Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
10.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Društvo Kali

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial Ustvarimo boljši svet Kranj

Petek, 12. 2. 2016, 10.21

2 meseca, 1 teden

"To, za kar ste se izobraževali, ni edino, kar lahko počnete"

Siol.net

Foto: Društvo Kali

Mirjana Kavčič si je zadala cilj, ki mu vztrajno in uspešno sledi. Mladim, ki so socialno ogroženi, ponuja brezplačna živila, spodbudno besedo in pridobivanje uporabnih znanj.

Nekdanja profesorica, ki je začutila, da mora pomagati mladim

Mirjana Kavčič je upokojena profesorica, ustanoviteljica in idejna vodja Društva Kali. S pomočjo društva pomaga mlajši populaciji Gorenjske regije, ki se zaradi materialnega pomanjkanja znajde v življenjski stiski.

Spominja se svojih začetkov, ki so bili veliko lažji ob pomoči drugih. "Ko sem pred 35 leti prišla na študij v Ljubljano, mi je na tej novi poti in v zame novem okolju veliko ljudi pomagalo. To je neprecenljiva popotnica za vsakega mladega človeka, za vse nas, ki smo se znašli daleč stran od domačih in rojstnega kraja, pa toliko bolj. Takrat sem si obljubila, da ko bom imela priložnost, bom tudi sama pomagala tistemu, za katerega bom čutila, da je potreben pomoči."

Mladi bi premikali gore, a to je v teh časih izredno težko

Po upokojitvi je tako začutila, da je pravi čas, da tudi ona začne pomagati. Meni namreč, da je biti brezposeln ali brez rednega oziroma zadostnega dohodka v letih, ko bi želeli premikati gore, izredno težko.

"Že nekaj časa spoznavam, da je treba pomagati mladim, ki so se samostojno lotili dela, postali samostojni podjetniki in se vztrajno prebijajo skozi začetne zagate samozaposlovanja. To že nekaj časa počnem in lahko rečem, da sem na tej poti veliko bolj uspešna in posledično zadovoljna," pravi Mirjana.

Ustanovila je Društvo Kali, kjer prisluhnejo težavam in pomagajo

V Društvu Kali tudi z raznimi donatorskimi akcijami poskrbijo, da se mladi lažje spopadejo s težavami. | Foto: V Društvu Kali tudi z raznimi donatorskimi akcijami poskrbijo, da se mladi lažje spopadejo s težavami.

Svojo obljubo je izpolnila tudi tako, da je ustanovila Društvo Kali ter v Kranju odprla socialno samopostrežno trgovino za mlade. Na zadnjo pa nikoli ni gledala le kot na prostor, kjer se bo pomoči potrebnim delilo težje kvarljive prehrambne izdelke, ampak prostor, ki bo mladim zelo koristil in bo zanje zanimiv.

"Prvotni namen društva je bil prisluhniti mlademu človeku, mu pomagati, da si postavi osnovne smernice. Da se nauči, kako čim prej vstopiti na trg dela. Seveda, ta proces ni niti malo preprost – tako za odjemalce naših uslug kot tudi za nas, ki te usluge nudimo," o poslanstvu društva pove Mirjana. "V tem projektu sem si zastavila cilj, da z mladimi pridobimo nova znanja in veščine, se učimo samopreskrbe, s tem pa se bo mladim povrnilo občutek koristnosti in optimizma," je njeno glavno vodilo.

Kako do Društva Kali?

V Društvu Kali so dobrodošli vsi mladi s področja Gorenjske regije, ki so se znašli v takšni ali drugačni stiski in bi potrebovali nekaj nasvetov ali pomoči. Vabijo vse, da jim zaupajo svoje težave in jih pokličejo na njihov telefon ali jim pošljejo e-sporočilo.

Premalo vlagamo v uporabna znanja

Na delavnicah mladi pridobivajo nove, uporabne veščine. | Foto: Na delavnicah mladi pridobivajo nove, uporabne veščine.

Mirjana meni, da v teh časih izobrazba na papirju pač ne bo dovolj. Treba je vlagati v uporabna znanja. "V ta namen organiziramo delavnice, kjer se mladi učijo raznih veščin in prepoznavajo ter odkrivajo svoje nove sposobnosti in talente. Na ta način jim sporočamo, da to, za kar so se izobraževali, ni edino, kar lahko počnejo. Namreč, prisluhniti je treba povpraševanju trga.

Mladi mnogo premalo obvladajo razne ročne spretnosti in ravno skozi delavnice smo jim omogočili, da se usposobijo za marsikatero početje, ki jim bo sicer v življenju še kako koristilo."

Kaj se dogaja v Društvu Kali?

Društvo ima prostore v Kranju in skrbi za kakovostnejše življenje mladih do 35. leta starosti, ki so:

• brezposelni;
• zaposleni in že več mesecev ne prejemajo plačila;
• mlade družine, ki težko shajajo s svojimi prihodki;
• mlade družine z enim ali obema brezposelnima staršema;
• samohranilci/ke.

Z različnimi projekti, kot so socialna samopostrežna za mlade, kjer se pomoči potrebnim deli težje kvarljive prehrambne izdelke, in brezplačnimi delavnicami, kjer se bo mlade učilo samopreskrbe in ročnih spretnosti, se bo skušalo izboljšati kakovost življenja mladih z Gorenjske. 

Društvo Kali je prostovoljno, nepridobitno društvo, katerega namen je pomagati in delati v korist mladih, ki so ostali brez dela ali rednih mesečnih prihodkov.

Za največji dosežek šteje to, da nekomu pomaga

Vedno se rada udeleži dobrodelne akcije. | Foto: Vedno se rada udeleži dobrodelne akcije.

Pri svojem poslanstvu se nikoli ne omejuje. Meni, da imajo mladi raznolike težave in da z dobrim namenom lahko priskočimo na pomoč komurkoli. Pomembno je le, da pomagamo, kakorkoli je že v naši moči. "Za svoj največji dosežek štejem, da smo skupaj s fanti, nekdanjimi odvisniki od drog, vestno in z veliko vnemo, skoraj tri četrtine leta, vsako soboto nabirali donirano hrano za samopostrežno trgovino."

"Nekateri izmed njih so postali tudi naši mentorji. Za dva sem poskrbela tako, da, ko sta zapustila ustanovo, v kateri sta se odvajala, nista pristala na ulici, ampak sem na občini uspela pridobiti stanovanjsko enoto, v kateri sta bivala."

Kaj mladi potrebujejo?

Z različnimi projekti, kot so socialna samopostrežna za mlade, ter brezplačnimi delavnicami, kjer se bodo mladi učili samopreskrbe in ročnih spretnosti, v Društvu Kali želijo:

• mladim izboljšati situacijo, v kateri so se trenutno znašli;
• jih naučiti življenjsko pomembnih veščin in znanj;
• jim dati možnost, da nekaj delajo in tako razvijajo svoje potenciale;
• jim povrniti občutek koristnosti in s tem izboljšati njihovo samopodobo;
• jih ozaveščati, da v trenutni situaciji niso sami;
• jim povrniti optimizem in voljo do življenja.

S polno paro naprej!

Na dogodku KR | Foto: Na dogodku KR

Mirjana skrbi, da njihove dejavnosti ne ostanejo prezrte in da z njimi morda spodbudijo še koga, ki bi želel pomagati pomoči potrebnim. Eden od takih dogodkov je KR'art – unikatni Kranj. Namen dogodka je, da mladi ustvarjalci, rokodelci, lahko ponudijo v prodajo svoje "mojstrovine" in na ta način poleg lastne promocije prispevajo k oživljanju starega, mestnega jedra.

V ta namen so v prostorih društva, na Vodopivčevi 8 v Kranju, odprli trgovino KR'art in omogočili 12 ustvarjalcem Gorenjske regije, da ponujajo v prodajo svoje izdelke. "Prisrčno vabimo prebivalce Kranja in širše, da se oglasijo v trgovini in, če nič drugega, da si vsaj ogledajo te lične izdelke."

"In za konec moje spoznanje, da nam prava revščina še naprej ostaja skrita in prikrita. Srečno!" vsem za konec na srce polaga Mirjana Kavčič.

Tudi Lidl Slovenija je v Društvu Kali prepoznal dejavnost, ki jo je treba še naprej spodbujati, zato jih bo podprl z donacijo v obliki vrednostnih bonov.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte