Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
10.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Lidl Ustvarimo boljši svet vaje pisarna

Sreda, 13. 5. 2015, 10.47

2 meseca, 1 teden

Tudi v pisarni je mogoče: pet vaj za boljše razpoloženje

Siol.net

Foto: Thinkstock

Ne samo s kavo, prebudite se lahko tudi tako, da si vsak dan vzamete 10 minut časa za vaje, ki vas bodo prebudile in vas napolnile z energijo. Sprostite svoj um in telovadite tudi v pisarni.

Izgovori o tem, da nimate časa za telovadbo, ne pridejo več v poštev. Če boste upoštevali spodnja navodila, boste v nekaj minutah poskrbeli za naravno prebujanje telesa, svoje kosti in sklepe pa predramili iz nenaravnega položaja in jim tako omogočili boljšo gibljivost.

In ne nazadnje: že po desetih minutah preprostih vaj boste začutili novo vitalnost in energijo za boljše delovno okolje. Če boste vaje opravili s svojimi sodelavci, boste poskrbeli tudi za boljše delovno vzdušje. Bi poskusili že danes?

Deset minut vsak dan

Vaša nova rutina vam ne bo vzela veliko časa, največ 10 minut. Mogoče vam bo na začetku malo nerodno, ampak sigurno vam bodo kmalu sledili tudi ostali. Torej, pogum na mizo in akcija! Sklece ob mizi: z rokami se v ravni deski naslonite na pisalno mizo in naredite 20 ponovitev sklec. Pri tem bodite pozorni, da boste ves čas stali na prstih, ko se boste spuščali, se vsakič ustavite nekaj centimetrov od mize, med dvigovanjem pa pazite, da hrbtenica ostane v ravnem položaju.

 | Foto:

Dvigovanje nog: to vajo lahko delate tudi med tipkanjem ali telefoniranjem. Med sedenjem nogo raztegnite in dvignite tako visoko, da se boste s prsti dotaknili mize. Z vsako nogo vajo ponovite desetkrat.

Polkilogramske ročke vedno pri roki: ko ne boste pisali po tipkovnici, poskrbite za krepitev rok. Pri sebi imejte vedno polkilogramske ročke ali jih nadomestite z dvema polnima pollitrskima plastenkama z vodo. Potelovadite kar sede, med branjem dokumentov ali pomembnih informacij prek spleta.

Pokrčite noge: vzravnajte se na stolu, noge naj trdno počivajo na tleh. Desno nogo dvignite za nekaj centimetrov s tal in nato z desno roko primete pod desno koleno in jo pomagate dvigniti čim višje. Pri tem pazite, da ohranite ravnotežje in raven položaj hrbta. Enako ponovite z drugo nogo. Skupaj naredite 15 ponovitev.

Pobiranje sadja: raztegnjene roke dvignite visoko nad glavo, vsako izmenično podaljšajte, kot bi želeli doseči najvišjo jabolko na drevesu. Med vajo morate začutiti razteg hrbtnih mišic.

To je klasičen primer napačnega sedenja. | Foto: To je klasičen primer napačnega sedenja.

Kaj pa pravilno sedenje? Pisarniško in pretežno sedeče delo je največji sovražnik vaše hrbtenice. Ravno zato je pomembno, da poskrbite za čim manjšo škodo tudi s pravilnim položajem med sedenjem.

Pravilo številka ena: nikoli ne sedite na robu stola.

Pravilo številka dve: noge naj s celim podplatom ležijo na tleh, noge ne prekrižajte.

Pravilo številka tri: hrbet naslonite na naslonjač, drža naj bo vzravnana. Med zgornjim delom telesa in nogami mora nastati kot 90 stopinj.

Pravilo številka štiri: zaslon računalnika naj bo v višini vaših oči oziroma glave.

Pravilo številka pet: med pisanjem naj bodo roke in komolci lepo naslonjeni na mizo.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte