil popoln, čeprav je popoldanski dež poskušal pokvariti vzdušje. "Prav nič hudega ni, če je deževalo," je ob koncu enournega druženja z malčki povedala vedno nasmejana Damjana. "Še bolje tako, saj so vsi otroci prišli k meni na oder, skupaj smo se naplesali in peli," vzdušje je bilo res pozitivno, oder je postal množica malih nasmehov, ki so ponosno sprejemali darila in še z večjim veseljem sodelovali v druženju, ki ima tako pomembno rdečo nit. "Otrokom so zelo všeč te ideje in postanejo pravi naravovarstveniki," je prepričana Damjana Golavšek, ki je v z veseljem sprejela sodelovanje v projektu. "Ni me bilo treba dvakrat vprašati," pri tem pa še hudomušno razloži, kako bi sama preprečila škornjem, da uničujejo naravo: "Mislim, da bi v moji domišljiji obstajali škratki, ki bi bili zelo nagajivi do tistih, ki so packi. Ponoči, ko bi šel nagajivi otrok, ki uničuje naravo, spat, bi mu škrat zlezel na ramo in mu rekel: 'No, zdaj bova pa lulala'. Tako da bi se nagajivi otroci malo zamislili."

 | Foto:

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte